Kahve falı...
TBMM, K. Irak ve Kerkük'teki gelişmeleri dün akşam gizli oturumla ele aldı. Bunun sonucunda Irak'a dönük bir operasyonun adımı atılabilir mi? Hükümet "yurtdışına asker gönderme" konusunda tezkere göndermese bile, bu konuda muhtemel gelişmeler halinde kullanmak üzere bir yetki alabilir mi? Meclis'te dün gizli görüşme başlamadan önceki havaya bakarak yanıtlamak gerekirse; hayır... Hatta hükümette, K. Irak ve Kerkük konusunda iki hafta önce sergilenen meydan okuyan hava dahi yok. AK Parti Grup yöneticilerinin de dün vurguladığı gibi neden de açık: "Asker gönderme yetkisini alıp, ardından muhalefet partilerinin baskısıyla yüz yüze kalmanın gereği yok."
Baykal: Yakalandı Ana muhalefet partisi CHP'deki beklenti de aynı yönde... Meclis'teki odasında gizli görüşme öncesi sohbet ettiğimiz CHP lideri Deniz Baykal da bunun farkında. Baykal, "Baktım Erdoğan efeleniyor, hemen yakaladım; 'o zaman gereğini yap' deyip mindere çektim" dedi ve devam etti: "Erdoğan kaçamadı. Mecburen genel görüşmeye 'Evet' demek zorunda kaldı. Şimdi de gereğini yerine getirmek zorunda. Ya efelenmeyeceksin, ya da gereğini yerine getireceksin." CHP lideri, bunları söylese de "K. Irak'ın içinde sınıra yakın bir konumda bulunmak üzere asker gönderilmesi" taraftarı. Konunun genel görüşmeyle kapatılmaması gerektiği düşüncesinde. Türk askerinin K. Irak içinde olmasının birçok faydayı beraberinde getireceği iddiasında. "Kerkük'e kadar gidelim diye bir çağrım olmadı" diyen Baykal, sınır ötesi için Meclis'in bir karar almaması halinde, Türkiye'nin daha güç pozisyona düşeceği görüşünde. Bunun ilk işaretleri olarak da Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani'nin iki gündür, "Kerkük Kürt kentidir. Türkiye'nin tehditleri de bizi korkutmaz" yönündeki açıklamalarını gösterdi. K. Irak'taki Kürt Parlamentosu'nun, bugün gerçekleştireceği "Türkiye gündemli" toplantısını ise TBMM'ye karşı nispet olarak değerlendirdi. Bu nedenle Meclis'in hemen asker gönderme kararı alması gerektiğini belirterek devam etti: "Eğer hükümet, Meclis'ten asker gönderme kararı almazsa bugüne kadar ve bundan sonra gelecek lafları da yer, bir tek karşılık veremez; Türkiye'nin gücüne ve itibarına da zarar verir."
Operasyon olur mu? Baykal'ın talep ettiği gibi K. Irak sınırından içeri girmek ve yerleşmek bu aşamada olası görülüyor mu? Her ne kadar son dönemde bazı haber ajansları Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sınırdaki hareketliliğinden ve K. Irak'a dönük operasyon için Washington yönetimiyle görüşmeler yapıldığından söz etse de Ankara'da bugünden yarına bir gelişme beklenmiyor. Siyasetin, K. Irak'a dönük söylemlerini de "tribünlere oynamak" olarak değerlendiriyor. Hatta daha ilerisinde bazı iddialar dile getiriliyor. Türkiye'nin Kerkük-Yumurtalık petrol hattının daha sağlıklı çalışması için Irak yönetimi ile "petrol pazarlığı" yaptığına dönük iddialar seslendiriliyor. Bu gelişmeler karşısında Türkiye'nin, K. Irak yönetimi ile arasındaki gerilimi ve Kerkük sorununu çözmesi zor görünüyor. K. Irak Kürt yönetimi de bunu bildiği için, karşı efelenmede bulunup o da kendi iç siyasetine oynuyor. Bu arada Türkiye'ye karşı, "kardeş bağım var" dediği PKK'yı yanında tutarak, tehditler savuruyor. Stratejik ortak ABD'nin ise bu gelişmeler karşısında ne yaptığını bir süre önce yayınlanan fotoğraf anlatmaya yetiyor. Fotoğraf, PKK'nın, İran içinde çatışan kardeş kuruluşu PEJAK'ın K.Irak'taki kampını ziyaret eden bir grup ABD askerini gösteriyor. ABD askerleri kampta pişirilen Türk kahvesini içmiş, fincanlarını uzattıkları militanlara fal baktırıyor.
|