|
|
|
Ekonomist: AB'nin dış politikası çöker
Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinin çöküşünün eşiğinde olduğu, Türkiye'nin AB hedefinden vazgeçmesi halinde ciddi sonuçlarının olabileceği uyarısı yapıldı. The Economist dergisi, "Avrupa Birliği'nin dış politikası ve küresel ölçekte ciddi bir güç olma umutları korkunç bir darbe alır. Türkiye ile üyelik müzakerelerini yakından takip eden İslam dünyasındaki güvenilirliği, Amerika'nın bile gerisine düşebilir" diye yazdı.
The Economist, son sayısında Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerinin geleceğine geniş yer ayırdı. Dergi, "Türkiye'nin tren kazası: Enkazdan neler kurtarılabilir?" başlıklı yazıda, üyelik müzakerelerinin çöküşün eşiğinde olduğunu vurguladı. BBC Türkçe Servisine göre, Türkiye ile Avrupa Birliği'nin son bir yılda, Kıbrıs, Türk Ceza Kanunu ve Ermeni soykırımı gibi konularda sorun yaşadığını, ancak Türkiye'nin yine de yönünü Batı'dan saptırmadığını savunan Economist şöyle devam ediyor:
"Tüm
bunlar, sorunun Türkler kadar Avrupa Birliği'nden de kaynaklandığını gösteriyor. Avrupalı liderler 2005'te samimi bir kararla, Türkiye ile müzakereleri başlattılar. Ancak şu anda hepsinin samimi olup olmadığı net değil."
İngiliz dergisi, Türkiye'yi dışarıda tutma niyetlerini itiraf etmeye gönülsüz davranan Fransa, Avusturya ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin Türkleri masadan kalkmaya teşviki amaçlayan talepler getirdiklerini belirtti.
ÜYELİK HEDEFİ TÜRKİYE'DE İSTİKRAR SAĞLIYOR
Türkiye ile müzakerelerin yavaşlamasının ülkenin Batılılaşmasına da zarar verdiğini, AB üyeliğine desteğin üçte bire düştüğünü belirten Economist, "Türkler için Avrupa Birliği, bir kimlik meselesinden ziyade bir tercih meselesi. Bu tercihten vazgeçilmesinin sonuçları, Avrupalıların sandığından daha ciddi olabilir" uyarısını da yaptı. Dergi şöyle devam etti:
"Avrupa Birliği hedefi, ülkedeki bazı değişken unsurların istikrarını sağlıyor. Ilımlı İslamcı hükümet için, askeri müdahaleye karşı koruma sağlıyor. Ordu için, laikliği garanti altına alıyor. İş dünyası için, piyasa reformunu sağlamlaştırıyor. Kürtler için, azınlık hakları vaat ediyor.
"Üyelik gayreti sonuçsuz kalırsa, Türkiye birden bire İran olmaz. Ancak bu unsurlardan herhangi birinde yalpalama görülebilir. Ayrıca İslamcılar ile ordu arasında çatışma riski de artar."
The Economist, Türkiye'nin üyeliğinin reddedilmesinin Avrupa Birliği açısından doğuracağı sonuçlara değinirken de bu durumda son derece büyük bir fırsatın kaçırılmış olacağını belirterek şu görüşlerini dile getirdi:
"NATO'nun ikinci büyük ordusuna sahip ılımlı Müslüman bir ülkeyi reddetmesi durumunda, Avrupa Birliği'nin dış politikası ve küresel ölçekte ciddi bir güç olma umutları korkunç bir darbe alır. Türkiye ile üyelik müzakerelerini yakından takip eden İslam dünyasındaki güvenilirliği, Amerika'nın bile gerisine düşebilir."ANKA)
|