|
Ekranlardan gelen çağdaş tehlike
|
|
Birbiri ardına ölen gençlerin ölüm sebebi olan, bulaşıcı ve korkunç bir virüsün açık bilgisayar ekranlarından yayıldığı filmde teknoloji korkusu ve nefreti öne çıkarılıyor.
Bir Japon filminin, korku-gerilim türünün mini-ustası, 1980'lerden beri film çeken ve büyük usta Kurosawa'yla hiçbir akrabalık bağı olmayan Kiyoshi Kurosawa'nın 2001 yapımı Kairo filminin yeniden çevrimi. Aslında bunu bilmeden filmi izledim, ama kendi kendime "Bu ne kadar Japon duruyor," diye de söylenip durdum!.. Çünkü ilk başlarda tipik Amerikan bir 'teen slash' (gençlerin art arda kıyıldığı filmler) gibi duran film, ilerledikçe teknolojinin ve teknoloji korkusu/nefretinin üste çıktığı çağdaş Japon korku filmlerine dönüşmeye başladı. Ohio'lu bir avuç genç üniversiteli, içlerinden önce birinin, sonra diğerlerinin intihar etmeye varan ani çılgınlaşma eğilimleri yüzünden zor günler geçirirler. Sonra bizim tanık olduğumuz şeyi onlar da anlamaya başlar: Kimi hayal veya kaygılar, bilinçaltında birikmiş düşünceler somut birer görüntüye, giderek korkunç bir hayalete dönüşmekte, 'gençlerdeki hayatı emmekte', onları yokoluşa doğru itmektedir. Daha sonra bunun herkesin, her gencin evinde, odasında sürekli açık duran bilgisayar ekranlarından gelen bir tür virüs olduğu anlaşılır. Bilgisayarlar, laptoplar ve cep telefonları, bu virüsü bir ekrandan öbürüne, bir zihinden diğerine taşımakta ve filmde dendiği gibi "İnsanları birbirine bağlamak için yaratılmış aletler, o insanları ölümcül biçimde kendilerine bağlamaktadır". Aslını görmedim, ama Nabız fena film değil. Şık bir işçiliği, gerçekten ürkünç anları, has bilim-kurgusal fantezilere yakışır bir sefil kent sokakları ve ev-içi mekânları kullanımı var. Temel hatası, mesajını çok açık etmesi, aşırı biçimde altını çizmesi, kafalarımıza çakması. Evet, çağdaş teknolojiyi belki kötü biçimde kullanıyoruz. Her şeyin sanalı çıktı: aşkın, dostluğun, seksin... İnternette çok fazla bilgi dolaşıyor, yararlı şeylerin yanı sıra gereksiz, hatta zararlı olanları da dolanıp duruyor. O küçük teknik aygıtlar, sonunda nerdeyse bizi esir aldı... Evet, tamam. Belki böylesine bir uyarı yerindeydi, hatta (son günlerde internet kullanımından gelen tehlikelerin sözkonusu edildiği bilimsel açıklamaların ışığında), tam da zamanıydı. Ama yine de daha incelikli bir yaklaşım, daha iyi ambalajlanmış mesajlar, filmi daha üst bir düzeye çıkarırdı diye düşünüyorum.
NABIZ ** (Pulse) Yönetmen: Jim Sonzero Senaryo: Ray Wright, Kiyoshi Kurosawa, Wes Craven Görüntü: Mark Plummer Müzik: Elia Cmiral Oyuncular: Kristen Bell, Jonathan Tucker, İan Somerhalder, Christina Milian, Ron Rifkin, Rick Gonzalez/ Amerikan filmi.
|