|
|
|
Hekimler İstanbul'a mecburi hizmetle gelecek
Sağlık Bakanı Recep Akdağ pratisyen hekimlerin İstanbul'a gelmek istemediğini belirterek, "Gerekirse İstanbul için mecburi hizmet de yapacağız" dedi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İstanbul'da pratisyen hekim ile hemşire ve ebe sayısının düşük olduğunu, pratisyen hekimlerin İstanbul'a gelmek istemediğini belirterek, "Gerekirse İstanbul için mecburi hizmet de yapacağız'' dedi. Akdağ, Sirkeci'deki World Park Otel'de düzenlediği basın toplantısında, basın mensuplarının çeşitli konulardaki sorularını da yanıtladı. "Özel hastane yöneticileri bakanlığınıza 3 hafta süre tanımışlardı. Vaka başına ücret uygulamasının hastanelerde kilitlenmeye neden olacağını, hasta bakamayacak duruma geleceklerini söylemişlerdi.
Durum nedir?'' sorusu üzerine Akdağ, konuyu özel hastanelerle görüştüğünü, ayrıca Emekli Sandığı'nın hizmet aldığı, SSK'nın ise almadığı tıp merkezleri, özel dal merkezleri ve polikliniklerle de görüşmeler yaptığını söyledi.
FARK ÜCRETİ OLMAMALI Akdağ, özel poliklinik, tıp merkezleri ve özel dal merkezlerinin, Maliye Bakanlığı'nın "Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliğiyle'' açıkladığı fiyatlarla hizmet verebileceklerini ve fark ücreti talep etmeyeceklerini belirttiklerini bildirdi. Sağlık Bakanlığı'nın geçen yıl 275 milyona yakın hastayı kabul ettiğini hatırlatan Akdağ, kamunun, özel sektörden 16 milyon civarında hasta için hizmet aldığını söyledi. Bakan Akdağ, Maliye Bakanlığı tebliğine göre, devlet hastanelerinden 25 YTL, eğitim ve araştırma hastanelerinden de 40 YTL'ye hizmet alındığını ifade ederek, üniversite hastanelerinin 60 YTL'ye hizmet verdiğini kaydetti.
BELLİ ÖLÇÜLER ŞART Recep Akdağ, "En altta Sağlık Bakanlığı olarak biz kaldık. Sesi en çok çıkması gereken biziz. Biz bu rakamlarla bu işin sürdürülebilir olduğunu kabul ediyoruz, diğer arkadaşlarımız kabul etmiyorlar. Özel hastanelerin önemli bir bölümü bu uygulamalar başladıktan sonra, vatandaşlardan ilave ücretler aldılar. Şimdi ise böyle olursa vatandaştan ilave ücret alırız diyorlar. Bu ifadeler aslında bir fırsatçılıktır'' dedi. Bu rakamların tetkiklerin de giydirildiği ortalama rakamlar olduğuna dikkati çeken Akdağ, "Bu işin sürdürülebilir kılınması ve geri ödeme kurumlarının özel sektörden hizmet alımının çerçevesinin genişleyebilmesi için, mutlaka belli ölçülerin tutturulması lazım. Özel sektör içerisinde 'Ben sağlık hizmeti sunacağım, bu da tatlı para kazanma aracıdır' diye kim düşünürse yanılır. Sonuçta kamu hizmeti'' diye konuştu.
GELMEYİ İSTEMİYORLAR Akdağ, şunları söyledi: "İstanbul'da pratisyen hekim ile hemşire ve ebe sayımız düşük. İstanbul'a pratisyen hekimler gelmeyi arzu etmiyor. Bu eksikliği bildiğimiz için kendi klasik dönem tayini dönemlerimiz dışında, özel bir olurla İstanbul'a gitmek isteyen hekimlere yol açtık. 1000'e yakın pozisyon belirledik gidebilirsiniz diye, 35 kişi geldi. Gerekirse İstanbul için mecburi hizmet de yapacağız. İl Müdürlüğünün de bir kusuru var. İl Müdürlüğümüz pratisyen hekimlere en iyi döner sermaye veren müdürlüklerden biri, tanıtımı demek ki yeterince yapılmıyor. 2005 yılında pratisyen hekimlerin ek ödemeleri ortalama 1600 YTL olmuş. 1000 YTL civarında da maaşları var.'' Alınan bilgiye göre İstanbul'da 1100 pratisyen hekim bulunuyor.
|