kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Boğaziçi'ndeki 'sıcak patatesler'
Boğaziçi'ndeki 'sıcak patatesler'

Suudi Kral Abdullah'ın Türkiye ziyareti sırasında gündeme gelen "Sevda Tepesi'ne imar izni" konusu Boğaziçi'ni de yeniden tartışmamıza yol açtı. Boğaziçi Kanunu değişecek miydi? Kral'ın imar sorunu çözülecek miydi? Tartışmaların Kral'ın ziyareti sonrasına rastlaması işleri biraz zorlaştırdı. Çünkü böyle dönemlerde farklı niyetler birbirinin önüne geçmeye başlıyor. Kimler gerçekten "Boğaz'ı koruma", kimler "Anti-Arap milliyetçiliği", kimler "aramızda bir Sevda Tepesi'nin lafı mı olur" ve kimler "bu karmaşadan nasıl fırsat sağlarım" düşüncesinde, tam olarak anlamak imkansızlaşıyor. Bu kaosun ortasında sağlıklı bir tartışma zemini yakalamak her zamankinden daha da zorlaşıyor. Türkiye'nin doğal ve tarihsel mirasının eşsiz bir buluşmasına mekan olan Boğaziçi konusunu sağlıklı algılayabilmek, "bundan sonra ne olacak" sorusunun cevabını verebilmek için, Boğaziçi'nin yakın tarihini bilmemiz gerekiyor. Koruları, yalıları, köşkleri, bostanları, mesire yerleri, ormanları, köyleriyle doğal ve tarihsel mirasımızın simgesi durumundaki Boğaziçi 1950'lerden itibaren İstanbul'un göç almasıyla yoğun bir yapılaşma baskısına maruz kaldı. 1970'ler, bu baskı karşısında Boğaziçi'nin tarihsel değerlerinin kayıt altına alınması ihtiyacının hissedilmeye başlandığı yıllar oldu.

Sıkı koruma dönemi
Arkasından gelen sıkıyönetim dönemi, Boğaziçi'nde o günkü koşullarda 'sıkı koruma' için düğmeye bastı. Amaçlanan, Boğaziçi'ndeki yapılaşma baskısının denetlenmesiydi. 1982'de yapılan imar planında Boğaziçi alanı "öngörünüm", "gerigörünüm" ve "etkilenme alanı" olmak üzere üç ana bölgeye ayrılıyordu. "Öngörünüm" alanlarında sıkı bir yapılaşma denetimi getirilirken, "gerigörünüm" alanları için de bazı ilkeler belirleniyordu. Sıkıyönetimin siyasi kültürümüze şüpheci yaklaşımı, Boğaziçi konusunun bir imar planıyla halledilemeyeceğini, daha sıkı bir düzen kurulmasının zorunlu olduğunu düşündürmüş olacak ki, 1983'te bir de yasa çıktı. Bu yasa, Boğaziçi'ndeki yeşil alanlarla yalı ve köşkleri korumayı amaçladıktan sonra, yeni yapılacak yapılar için sınırlamalar getiriyordu. Kararları, Başbakan'ın başkanlığında, içinde ilgili bakanların yer aldığı Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu alacaktı. Boğaziçi'nin korunması bir devlet meselesi olarak algılanıyordu ve imar yetkileri doğrudan Bakanlar Kurulu'na veriliyordu. Boğaz geçiş gelirlerinin yüzde 10'u Boğaziçi'nin korunması için harcanacaktı. Ancak 23 yıldır bu payların Boğaziçi'nin korunması için kullanılmadığı biliniyor.

1985'te kapı açıldı
1985'te yasaya eklenen bir madde, imar fırsatçılığına Boğaziçi'nin kapılarını sonuna kadar açtı. Plan ve yasadaki kısıtlamalar bir kenara bırakılarak, 5000 metrekareden büyük parsellere yapılaşma izni verildi. Sonraki yıllarda tartışmalara neden olan ruhsatsız villalar böylece inşa edildi. Kral'ın "öngörünüm"de kalan Sevda Tepesi'ne de imar izni verilmesinin yolu açılmıştı. 1987'de Anayasa Mahkemesi bunu iptal edince, ruhsatlarını alarak inşaata başlamış ancak iskan ruhsatı alamamış yapılar birer "sıcak patates" olarak kaldı. Sıcak patatesleri herkes birbirinin üzerine attı, ama tam bir çözüm de bulunamadı. Boğaziçi'ndeki 10 bin kaçak yapı bir an önce yıkılmalı. İmar kurallarının farklı uygulandığı "öngörünüm", "gerigörünüm" ve "etkilenme alanları" nın sınırlarında yapılaşmayı arttıracak bir değişiklik düşünülmemeli. Ayrıca, bilimsel bir kuruluş olan Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün özerkliği güvence altında olmalı. Kaçak yapılar ve Sevda Tepesi'nden gelen talepler toplumun adalet duygusunu zedelemeden sona ermeli.

ERHAN DEMİRDİZEN

DİĞER EMLAK HABERLERİ
 Yabancılar emlakta 'alışverişe' geliyor
 Bahçeşehir'de seneye teslim 30 daire
 Hayal etmesi bile yorucu en pahalı 3 villa
 Duvarlarınızı 1 günde baştan yaratın
 Soyak, 10 bin konut için yurtdışı fonlarla flörtte
 'Konuta olan talep daraldı nerede 2005 bolluğu?'
 NASA'nın teknolojik boyası artık Türkiye'de
 Demördöküm, klimaları desenlerle güzelleştirdi
 Şimdi gül ekmenin tam mevsimi!
 2007'de 20 bin aile taşınacak
 Pelican Hill rezidans ve yazlık geliyor
 Televizyonların bilgisayardan farkı kalmadı
 Tayvan'ın '40 yıllık' havaalanı tamamlandı
 Manhattan'ın kalbinde 70 milyon dolarlık penthouse
 'İstanbul aslında 5 milyon nüfusa planlanlı bir kent'
 Kredide eylül canlanması başka bahara...
 Ataşehir'de 3'üncü raund
 Avcılar'dan depremin gölgesi kalkmıyor
 Saros'tan şimdi de dayalı döşeli villalar geliyor
Ermeniler Anadolu'da 523 bin 955 Türk'ü katletti
1910-1922 yılları arasında Ermeni çetelerin yaptığı katliamlar Başbakanlık Devlet Arşivleri tarafından ortaya...
Türkiye'nin gölleri kuruyor
Konya'da Beyşehir ve Çavuşcu göllerinin su seviyesinin azalması, Akşehir Gölü'nün kuruması ve bunların yanı...
Tarikatlar ve Cemaatler
Osmanlı'da padişahlar bile tarikat üyesiydi. Cumhuriyet hepsini kapattı ama yok edemedi. Bugün hâlâ...
2006 Dünya Basketbol Şampiyonası
Japonya'daki Dünya Basketbol Şampiyonası'na Türkiye tarihi galibiyetlerle başladı. Milliler önce 76-74'lük...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.