kapat
   
03 Ekim 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kısırlık ve parkinson tedavisinde yeni umut

ABD'deki bir Türk bilim adamının geliştirdiği yöntemle insan embriyosu kullanılmadan kök hücre elde edilebilmesinin yolu açıldı. Çalışmanın, kısırlığın yanı sıra alzheimer, parkinson gibi dejeneratif hastalıkların tedavisine öncülük edeceği bildirildi.

Erken menopoz hastasının ilk kez uygulanan bir yöntemle dondurduğu yumurtalık dokusunu naklederek menopozdan çıkmasını sağlayan Amerikan Cornell Üniversitesi Kısırlık Tedavisi ve Üreme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Kutluk Oktay'dan sonra ABD'deki bir başka bilim adamı Dr. Arif Kocabaş da çalışmasıyla yankı uyandırdı.

Michigan
Eyalet Üniversitesinde asistan profesör olarak görev yapan Dr. Arif Kocabaş'ın insan embriyosu kullanılmadan kök hücre elde edilmesine yönelik araştırması, ABD'nin saygın bilim dergilerinden PNAS'ta (Proceedings of the National Academy of Sciences) yayınlandı.

Dr. Kocabaş'ın yaptığı açıklamaya göre, geliştirilen yöntemle insan yumurtasına özgü genleri tanımlayabilmek amacıyla binlerce gen, DNA çip teknolojisi kullanılarak analiz edildi.

Araştırma için Şili'deki bir tüp bebek merkezinde tedavi gören gönüllü kadınların bağışladıkları sağlıklı yumurtalar kullanıldı.Hangi genlerin insan yumurtasında benzersiz biçimde aktif olduğunu araştırmak amacıyla yumurtalık dışındaki insan vücudunun bütün dokuları da bir karşılaştırma yapılabilmesi amacıyla incelemeye alındı.

DNA çiplerinden elde edilen bilgilerin biyoinformatik analizlerinin, özel bir bilgisayar programı kullanılarak gerçekleştirildiği çalışma sırasında diğer dokularda bulunan yumurtadaki aktif genlerle benzer olanlar, sistem dışına çıkarıldı. Geriye yumurtadaki benzersiz genler kaldı.

Araştırmayı yapan ekip, bu şekilde yumurtada işlevi henüz bilinmeyen bin 430 gen dahil olmak üzere 5 bin 331 insan geninin aktif olduğunu saptadı.

FARELERLE KARŞILAŞTIRMA

Ekip, ayrıca fare ve insana ait yumurtalarla embriyonik kök hücrelerinin karşılaştırılmasını da yaparak 66 genin bu hücrelerin hepsinde aktif olduğunu belirledi.

Bu genlerin bazılarının, kök hücre biyolojisine ilişkin önemli görevlerinin bulunduğu ve kök hücrelerinin sırlarını çözmede ciddi katkı sağlayacağı bildirildi.

''BU BİR BAŞLANGIÇ''


Dr. Arif Kocabaş, bu araştırmaların bir başlangıç olduğunu, elde edilen bilgilerin insan embriyosu kullanılmadan kök hücreleri elde etmenin yolunu açabileceğini, bunun da hücre ve doku tedavisi alanında önemli katkı sağlayacağını kaydetti.

Embriyonik kök hücreleri ve kopyalama konusunda dünyaca uzman olduğu belirtilen Prof. Dr. Jose Cibelli başkanlığındaki ekipte yer alan Dr. Kocabaş, incelenen her bin genden sadece bir tanesinin emsalsiz olduğunu, bunların bazılarının fonksiyonlarının bilinmediğini söyledi.

Bu genlerin insan embriyosuna zarar vermeden veya dölleme işlemi gerçekleştirilmeden kök hücre üretilmesinde bir rolü olup olmadığının araştırılabileceğini kaydeden Dr. Kocabaş, bu genlerden bazılarının bu büyük sırra sahip olduğuna inandıklarını belirtti.

Dr. Kocabaş, çalışmanın, kısırlıktan, dejeneratif hastalıkların tedavisine ve insan embriyosu kullanılmadan kök hücresi elde etmeye kadar birçok konuda öncülük edeceğini sözlerine ekledi.

ABD Başkanı George Bush, geçen temmuz ayında, kök hücresi elde etmek için insan embriyosu kullanılmasına izin veren senato kararını veto etmişti.

''ÖNCÜ ÇALIŞMA''

Dr. Kocabaş'ın çalışması, bilim adamları arasında ilgiyle karşılanırken, bunun tedavide kullanımı için zamana ihtiyaç bulunduğu bildirildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Kadın Doğum ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Gülekli, AA muhabirine, Dr. Kocabaş'ın yöntemini daha önce kanser araştırmalarında kullandıklarını, ancak burada yeni bir yaklaşımla yöntemin üreme için ele alındığını bildirdi.

Prof. Dr. Gülekli, ''Doğru, iyi ve akıllı dizayn edilmiş bir çalışma. Bir öncü çalışma olduğunu söyleyebiliriz, ancak ardından başka çalışmaların yapılması gerekiyor. Elde edilen bilgilerin klinik anlamda uygulamaya geçirilmesi daha zaman alacaktır'' dedi.

Söz konusu çalışmanın tedavide kullanılması için en az 5 yıla ihtiyaç olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gülekli, bu tarz küçük bilgilerin birleşmesiyle resmin tamamlanmasına yönelik yol alındığını kaydetti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Gelibolu'da yeni bir şehitlik bulundu
 Müjdat Gezen Tiyatrosu açıldı
 Nobel Fizik Ödülü Mather ve Smoot'un
 Denizin 303 metre altında konser
 "Aşırı yeme" bir çeşit bağımlılık
 Otopsi öncesi nakle izin veren bilirkişi
 Kendi üniformanı kendin dik dönemi
 13 yaşındaki öğrenci öğretmeniyle kaçtı
 Yeni bir diziyle ekrana dönüyor
 Fransız sunucu, Burcu gibi F1'e gelin gidiyor
 Beş kenti 'UFO' heyecanı sardı
 Hizmetçiyi bırakıp evine geri döndü
 Hollandalı kadın polisler bağ bozdu
 Nobel Tıp Ödülü iki genetik uzmanına
 Bu pozlar için 80 bin dolar aldı
 10 kilo altın için pusu ve cinayet
 'Yurtta dayak yedik' dediler
 Deniz'den Schaeffer'e dava
 Türbanlı Seda
 Evin üstüne 500 kiloluk kaya düştü
EMRE AKÖZ
Büyükanıt ve demokrasi
Genelkurmay Başkanı Orgeneral...
MAHMUT ÖVÜR
Bu yükselişin sırrı ne?
Her iktidar iş dünyasında kendi...
HINCAL ULUÇ
Hasan Pulur'a yakışmayan satırlar!..
İğrenç bir...
BEYZA BİLGİN
Kadının süslenmesi günah değil ancak...
*"Sayın...
Dr. ERHAN AFYONCU
Rumeli Türkleri'nin en kutsal ziyaretgâhı
Balkanlar'da...
Kareyi tamamladı: 2-2
Kareyi tamamladı: 2-2
Trabzonspor, Üç Büyükler'in puan kaybettiği haftada Ankaragücü...
Müşteri kaçar taraftar hesap sorar
Müşteri kaçar taraftar hesap sorar
Fenerbahçe yönetiminin gözünde taraftar artık önce müşteri. Sunulan...
Baykal'ın seçim şartları
Seçim Yasası'nı değiştirmek için 20 gün kaldığını söyleyen CHP...
Adalet Akademisi Başkanı: Üşüyoruz
Adalet Akademisi Başkanı Karakaş, yeni öğretim yılı açılışında Adalet...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu