12 'meçhul' dev adam Türkiye'de ne arıyor?
Sorulacak soru çok!... Yanıtları, yarın Hüseyin Atkın verecek. Çünkü, Atkın ilk kez Türk medyasının karşısına çıkacak. Ve sahipleri Türk, kendisi ABD'li olan Black Hawk Security, yani Kara Şahin Güvenlik şirketinin kuruluş öyküsünü ve icraatını anlatacak. Şirket ilginç! İddialara göre, Şirkette 12 ABD'li subay görev yapıyor; şirketin başka personeli yok; dünyada hizmet verdiği herhangi bir ülke de yok. Üstelik "Ölümleri durduracağım" dediği Irak pazarında faaliyeti de yok. Çünkü, Black Hawk Security, 2005 yılında Irak'ta güvenlik hizmeti veren ABD'li şirketler arasında yer almıyor. Irak'ta 11 İngiliz, 9 ABD'li, 6 Iraklı güvenlik şirketi hizmet veriyor. Ayrıca Hindistan, Çin, Güney Afrika, Kore, Avustralya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden birer şirket burada faaliyet gösteriyor. Irak'ta faaliyet gösteren bir tek Türk güvenlik şirketi de bulunmuyor. Durum böyle iken 'Black Hawk Security' denilen bu şirket Türkiye'de ne arıyor?
Enteresan rapor Black Hawk Security Inc. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Atkın, ilk kez 3 Eylül 2004 tarihinde Türk Dışişleri Bakanlığı'na 'Black Hawk Security' ile ilgili bir rapor göndermiş. Raporun gönderildiği tarih önemli. Çünkü bu tarih, Türk TIR şoförlerinin Irak'ta öldürülmeye başlandığı döneme denk düşüyor. Raporda, Black Hawk Security şirketi diyor ki: "Bana ABD'den getireceğim tüm araç ve gereci gümrüksüz Türkiye'ye giriş yapabilme hakkı, konuşlanacağım bölgede silahlı taşıma izni ile yanımda çalışanlara görev izni verin." Açıkçası bu üç talep dudak uçuklatacak cinsten. Çünkü devletler arasında bile bu tip talepler kolay kolay gündeme gelemiyor. Örneğin, Türkiye'deki bir NATO Üssü'nde görev yapan yabancı bir asker, üssün dışına çıktığında silah taşıma hakkına bile sahip olamıyor. O halde nasıl oluyor da henüz kurulmamış bir şirket, Türkiye'den böyle bir talepte bulunabiliyor?
Kafa kesme bitecek! Üstelik, Black Hawk Security, uzman elemanlardan oluşturduğu yönetim kurulu ile Irak'ta can ve mal güvenliğini sağlamaya talip. Ücret karşılığı Türk TIR'larını ve işadamlarını koruyacağını beyan etmiş. Irak içindeki "görev ve işlevler" konusunda da Amerikalı yetkililerden "gerekli izni" alabileceklerinin teminatını vermiş. Black Hawk Security, Habur gümrük kapısına yakın bir bölgede ekibini konuşlandırma izni istemiş. Ve en önemlisi de kamu vicdanını derinden yaralayan adam kaçırma, kafa kesme ve öldürme olaylarına son verileceğini taahhüt etmiş; 'Gerekli ilgiyi görür, gerekli izni alırsa hemen çalışmaya başlayacaklarını' bildirmiş. Ancak, Türk Dışişleri, daha işin başında Black Hawk Security'nin taleplerini reddetmiş. İyi, güzel ama Black Hawk Security yılmamış.
Kayıp pazar Bir ABD şirketi... Merkezi ABD'de. Türkiye'de ana çıkış merkezini Silopi olarak seçmiş. Hâlâ karargâhını kurmaya çalışıyor. Ve Dışişlerine gönderdiği raporda yer aldığı gibi kadrosunda 12 ABD'li komando subayını çalıştırıyor. Irak'taki Türk TIR şoförlerinin ölümünü önlediğini iddia ediyor. Bizim de bu noktada kafamız karışıyor. Çünkü, Türk TIR'ları 2005 yılı başından bu yana Habur-Zaho arasında çalışıyor. Musul'un ötesine geçemiyor. Iraklı taşıma şirketleri Zaho'dan aldıkları Türk mallarını Irak'ın içine taşıyor. Türkiye, Irak'taki nakliyat pazarını kaybedeli 2 yıl oluyor. Açıkçası durum ortada. Soru basit. Kadrosunda özel yetiştirilmiş 12 subay barındıran şirketlere dünyada ne ad veriliyor? Yanıt bekliyoruz.
|