|
 |
 |

İhracatta 100 milyar dolar yıl sonu hedefi
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ihracatta bu yıl sonu için konulan 100 milyar dolarlık hedefin ''kritik bir kütle'' olduğunu belirterek, ''Bu kritik kütleyi hep beraber aşacağız inşallah'' dedi.
Ankara Sheraton Oteli'nde gerçekleştirilen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısının ardından akşam yemeği verildi.
TİM Başkanı Oğuz Satıcı'nın ev sahipliğindeki yemeğe, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile bazı üst düzey bürokratlar ve ihracatçılar katıldı.
Yemekte
kısa bir konuşma yapan Tüzmen, 2007'de ihracat için 95 milyar dolar olan program hedefini, bu sabah TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısında 00 milyar dolara çıkardıklarını hatırlattı. 100 milyar dolarlık yıl sonu hedefinin kritik kütle olduğunu kaydeden Tüzmen, bu kritik kütlenin hep birlikte aşılabileceğini söyledi.
Hükümet ve ihracatçılarla beraber ihracatta 3 haneli rakamlara rahatlıkla ulaşılabileceğine inandığını kaydeden Tüzmen, ''Enflasyonu tek haneye düşüreceğiz, ihracatı da 3 haneye hep beraber çıkaracağız'' diye konuştu.
TİM BAŞKANI SATICI
TİM Başkanı Oğuz Satıcı ise konuşmasında siyasi istikrarın önemine değindi ve 83 yıllık cumhuriyet tarihinde en ciddi büyümenin son 4 yılda yaşandığını söyledi.
2007 ile ilgili bazı kesimlerin kaygısı olduğunu, bu kaygıların bir kısmını da doğru bulduğunu anlatan Satıcı, 2007'nin ''istikrarsızlık yılı'' değil, istikrarın 5 yıl daha uzaması için bir ''fırsat yılı'' olmasını ümit ettiğini söyledi.
İhracatçıların yaşadığı bazı sorunları da aktaran Satıcı, ihracatçıların gümrüklerdeki mesai saatleri dışındaki işlemlerinden mesai ücreti alındığını, bu ücretlerin de ihracatçılar için önemli bir maliyet kalemi oluşturduğunu söyledi. Uygulamanın kaldırılması konusunda Başbakan Erdoğan'dan yardım isteyen Satıcı, ''söz konusu ücretlerin yüzde 50'sini Maliye Bakanlığı alıyormuş. Maliye bundan vazgeçse, en azından bu masrafın yarısından kurtulmuş olacağız'' dedi.
(AA)
|