kapat
   
28 Aralık 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
SMS:
AY yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Borsanın yaşgününü unutmak neyin göstergesi?

26 Aralık 1986 İstanbul Borsası'nda işlemlerin başlatıldığı tarihtir. Aradan tam 20 yıl geçti ve borsa önceki gün sessiz sedasız 21'inci yılına ayak bastı. SPK her yıl yaptığı Abant toplantılarını Ankara'ya alırken bilmem orada bunu hatırlayan ve anan oldu mu ama İstanbul'da olmadığını söyleyebilirim. Baktım tasarruf önlemlerine takılan İMKB'nin kendisinden de herhangi bir anma, kutlama yok. Borsanın hemen hemen her yıldönümünde yazı yazarım. Bu kez bakalım hatırlayan birileri çıkar mı diye bekledim. Bunca yıldır borsayı izleyen gazetecilerden ses seda yoktu. Bu gazetecilerin aralarında iki ekonomi müdürü bile var. Sabah'ta Ekonomi Müdürü Cüneyt Toros,yazarı Meliha Okur ve editörü Yavuz Barlas; Vatan'da Ekonomi Müdürü Ercan İnan ve editörü Oğuz Karamuk; Milliyet'te Orhan Tekeoğlu; Hürriyet'te Hayri Çetinkaya'dan kuruluş yıldönümüne dair herhangi bir yazı, haber, yorum göremedim. Yeni borsa gazetecileri ve gün boyu yorum yapan televizyon yorumcularında da rastlamadım. Anadolu Ajansı'nın emektar Ekonomi Editorü Şenol Aydoğan da bir şey yapmayınca gazetelerde ve televizyonlarda borsanın kuruluş yıldönümünün adı geçmedi.
Neden acaba?

Medyanın ilgisizliği
İlk bakışta ekonomi gazetecilerinin ilgisizliği diyebiliriz. Artık borsayla ilgili haberlere heyecan duymuyor olabilirler. Bunda borsaya geniş kitlelerin ilgisinin kaybolmasının önemli bir katkısı bulunabilir. 2000'lerin başındaki borsayla bugünkü arasında yerli yatırımcı sayısı bakımından önemli farklar var. En azından aktif yatırımcı sayısında yarım milyonluk azalma söz konusu.
Belki ekonomi gazetecilerinin ilgisizliğini işlerinde pek mutlu olmadıklarına da yorumlayabiliriz. Yukarıda isimleri geçenler dışında yetişmiş, yıllarca borsa ve sermaye piyasasında gazetecilik yapmış kişiler var. Ancak şu anda başka işler yapıyorlar, gazeteciliğin başka alanlarına kaydılar.

Piyasanın ilgisizliği
Ancak gazetecilerin özeli yanında sermaye piyasasında yapılanların veya yapılamayanların böyle bir yıldönümünü hatırlamama, hatırlansa bile yazmamada etkisi büyük, hatta belirleyici olabilir. Sermaye piyasasında hemen herkes bir bıkkınlık, bezginlik ve kanıksamışlık içinde. Belki hepsinden önemlisi heyecan yok, mutsuzluk var. Zaten piyasa tarafında faaliyete geçişin bile anılmaması, bunun en önemli göstergesi değil mi?

Temel sorunlar
Niye bu duruma geldiğimizin hikayesi epey uzun. Çoğu da yazıldı.
* Batan aracı kuruluşlarda mağdur olan yatırımcıların sayıları 10 binlerle anılıyor. Mağduriyette 13'üncü yılına giriyoruz. Ama sorun çözülmüş değil.
* Batan banka ve imtiyazı alınan şirketlerde oluşan mağduriyet sayısı 100 binlerce yatırımcıya ulaşıyor. İmtiyazlı şirketlerde, batan bankalarda küçük hissedarların sorumluluğu ne? Kamuoyu zamanında ve doğru biçimde aydınlatıldı mı? Pürü pak bilançoları olan bankalar 10 gün sonra batmadı mı? İzin almadan kayda almaya geçen kamu otoritesinin temel görevi kamuoyunu aydınlatmak değil miydi? Bu nedenle borsada en büyük mağduriyetin bizzat kamusal uygulamalardan kaynaklandığı kanaati de yaygın. Burada yatırımcıyla barışmanın, güven sorununu çözmenin gerekliliği çok açık. Bankalarla ve iştirakleriyle, imtiyazlarla ilişkili olmayan çok az şirket var borsada. Öncelikle bunun çözüme kavuşturulması gerek. Atılmış ciddi somut adımlar var mı? Yok.
* 90'lı yıllarda yaygın biçimde yapılan izinsiz halka arzlarla yurt dışındaki Türk vatandaşlarından ağırlıklı olmak üzere 5 milyar Euro'ya yakın para toplandı. Toplanan bu paraların çoğunun doğru alanlarda yatırıma dönüşmediği de açık. 100 binlerce mağduriyet de burada oluşmuş ve şimdiye kadar alınmış etkili bir önlem yok.

Yapılan ne?
Sermaye piyasasının kangrenleşmiş sorunları dururken yapılan ne var? Kavga. SPK'nın kendi içindeki, SPK ile siyasi otorite arasındaki, SPK ile İMKB arasındaki tartışma ve kavgaları izledik. Bunların hiçbiri de sermaye piyasasının temel sorunlarına yönelik değildi.
Piyasada ve medya tarafında bıkkınlığın, ilgisizliğin ve sessizliğin temel nedeni bu olsa gerek.

Sonuç
"Sessizlik sandığımız, yüksek bir çığlıktır"
Çiçero

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hükümetler fakir edebiyatı yapıyor, gelir dağılımına hiç etkileri olmuyor   / 27-12-2006
 Cari açığı yapısal hale getiren kurun seviyesi mi?   / 26-12-2006
 Kayserili Boydak'tan dünya ligine ilk adım   / 25-12-2006
 Ülker'in gizli kalmış şehzadesi ve yeni patronun misyonu   / 22-12-2006
 Türkiye pozisyonu yeniden revaçta   / 21-12-2006
 İkinci Tayland kazası olur mu?   / 20-12-2006
 Yerli parasını getirmek yetmez, asıl Türkiye'de tutmanın yolu önemli   / 19-12-2006
 Faizi Merkez değil Başbakan belirler   / 18-12-2006
 Döviz hesabı rekor kırıyor namus elden gidiyor mu?   / 15-12-2006
 Konutta büyümenin tortusu kaldı duraklama başladı   / 14-12-2006
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Borsanın yaşgününü unutmak neyin göstergesi?
26 Aralık...
MELİHA OKUR
Rakı özelleşti kayıtdışılık arttı
Tarih, 27...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Yuvacık Barajı'nda ortada dolaşan maliyetlerin hangisi...
Ekranda keçi sağma rezaleti
Acun Ilıcalı'nın sunduğu 'Fear Factor' adlı programda yarışmacıların...
Boşandılar ama ikisi de yara aldı
Karşılıklı açtıkları boşanma davalarında birbirlerinin özel...
F-16 ihalesi Lockheed'in
F-16 ihalesi Lockheed'in
ABD'nin PKK ile mücadele koordinatörü Ralston'ın yönetim kurulu üyesi...
Denizcilik Fakültesi'nde yönetmelik terörü
Denizcilik Fakültesi'nde yönetmelik terörü
Yönetmeliğe göre, disiplin suçuna yol açacak her eylemin bir puanı...
IMKB
E: 39.061 D:% 1,17
DOLAR
S: 1,419 D:% -0,456
EURO
S: 1,866 D:% -0,347
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu