|
|
|
ABD'de İran'a savaş önlemi
Cumhuriyetçi ve Demokratlardan oluşan bir grup ABD Temsilciler Meclisi üyesi, kongrenin izni olmadan İran'a savaş açılmasını yasaklayan bir tasarı hazırladı.
Başkan George W. Bush'un 21 bin 500 ek askerin gönderilmesini öngören yeni Irak planını açıklaması, ABD siyasetini hareketlendirdi. Bush, planını savunurken, aralarında kendi partisinden de olan Temsilciler Meclisi üyeleri, karşı yönde görüş bildirmeye devam ediyor.
Belo TV'ye konuşan Bush, "İnanıyorum ki plan işe yarayacak" dedi. Plana bir şans verilmesini isteyen Bush, eleştirilerde bulunan meclis üyelerine de yeni bir öneri sunmaları için çağrıda bulundu.
Bush'un
bu açıklamalarına karşın ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi de ABC'ye verdiği demecinde, "Kongre, Bush'un planına red oyu verecek. Çünkü bu politikaya katılmıyor. Öte yandan, Demokratlar, askerlerimiz için kaynak arttırılmasını asla engellemeyecek" diye konuştu. ABD Temsilciler Meclisi'nin çoğunluğu 2006 Kasım ayında yapılan seçimle Bush'un partisi olan Cumhuriyetçiler'den Demokratlar'a geçmiş, Pelosi de yapılan oylamada Temsilciler Meclisi Başkanlığına seçilen ilk kadın olmuştu.
Bush'un yeni Irak planını açıklamasının ardından İran'a savaş açılacağı daha fazla dillendirilmeye başladı. Bazı siyasetçi ve uzmanlarca yeni planın asıl hedefinin İran olduğu iddia edilirken, bu konuda Temsilciler Meclisi'nde bir gelişme yaşandı. Aralarında Cumhuriyetçiler'in de olduğu Walter Jones liderliğindeki 11 siyasetçi, İran'a savaş açılmasını kongrenin izni olmadan imkansız kılan bir tasarı hazırladı. Tasarının arkasındaki siyasetçiler, "İran'a yönelik herhangi bir savaş hazırlığında değiliz, amacımız İran'ın Irak'a müdahale etmesini engellemek" diyen Bush yönetimine inanmadıklarını, çünkü aynı yönetimin Irak savaşı konusunda bir çok kez yalan söylediğini kaydetti.
|