|
|
|
Fast food mutfak kültürünü tehdit ediyor
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bayram, fast food beslenmenin yaygınlaşmasının, yılların birikimi olan yemek kültürünü tehdit ettiğini söyledi.
Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fast foodun 1990'lı yıllarda dünya genelinde tüketim kültürü haline geldiğini ve globalleşmenin sembolü olarak görüldüğünü belirtti.
Dünyanın değişik bölgelerinde insanlık tarihi kadar eski olan ve toplumların yüzyıllar boyunca geliştirdikleri yemek kültürlerinin, yeni nesillerin fast food tüketimine yönelmesiyle kuşaktan kuşağa aktarılamadığını ve kesintiye uğradığını ifade eden Bayram, şöyle konuştu:
''Fast
food beslenmenin yaygınlaşması, yılların birikimi olan yemek kültürünü tehdit ediyor. Globalleşme ve fast food kültürü, toplumların geleneksel özelliklerinin ve değerlerinin kaybolmasına sebep oldu.
Geleneksel yemek kültürünün aktarılmasında en önemli bireyler durumunda olan kadınlar, anne ve anneannelerinden öğrendikleri bilgi ve teknikleri iş hayatına girmeleriyle unuttu. Bugün durum o kadar ileri bir safhaya gelmiştir ki yeni ev planlarında mutfak yaptırılmamakta ve bar tipi modellere geçilmektedir.''
Bayram, Türkiye'nin geleneksel yapısını koruyan ülkeler arasında yer aldığını, ancak büyük şehirlerdeki hızlı ve çapraşık gelişmelerin fast food kültürünün hızla yayılmasını teşvik ettiğini söyledi.
Sadece yurt dışı kaynaklı hamburger ve pizza gibi ürünlerin değil, döner gibi Türkiye'ye özgü yiyeceklerin satıldığı restoran zincirlerinin de geleneksel yemek kültürünü olumsuz etkilediğini ifade eden Bayram, Türkiye'de geleneksel gıda kültürünü halen koruyan şehirlerin başında Gaziantep'in geldiğini ifade etti.
Bayram, 2 yılda bir İtalya'da temel, basit, geleneksel ve doğalı korumak ve yaşatmak için geleneksel gıdalar konusunda konferans düzenlendiğini ve konferansta fast food tüketiminin ve geleneksel gıdaların öneminin masaya yatırıldığını kaydetti.
|