Yaman çarpıtma
Ekim tarihli Milliyet gazetesinde köşe yazarlarından Yaman Törüner'in 'Türk Parasında Güneydoğu mu?' başlıklı yazısını dehşet içinde okudum.Yaman 20 YTL'nin grafik kompozisyonunu sanki yeni imiş gibi anlatmaya çalışıyor, AKP'ye, Atatürk karşıtlığı iddialarına, irtica tartışmalarına zemin yaratmağa gayret gösteriyordu. TCMB'nin herhangi bir açıklama yapacağını zannetmiyorum. Zira yazan Yaman Törüner . Paçalarından itibar, kaleminden dürüstlük, değiştirdiği partiler dikkate alındığında da kişiliğinden siyasi istikrar fışkıran eski Merkez Bankası Başkanı. Siyasi geçmişine baktığımızda siyaset yazınına katkısı bile olduğu söyleniyor. Yamanlama teriminin sayesinde icat olduğu konuşuluyor. Belki aile arasında hâlâ kullanılıyordur. Bir örnek verelim. Enişte ülkemizde kız kardeşin ablanın eşini tarif anlamındadır. Siyasette sadece bir tane enişte iz bıraktı. Enişte ile ilişkileri hoş tutup seçimlerde listeye girip milletvekili hatta bakan olma işlemine yakın geçmişte Enişte'ye yamanlama denirdi. Gün gelir oradan ayrılır başka tarafa yamanlarsın . Yamanlama bizden uzak ol da derler. Şimdi kime yamanlayacaksın sorusu da sıkça sağa sola yapışmaya çalışan insanlara sorulur. Yaman Törüner'in içine girdiği ortamlar ISO 9000 standartlarında önce ve sonra olarak tarif edilir. Arkadaşın standardını yakalamanın zorluğundan olsa gerek. Bu yüzden Merkez Bankası Yaman'ın yazılarına cevap da vermez, düzenlediği etkinliklere davet de etmez.
Gerçekler 1.YTL operasyonu en az tanıtım harcaması ile yapılan vatandaşın en az sıkntı ile adapte olduğu bir büyük iştir. Geçiş ve sonraki aşamalarında herhangi bir sorun olsa idi önce Yaman yazardı. 2.Başarının temel nedenlerinin başında 1, 5, 10 ve 20 milyon TL'lerden 6 sıfır atarken paraların rengini ve grafik dizaynını değiştirmeme kararı gelir. 20 YTL'deki yerküre önünde Atatürk kompozisyonu aynen 20 milyon TL'den alınmadır. 20 YTL ile 20 milyon TL arasında görünüm farkı yoktur. Yaman efendi paraya yeni mi bakıyorsun? İstersen YTL ile ilgili sana özel seans yapayım. Bir kere dinlemiştin de ne güzel sorular sormuştun. Ben de vakit bol kaç kere yeterse sana o kadar anlatayım. 20 milyon TL'nin tedavüle çıktığı tarih 5 Ekim 2001 bundan tam 5 sene önce.İktidarda DSP-MHP-ANAP koalisyonu var. Belki de AKP kurulmamıştı bile. Ya sen nerede idin? Hangi partiye yamanlamıştın? 2001'de banka meclisinde AKP tarafından atanmış üye bile yok Paradaki eski TCMB yönetiminin imzalarını yok ettirtmek için erken tedavülden kaldırttığın tertiplerin operasyonundan bilirsin. Türk parasının tüm özelliklerine TCMB'nin Banka Meclisi karar verir. 3. Yeni olan 50 YTL'ye Göreme'nin, 100 YTL'ye Doğubeyazıt'taki İshak Paşa Sarayının resimleri nakşedilmiş. Buna ne diyorsun? Misakı Milli sınırları senin için ne anlam ifade ediyor?
Niye 5 yıl sonra? Önemli bir konu. 20 YTL'ye bakmak niye Yaman'nın 5 yıl sonra aklına geldi? İyi bir analizci önce ihtimalleri teker, teker sıralar. 1.Unutma alametleri had safhada. Doktorlar unutkanlığın ruh sağlığı açısından kötü bir belirti olduğunu söylüyorlar. Olmayanı varmış gibi göstermekse tehlikeli. Hele insan kendisi de inanıyorsa topluma her an zarar verebilir. 2. TCMB'ye ve başkanlarına kızgınlık, nedensiz kin ve nefret duygusu. a. Davetlere çağrılmamak ve benzeri eski meseleler. 3. AKP'ye aniden çatma kararı. a. Ticari hayatında sıkıntı, girdiğin işlerin engellenmesi yada hakkettiğin ilgiyi göremediğin düşüncesi. b. Seçimler yaklaştı. Bu güne kadar desteklediğin AKP yüz vermiyor yada iktidar olma şansı görmüyorsun. Yamanlama vaziyeti. Klasik strateji. c. Parti işini bağladın. Bakanlığa koşuyorsun. Rakipleri şimdiden sindirelim operasayonu. 4.TCMB'deki İç Denetim düzenlemesine tepkin, ve Teftiş Heyetine Yönetimi sindirmeğe çalışarak destek olma gayreti. 5. Bir tek 'o' biliyor. Yalnız kimin ne bildiğini bilemiyor. Buna da saygı duyarım.
|