Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 2007 yılında 40 bin öğretmen ataması yapılacağını söyleyerek, atamalarda doğu ile batı illeri arasında denge sağlanacağını açıkladı.
Geçen yıl sözleşmeli öğretmenlerin büyük kısmının Doğu illerine gönderildiğini ifade eden Çelik, bu yıl ise kadrolu öğretmenlerin yüzde 95'inin Doğu'ya atanacağını belirtti. Çelik, "Yıllardır yapılmayan rotasyon uygulamasını hayata geçirerek Batı'daki tecrübeli öğretmenler ile Doğu'daki öğretmenlerin yerini değiştireceğiz" dedi.
Bürokratları ile Çorum'a çıkarma yapan Bakan Çelik, ziyaretinin ikinci gününde Çorum Belediyesi tarafından restore edilen ve özel bir şirket tarafından restoran olarak işletilen tarihi Veli Paşa Konağı'nda basın mensupları ile kahvaltıda buluştu. Kahvaltı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Çelik, öğretmen atamaları konusunda açıklamalarda bulundu. 10 Şubat'ta yapılacak 10 bin kadrolu öğretmenden 9 bin 500'ünün Doğu ve Güneydoğu Bölgesi ile İç Anadolu ve Doğu Karadeniz'deki 30 ile gönderileceğini söyleyen Çelik, kalan 500'ünün ise az sayıda branş öğretmenine ihtiyaç duyulan 51 vilayette görev alacağını açıkladı.
"Ankara
gibi kentlerde bazı branşlarda fazlalık var ama İngilizce gibi branşlarda ise az sayıda öğretmene ihtiyaç var. Atamalardaki yüzde 5'lik bölümü bu tip illerde kullanacağız" diyen Bakan Hüseyin Çelik, 15 Şubat'ta yapılacak 5 bin sözleşmeli öğretmenin de ağırlıklı ihtiyacı olan illere gönderileceğini ifade etti.
Geçen yıl sözleşmeli öğretmenlerin büyük çoğunluğunun Doğu ve Güneydoğu vilayetlerine atandığını hatırlatan Hüseyin Çelik, "Bu yıl kadrolu öğretmenlerin yüzde 95'ini Doğu ve Güneydoğu'ya gönderiyoruz. Böylelikle bir denge sağlamış olacağız. Bunun yanında rotasyon konusuna da ayrı bir önem veriyoruz. İktidara geldiğimizden beri öğretmenler arasında yıllardır yapılmayan rotasyon uygulamasını başlattık. Genellikle yeni atanan tecrübesiz öğretmenler Doğu'ya atanıyor, tecrübeliler ise Batı'da çalışıyordu.
Rotasyonun kriterlerine göre binlerce öğretmenimizi Batı'dan alıp Doğu'ya göndereceğiz. Özellikle 2002-2004 yıllarında Doğu'ya gitmiş olan öğretmenlerde Batı'ya gelecek. Bu atama döneminde açıktan ve naklen atama için yüzde 2'lik bir kontenjan tanıdık. Belli dönem öğretmenliği bırakmış veya başka kurumda çalıştığı halde tekrar öğretmenliği tercih edenlere fırsat vermek için naklen atamalara da müsait bir zemin hazırladık" dedi.
"2007 YILINDA 40 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI YAPACAĞIZ"
Şubat ayı içinde kadrolu ve sözleşmeli olarak 15 bin öğretmen atayacaklarını vurgulayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yeni kadrolar için Başbakanlıktan talepte bulunduklarını kaydetti.
Bu sene kullanımı serbest bırakılan 23 bin kadro olduğunu anlatan Çelik, MEB olarak Başbakanlığa yazı yazarak bunun 15 binine talip olduklarını dile getirdi. Çelik, "15 bin kadroyu verirler mi vermezler mi bilemiyoruz. Diğer bakanlıklarında ihtiyaç ve talepleri var. Her yıl olduğu gibi bu kadroların büyük bir kısmının MEB'e verilmesi sözkonusudur. 10 bin kadro bile verilse biz 10 binin dışında 20 bin sözleşmeli kadrosu yine istedik. Böylelikle 2007 yılında atayacağımız kadrolu ve sözleşmeli öğretmen sayısı 40 bin olur, hatta 40 binin üzerine de çıkabilir" açıklamasında bulundu.
"OKULLARA MÜDÜR ATAMA KONUSUNDA YENİ KRİTERLER BELİRLEDİK"
Yönetici Atama Yönetmeliği hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Çelik, okullara müdür atamak için yeni kriterler belirlediklerini açıkladı. Daha önce müdür atamasında Danıştay'ın "Mülakat yapabilirsiniz" kararını verdiğini ifade eden Çelik, şöyle konuştu: "Bir kaç gün sonra mülakat hukuka aykırıdır dediler. Biri biriyle çelişen, taban tabana zıt olan kararlar var.
Hangisi doğru diye tereddüt yaşanıyor. Önceki yılarda bir komisyon oluşturuluyor ve belli kriterleri yerine getiren öğretmen ve müdür yardımcılarından 5 kişi seçiliyor ve ilin valisine sunuluyor, vali tarafından okullara atama yapılıyordu. Bu konu mahkemeye götürüldü ve mülakat iptal edildi. Durum böyle olunca yeni bir düzenleme getirildi. Başbakanlıkta konuştuk ve kriterleri yeniden belirledik, bunlar yakında yayınlanacak. Kimlerin müdürlük yapabileceği ile ilgili yeni kriterler belirlendi."