|
|
|
|
|
|
|
Teröristlere karşı milli 'Savar'
Terör örgütlerince düzenlenen uzaktan kumandalı bombalı saldırıların önlenmesine karşı AR-GE çalışmaları başlatan bir Türk şirketinin, her türlü saldırı yöntemine karşı yeni bir ''jammer'' cihazı ürettiği bildirildi.
Kurumsal güvenlik ve gizlilik politikası gereği isminin açıklanmasını istemeyen şirketin genel müdür yardımcısı, yaklaşık 1 milyon dolarlık yatırımla dünyanın değişik ülkelerinde kullanılan, farklı özellikteki tüm ''jammer'' türü cihazları, tek sistemde topladıklarını, tamamen milli imkanlarla Türk mühendisler tarafından üretilen cihaza, ''Savar'' adı verildiğini söyledi.
''Jammer''
cihazlarının, uzaktan kumandalı bombalara karşı elektronik savunma sistemi olduğunu kaydeden şirket yetkilisi, dünyanın birçok ülkesindeki terörist saldırıların yoğun olarak ''uzaktan kumandalı'' patlayıcılarla gerçekleştirildiğini vurguladı.
Irak ve Afganistan'daki ABD askerlerinin büyük bölümünün bu tür saldırılarla hayatını kaybettiğini hatırlatan yetkili, ABD Başkanı George Bush'un bir kaç ay önce yaptığı açıklamada, sadece ''jammer'' cihazlarının alımı için ABD ordusuna 7,2 milyar dolar bütçe ayrıldığını söylediğini bildirdi.
Son dönemde ülkemizde de terör örgütü PKK'nın bu tür saldırılara yöneldiğini aktaran şirket yetkilisi, yaklaşık 1 milyon dolarlık yatırımla oluşturdukları AR-GE departmanının, uzun süreden beri yeni bir ''jammer'' sistemi üzerinde çalıştığını anlattı.
1 yıldır süren proje çalışmaları sonucu, tamamen milli imkanlarla, Türk mühendislerinin dünyadaki tüm ''jammer'' cihazlarının özelliklerini taşıyan bir cihaz ürettiğini, bu cihaza ''Savar'' adı verildiğini belirten yetkili, milli bir projeyi başarıyla sonuçlandırmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.
''SAVAR''A ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ TEKLİFİ
''Savar'' için dünyadaki en son teknolojinin kullanıldığını dile getiren şirketin genel müdür yardımcısı, bir çok önemli ülkede devlet başkanlarının korunmasında kullanılan sistemin, ülkemizde de devlet büyüklerinin korunmasında etkin olduğunu, dünyanın önde gelen iş adamlarının da bu sistemle korunduğunu dile getirdi.
Şirket yetkilisi, mahkumların içeriye soktukları cep telefonları ve telsizlerle görüşme yapmasını engellemek amacıyla artık Avrupa'daki bazı cezaevlerinde de ''jammer'' sistemleri kullanılmaya başlanıldığını belirtti.
''Savar'' için şimdiden bir çok işbirliği teklifi geldiğini kaydeden yetkili, şöyle konuştu:''Öncelikle milli savunmamız için ürettiğimiz 'Savar' için Japonya, Kore ve İngiltere başta olmak üzere bir çok ülkeden çok sayıda talep aldık. Bir kaç hafta önce İngiltere Büyükelçiliği'nin Ankara'da düzenlediği bir toplantıya katılan İngiliz güvenlik ve istihbarat servislerinden üst düzey yetkililer, 'Savar'a büyük ilgi gösterdi. Son aylarda tren hatlarına düzenlenen saldırıların önlenmesi amacıyla da temaslarımız sürüyor.
Ancak terör gurupları, gelişen bu önleyici teknoloji karşısında yeni yöntemlere yöneliyor. Biz sistemimizi bu bilgi doğrultusunda kullanılan yöntemin aynısına ikinci bir kez gerçekleştirmemeleri için yeniliyoruz.''
OLASI ''SALDIRI YÖNTEMLERİ''Nİ BELİRLEDİK
Projede görev alan mühendisler ise ''Savar'' projesinde, uzun yıllar Türk Silahlı Kuvvetleri çatısı altında terörle mücadelede görev almış emekli askeri personelin de yer aldığını söyledi.
Radyo Frekans (RF) teknolojisinde uzman birçok bilim adamının da kendilerine danışmanlık yaptığını belirten mühendisler, proje içinde yer alan ekibin aylarca uzaktan kumandalı bombalar üzerine olası ''saldırı yöntemleri''ni belirlediğini ve daha sonra da bu saldırı yöntemleri üzerine etkin bir ''jammer'' sistemi geliştirdiklerini ifade etti.
''30 KİLOMETREYE KADAR ETKİLİ''
''Savar''ın ''jammer'' sistemlerinin sahip olduğu teknik özelliklere göre farklılıklar gösterdiğini anlatan mühendisler, sistemin her türlü telsiz, cep telefonu ve RF bağlantılı uzaktan kumandalı patlayıcılara karşı yapılan tüm testleri başarıyla geçtiğini söyledi.
''Savar''ın yurt dışındaki benzerlerinin aksine 30 kilometre mesafede etkili olduğunu vurgulayan yetkili, başta Irak ve Afganistan olmak üzere bir çok ülkede terörle mücadele kapsamında kullanılması için çalışmalar başlattıklarını, Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı nezdinde girişimlerde bulunduklarını sözlerine ekledi.
SON DÖNEMDE EN ÇOK İLGİ GÖREN ''ANTİ-TERÖR'' SİSTEMİ
Son yıllarda özellikle VIP olarak adlandırılan çok önemli kişilerin korunmasında kullanılmaya başlayan ve ''jammer'' adı verilen karıştırıcı, bastırıcı/susturucu veya frekans bozucu özellikteki anti-terör sistemi, güvenlik ve istihbarat birimleri tarafından büyük ilgi görüyor. Askeri ve sivil amaçlı kullanılan cihazın aktif olarak uygulandığı alanlar şöyle sıralanıyor:
-Uzaktan kumandalı bombaların erken tetiklenmesi ya da engellenmesi. -Askeri ve sivil alanlarda, istenilen bölgedeki telsiz haberleşme iletişimi ile radar sistemlerinin engellenmesi. -Lazer ve elektromanyetik alandan etkilenen güvenlik kameralarının engellenmesi. -Özellikle ''böcek'' olarak tabir edilen casus dinleme cihazları ve mikrofonların engellenmesi. -Binaların dışında kullanılarak, iç iletişimin gizlenmesi amacıyla ''elektronik kalkan'' oluşturulması. -Güvenlik amacıyla her türlü mobil telefon ve telsiz haberleşmesinin engellenmesi. -Sinema, tiyatro ve ibadet yerleri başta olmak üzere, çalan cep telefonlarının sesinden kaynaklanan rahatsızlık nedeniyle, buralardaki iletişimin engellenmesi.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|