| |
|
|
En hızlı nasıl soğutulur?
Geçen gün Discovery Channel'da 'MythBusters' ('Söylence Kırıcılar' diye çevirebiliriz herhalde) programını izledim. ABD'li özel efekt uzmanları Adam Savage ve Jamie Hyneman, kent efsanelerini ele alıp bunların gerçek olup olmadığını inceliyor. Mesela bazı kişiler... Bira kutularını kuma gömdüklerini... Sonra kumun üstüne biraz benzin dökerek yaktıklarını... Böylece biraların içilecek kadar soğuduğunu iddia ediyor. Savage ve Hyneman bu efsaneyi sınıyorlar... Sonuç: Biralar soğumuyor, tersine daha da ısınıyor. Bu durumda ortaya yeni bir soru atılıyor: Peki acaba biralar en iyi, en etkin biçimde nasıl soğutulabilir? Önlerinde üç yol var: 1) Biraları derin dondurucuya koymak... 2) Buzlu suyun içine atmak... 3) Sadece buzlu suya atmakla kalmamak, suyun içine tuz da katmak. Kutular bu üç yöntemle beş dakika soğutulduktan sonra sıcaklıkları ölçülüyor. Sonuç: Birayı en hızla soğutma biçimi içine tuz katılmış buzlu suda bekletmek. Aslında bu yeni bir fikir değil. Özellikle büyük partilerde hizmet sunan barmenler uzun süredir bu yöntemden yararlanıyor. Bu yazıyı okuyan birçok bira sever, "Ne önemi var, atarım buzluğa, 5 değil de 10 dakika beklerim" diyecektir. Evet bireysel düzeyde haklılar. Ama mesela bu hafta sonu, Rock'n Coke Festivali var. Festivali 50 bin rock müziği severin izleyeceği tahmin ediliyor. Festivale gidenlerin çoğu, konserleri izlerken bira içmekten hoşlanıyor. Hoplayıp zıpladıktan sonra, soğuk bir bira içmek hoştur gerçekten. Ancak market fiyatının ikiüç katına satılan bu biralar genellikle sıcak ya da yeteri kadar soğutulmamış oluyor. İnsanın hevesi kursağında kalıyor. İtiraz edince mazeret hazır: 'Efendim talep çok.' Halbuki Adam Savage ve Jamie Hyneman'ın denediği yöntem uygulansa, tatmin edilecek bira sever sayısında artış olacaktır. Tabii sadece bira için değil, diğer içecekler için de bu yöntem kullanılabilir. Acaba yaylalarda şenlik düzenleyen Ülkücüler yeteri kadar soğuk su veya meşrubat bulabiliyor mu; merak ediyorum.
|