|
|
|
Amerikalılar kimdir ne yapar?
ABD'nin önemli gazetelerinden New York Times'ta yer alan bir yazıda, nüfus idaresinden elde edilen veriler ışığında "Amerikalılar kimdir ve ne yaparlar?" sorularının cevapları arandı.
Sam Roberts imzalı yazıda, 1980-2004 yılları arasında Amerikan toplumunda yaşanan değişim çok farklı ölçütlerle gözler önüne serildi. Yazıda, yaklaşık 25 yıllık süre zarfında Amerikalıların daha şişman hale geldiği ancak şişe suyu tüketiminin bira tüketimini geçerek, kişi başı on kat arttığı belirtildi.
Nüfus İdaresi'nin federal hükümete sunduğu "ABD'nin 2007 Yılı İstatistiki Özeti"nde yer alan 1376 tablodan elde edilen veriler, Amerikalıların günlerinin 8,5 saatini televizyon seyrederek, bilgisayar oynayarak, radyo dinleyerek, sinemaya giderek ya da okuyarak geçirdiklerini gösterdi. Habere göre, Amerikalılar artık daha uzun boylular, daha geniş evlerde oturuyorlar ve daha fazla çöp üretiyorlar. Sonuçlar, üniversite öğrencilerinin öncelikli kişisel hedeflerinde yaşanan değişimi de gözler önüne serdi.
1970
yılında üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin yüzde 79'u öncelikli hedeflerinin anlamlı bir hayat felsefesi oluşturmak olduğunu söylerken, 2005 yılında öğrencilerin yüzde 75'i ekonomik olarak çok iyi durumda olmayı hedefliyor.
ABD'de en çok doğum ve en az boşanmanın 2004 yılında olduğunu gösteren rakamlar, kadınların toplum hayatında artık daha aktif yer aldığını da ortaya çıkardı. 25 yıl önce doktorların sadece yüzde 12'si kadınken bugün bu oran yüzde 27'yi buluyor. 1970 yılında 33 bin erkek ve 2 bin kadın profesyonel olarak bir meslek sürdürürken bu sayılar 2004 yılında 42 bin erkek ve 41 bin kadın şeklinde değişti.
Ayrıca istatistiklerde ilk kez, erkeklerin yüzde 6'sının, kadınların ise yüzde 11'inin kendi cinsleriyle cinsel tecrübe yaşadıkları bilgisi yer aldı.
(AA)
|