Bahçede ızgaranın tadı bambaşka...
Erenköy'de sakin ve huzurlu bir köşk bahçesi... Yüzyıllık ağaçlar altında ızgaralar, salata ve zeytinyağlılar... Ethemefendi 36, ailece de gidilebilecek bir restoran.
Tarihi köşkte ızgara keyfi
Erenköy'deki Ethemefendi 36, bahçesinde kestane ağaçlarının bulunduğu, zengin ızgara mönüsü olan, sakin bir 'aile restoranı'.
Bağdat Caddesi'nin günün her saati eksilmeyen kalabalığından kurtulup Erenköy'deki Ethemefendi Caddesi'ne sapın, tatlı bir yokuşu yavaş yavaş tırmanırken bir yandan da iki asır öncesine gittiğinizi hayal edin. Yürüdüğünüz yolun her iki yanı şaraplık üzüm yetiştirilen bağlarla kaplı olsun. Herhalde hayal gücünüzü epey zorlamanız gerekecek. Zira bugün burada gökdelen boyutlarında apartmanların arasından ilerlerken, ortalıkta kargalardan başka yaratığın görülmediği ıssız bağları hayal etmek hiç de kolay değil. Oysa gerçek bu. 19. yüzyılın Cabernet Sauvignon bağları 20. yüzyıla girerken yerini köşklere, konaklara bırakmış, geniş bahçeler içine kurulu o güzelim ahşap köşkler ise 1960'lardan itibaren birbirinin burnuna sokulmuş dev apartmanlara dönüşmüş.
120 YILLIK KÖŞK Kuşkusuz bu betonlaşma sadece Erenköy'e özgü değil. İstanbul'un hemen her kesimi arazi fiyatlarının astronomik boyutlara ulaşmasından sonra benzer görünümler sergiliyor. Yine de Ethemefendi Caddesi'nde 36 kapı numaralı bahçe içinde yaklaşık 120 yıllık, Mehmet Ali Paşa'nın yaptırdığı biblo gibi bir köşk eskiden buraların nasıl olduğuna ilişkin ipuçlarını bizlere sunuyor. Zamanında bahçesinde müzik ziyafetleri verilirmiş. Mehmet Ali Paşa'nın vefatından sonra köşkü Kami Bey adında biri satın almış; onun ölümünden sonra da eşi hayatı boyunca bu köşkte oturmuş. 15 yıl kadar önce sanatevi olarak onarılmaya başlanan bina bir kez daha el değiştirdikten sonra özel bir restorasyon çalışması geçirmiş ve tekrar İstanbul'a kazandırılmış. Sahipleri köşkü ve 120 yıllık kestane ağaçlarının bulunduğu bahçenin bir bölümünü restoran haline getirmişler.
HUMUSLU KÖFTE DE VAR Köşkün iki katı restoran olarak kullanılıyor. Restorasyon sırasında esaslı bir kalorifer ve klima sistemi yapılmış. Geçtiğimiz ay köşkün içi bir kez daha yenilenmiş ve eskiden klasik ve ağır bir atmosferi olan alt kat modern bir görünüme kavuşmuş. Ama restoranın asıl keyifli yeri, kentin yoğun trafiğinden ve gürültüsünden sizi soyutlayan yemyeşil bahçesi. Son restorasyon çalışmalarıyla birlikte restoranın mönüsü de değişmiş. Ethemefendi 36 artık bir 'et lokantası...' Dolayısıyla oldukça sade bir mönüsü var. Hemen tamamı da ızgaralardan oluşuyor. Ancak porsiyonlar oldukça bol, etlerin yanında sunulan garnitürler de zengin. Dana pirzola, antrkot, bonfile mantar ve pilav ile, kuzu beyti, kuzu pirzola, kuzu şiş ve piliç ızgara but ızgarada pişmiş biber ve beğendi ile sunuluyor. Restoranın asıl iddiası köftelerinde. Patates tava ve turşu ile servis edilen baharatsız köftenin yanı sıra kaşarlı köfte, baharatlı cızbız köfte, elma dilim patates ve turşu ile sunulan susamlı köfte, seçeneklerin bir bölümü. İlginç bir köfte de, ortasına humus konup kenarları kapatıldıktan sonra pişirilen, dolayısıyla yerken içinden humus çıkan humuslu köfte. Ayrıca piliçten yapılmış bir köfteleri var.
'AİLE RESTORANI' Etler dışında mönüde 'eşlikçiler' başlığı altında çeşitli salatalar, piyaz, kabak tarator, patlıcan biber tava, cacık ve her gün değişen 'günün zeytinyağlısı' dikkati çekiyor. Ayrıca, sadece salata ile karnını doyurmak isteyen diyet tutkunları için de 'cik cik salata' adı altında doyurucu bir salata düşünülmüş. Tatlı seçenekleri ise baklava ve revani dışında dondurma, kuplar ve sakızlı paşa muhallebisinden ibaret. Şarap mönüsü Kavaklıdere ve Doluca'nın ürünlerinden oluşuyor. Gerek yemeklerin, gerekse şarapların fiyatları oldukça makul. Ben bu restorana çeşitli kereler gidip yemek yedim. Yemekleri lezzetli, servis güler yüzlü. Her seferinde hanımların grup halinde ya da tek başlarına burada yemek yediklerini gözledim. Zaten restoranın sahibi de Mihrişah Suerdaş adlı bir hanım. Sıcak yaz günlerinde Ethemefendi 36'nın özellikle bahçesi, Anadolu yakasında oturanların sakin ve huzur içinde rahat bir soluk alabilecekleri, fanteziye kaçmadan düzgün bir yemek yiyebilecekleri, hakiki anlamda bir 'aile restoranı'.
Beğendiklerim: Gerek şık ve ferah köşkün içinde, gerekse asırlık ağaçların altındaki bahçesinde yemek yemek çok keyifli. Restoranın kendine ait geniş otoparkı var. Etler kaliteli, porsiyonlar bol, fiyatlar fahiş değil.
Beğenmediklerim: Ana yemeklerin etlerden oluşması seçenekleri sınırlıyor. Et yemeyen birine burada sadece salata ile yetinmek şansı tanınmış. Ayrıca mönüde şarapların sadece adları yazılı, üretici adı ve üretim yılı belirtilmemiş.
Mutfak * * * Servis * * * Ambians * * * * Ethemefendi Cad. No: 36 Erenköy İstanbul Tel : (0216) 3854131
DENİZ ERBİL
|