|
 |
 |
 |
|
 |
 |

Avrupa'da türban tartışması alevlendi
İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı Jack Straw'un, kendisini ziyaret eden kadınlardan başörtüsünü çıkarmasını istemesi, Avrupa'da tekrar türban tartışması başlattı. İngiltere'de peçe takan müslüman kadınlara yönelik saldırılar yaşanıyor.
Peki Avrupa'da ülkelerin türbana yaklaşımı ne?
Straw'un hafta içinde, ofisini ziyaret eden kadınlardan, iletişimi daha rahat kurabilmek için başörtülerini çıkarmalarını istemesi Avrupa'da türban tartışmalarını alevlendirdi. Özellikle İngiltere'de büyük tartışma başlatan sözlerin ardından BBC, Avrupa'nın önemli ülkelerinde türbanın yasalardaki yerini derledi. İşte, Avrupa yasalarında ülke ülke türbanın yeri.
Fransa:
Baş örtüsü ve diğer "belirgin" dini sembollerin taşınması, 2004 yılında yapılan bir düzenleme ile devlet okullarında yasaklandı. Ancak söz konusu yasa Müslüman okullarını ve üniversiteleri kapsamadığı için buralarda okuyan kişiler isterlerse türban takabiliyor.
İngiltere: İngiltere'de türban konusunda herhangi bir yasak bulunmuyor. Ancak okulların kendi kılık kıyafet yönetmeliklerini düzenleme yetkisi bulunuyor.
Almanya: 2003 yılı Eylül ayında Alman Federal Anayasa Mahkemesi, okulda türban takmak isteyen bir kadın öğretmenin başvurusunu kabul etti. Ancak mahkeme, eyaletlerin bu konuda kendi kararlarını verebileceğine hükmetti. Almanya'da en az dört eyalette öğretmenlerin derslere türbanla girmesi yasaklandı. Hesse eyaletinde bu yasak bütün devlet memurlarını içine alacak şekilde genişletildi.
Rusya: 1997 yılında Temyiz Mahkemesi, İçişleri Bakanlığı'nın pasaportlarda başörtülü fotoğraf kullanmasını yasaklayan kararını bozdu. İtalya: 2004 yılı Eylül ayında İtalya'nın Kuzeyinde, maske takmanın yasaklanmasını öngören eski yasa tekrar yürürlüğe sokularak, kadınların çarşaf giymesi yasaklandı.
Belçika: Hollanda sınırına yakın Maaseik şehrinde kadınların sadece gözlerini açıkta bırakacak şekilde çarşaf giymesi yasaklandı.
BBC GÖZÜYLE TÜRKİYE'DE DURUM
Avrupa'da türban ile ilgili yasal durumu derleyen BBC, Türkiye'deki durumu ise şu şekilde aktardı: "Geride kalan 80 yıl boyunca Türkler, Türk toplumunu laikleştirme çabaları kapsamında gericilik olduğu gerekçesiyle türbanı reddeden Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan laik bir devlette yaşadı."
BBC'nin derlemesinde Türkiye'de halen kadınların yüzde 65'inin başörtüsü taktığı öne sürüldü.
Başörtüsü, kamu kurumlarında, okullarda, özel ve devlete ait üniversitelerde ve resmi binalarda yasak olduğu vurgulanan haberde," 2005 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, söz konusu yasanın yasal olarak uygun olduğuna karar verdi" denildi.
PEÇE TAKANLARA SALDIRILAR BAŞLADI
Bu arada İngiltere'de peçe takan Müslüman kadınlara yönelik şiddet olayları başladı. Dışişleri eski Bakanı Jack Straw'ın peçe takan kadınları uyarmasının ardından başlayan olayların Liverpool şehrinde de yaşandığı bildirildi.
Peçeli bir kadının saldırıya uğradığı açıklanan Toxteth bölgesindeki olayda, bir otobüs durağında saldırıya uğrayan ve ismi açıklanmayan 49 yaşındaki Müslüman kadına, hakaret ederek peçesini çekip alan saldırgan henüz yakalanamadı.
Merseyside Polis müfettişi Saied Mostaghel, yaşanan bu olayı, saldırıya uğrayan kadını, aşırı derecede şoka uğratan ve üzen rezil bir davranış olarak tanımlarken, polisin bu tarz nefret içeren suçlara müsaade etmeyeceğini söyledi. Mostaghel ayrıca, "Toplumumuz içinde bu tür davranışlara müsaade etmeyeceğiz, bu konuyu ciddiyetle ele alıyoruz" şeklinde konuştu.
STRAW'IN TEPKİ TOPLADI
Avam kamarasında grup lideri olan Straw, bölgesel bir gazetede yayınlanan makalesinde "Peçe takmak isteyenlere saygı duyuyorum ama ortada bir iletişim sorunu var. Konuştuğum kişinin yüzünü göremediğimde rahatsızlık duyuyorum. Ofisime gelen peçeli kadınlardan, mutlaka yanımızda bir bayan çalışanın daha bulunmasına dikkat ederek, peçesini çıkarmasını rica ediyorum. Peçelerini çıkarırlarsa görüşmemizin daha kolay geçeceğini belirtiyorum, bunu kabul etmezlerse de saygı gösteriyorum " demişti.
Bu sözleri ile İngiltere gündemine oturan Jack Straw'a, İngiltere'de faaliyet gösteren birçok Müslüman dernek ve grup temsilcileri tepki gösterdi.
(AJANSLAR)
|
|
|
|
 Sema Akyurek 07.10.2006 15:24:49 Zavalli turbancilar. Ne yazik ki Allah sizede dil vermis konusuyorsunuz ve ne yazik ki sizi ciddiye alip cevap veriyorlar.
 ŞEHNAZ ERDEM 07.10.2006 14:29:13 laik demokratik her devlette olması gereken kamu kururuluslarında devlet dairelerinde daha modern giyim tarzıdır dışarıda kimin ne giydiği sorgulanamaz buda özgür devlet anlayışıyla bağdaşmaz.bence nasıl din kuralları varsa bunları günlük hayatta uygulamak istiyorsak devletinde kuralları var ve bunlara o ortamda uymak zorundayız eğer o devlet topraklarında yasıyorsak.mustafa kemal çocuguysak bunu uygulamakta tereddüt etmemeliyiz.
 ceval gokce 07.10.2006 14:15:39 Mr.Jack'in 'pece' hakkindaki bu sozleri Turkiyede 'turban' olarak algilanmis.
Daha acik ifadeyle Bakan Bey,gorustugu bayanlardan peceli olanlarin pecelerini gorusme sirasinda cikarmalarini istemis.Basortulerini degil.
Bilmeyenler icin pece,yuzu gizleyen bez parcasina denir.Turban yada basortusu ise,saclari gizler.
Hala anlayamis olanlar varsa herhangi bir sozluge bakabilirler.
|
|
 |
|
 |
|