40 saatlik direniş...
Uykusuzluktan gözler kızarmış, yüz hatları düşmüş. Berberin müşteri sayısı normal günleri katlamış. Akşam saatlerinde, 30 saat kesintisiz sürmesine rağmen kararlı direniş sürüyor. Sözünü ettiğimiz TBMM'deki bütçe görüşmelerinin son tasarısı... Görüşülmesi pazar saat 11.00'de başlayan ve kesintisiz dün gece yarısında noktalanan maraton... AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz'a göre, AK Parti'nin muhteşem kararlılığı sergileniyor. Muhalefete göre ise "bundan sonrasının ilk provası" yapılıyor. Bütçe görüşmelerinin bu kadar uzamasının nedeni ise bu yıl adı "Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu" olan tasarı... Geçmiş yıllarda en fazla 23 maddesi üzerinde konuşulup, 5 dakikada da oylaması yapılıp geçilen, eski adıyla Konsolide Bütçe Kanun Tasarısı...
"Müsamere tepkisi" Muhalefetin geçmiş yılların aksine, bu kadar direniş göstermesinin de gelecek provasının yanında başka nedenleri de var. CHP yönetimi gerekçe olarak Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı gösteriyor. Unakıtan, bütçe görüşmeleri sırasında muhalefete, "Burayı müsamere alanına döndürdünüz" diye sataşmış. CHP yönetimi de "Bak müsamere nasıl yapılır" tepkisini verip, her madde üzerinde söz talebinde bulunarak direnişi başlatmış. Böylece Bakan Unakıtan'ı iki gün süresince Genel Kurul salonunda koltuğa bağlı tutma taktiğine başvurmuş. Hoş, bu taktik Unakıtan'ın umurunda olmamış. Yerine diğer bakan arkadaşlarını nöbetçi bırakıp dün öğleden sonrasına kadar dinlenmiş. Sonuçta sıkıntıya giren, Genel Kurul çalışmasının devamı için gerekli 184 milletvekilini Meclis'te tutmak zorunda olan AK Parti Grup yönetimi olmuş. Muhalefet ise dönüşümlü olarak 25 milletvekili kalması yeterli olduğu için rahat eden tarafta kalmış. Meclis'teki bu manzaraya bakıldığında, muhalefet temsilcilerinin de dün vurguladığı gibi bütçe sonrasının bir provasının yapıldığı söylenebilir. Yani, bütçe biter, siyasi çekişme sert bir şekilde başlar. Cumhurbaşkanı adaylarının belirleneceği nisan başına kadar da tansiyonunu yükselterek devam eder. Bu süreçte tartışmanın odağındaki kişi de Başbakan Tayyip Erdoğan olur.
Erdoğan'ın adaylığı Bu görüş sadece muhalefet değil, iktidar partisi yöneticileri tarafından da kabul edilen bir gerçek. Ancak, AK Parti yöneticilerinin bazılarında son dönemde oluşan kanıya bakılırsa, Erdoğan cumhurbaşkanlığı adayı olmaktan uzaklaşıyor. Hatta bunun sinyallerini özel sohbetlerinde araya sıkıştırdığı kelimelerle de veriyor. AK Parti yöneticisine göre, her ne kadar "Nisan ayına kadar adayımızı açıklamayacağız" kararı vermiş olsalar da 21 Ocak'ta Erdoğan'ın aday olup olmayacağı kesinleşir. Parti yöneticisi bu tarihi vermesinin gerekçesini de şöyle açıklıyor: "1921 Ocak arasında Kızılcahamam'da partinin istişare toplantısını gerçekleştireceğiz. Orada her şey netlik kazanır..." AK Parti yönetimi, Erdoğan aday olmasa dahi, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin zor olacağını görüyor. Bunun rahat aşılması için de seçimin kasım yerine, birkaç ay daha erken yapılmasının yararlı olacağına inanıyor. Daha önce de parti içinde seslendirilen görüş, AK Parti yönetiminde de yer bulmuş. Onlar da "Temmuz veya en geç eylülde erken genel seçime gidilmesinin" siyasi rahatlama sağlayacağına inanıyor. Zaten, kesintisiz 40 saatlik maratonla dün sona eren bütçenin rakamlarına bakıldığında, kasımdan öncesine göre seçim planlamasının yapıldığı da ortaya çıkıyor.
|