|
|
|
F-35 ''Şimşek II'' dünya sahnesinde
Lockheed Martin şirketi, dünyanın en büyük askeri uçak projesi olan Müşterek Taarruz Uçağı [MTU/JSF] projesi kapsamında üretilen ilk F-35 Müşterek Taarruz Uçağı'nı dün, Fort Worth Teksas'ta gerçekleşen törenle dünyaya tanıttı.
Konuyla ilgili olarak Global Tanıtım'dan yapılan açıklamaya göre, ''Lightning II'' (Şimşek II) adı verilen 5. nesil uçağın ilk uçuşunun bu sene sonuna doğru gerçekleştirilmesi planlanıyor.
MTU/JSF Programı'nda Türkiye'nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Avustralya,
Danimarka ve Norveç yer alıyor. Lockheed Martin, radarda görünmezlik özelliği olan ve sesten hızlı uçan 5. nesil uçağı F-35'i başlıca endüstri ortakları Northrop Grumman ve BAE Systems ile birlikte üretiyor.
Programda, Aselsan, Havelsan, Kalekalıp, Mikes, TAI, Alp Havacılık, AYESAŞ ve Gate Elektronik gibi başlıca Türk Savunma Sanayii firmaları da yer alıyor.
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Gordon England, Amerikan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral T. Michael Moseley'in ve bazı üst düzey generallerin katıldığı törende F-35 ''Lightning II'', kamuoyuna tanıtıldı.
GELECEĞİN UÇAĞI F-35 ''LİGHTNİNG II''
F-35 Lightning II adını, geçmişin iki unutulmaz taarruz uçağı, II.Dünya Savaşı döneminin Lockheed P-38 Lightning ve 1950'lerin İngiltere'deki English Electric şirketi tarafından üretilen Lightning süpersonik jetinden alıyor.
Lightning sıra dışı performansıyla 1988'e kadar kullanılmıştı. 1950'lerin Lightning jetini üreten English Electric şirketinin adı daha sonra BAE Systems olarak değişti ve MTU/JSF programının temel endüstri ortağı oldu.
Aynı şekilde, 2. Dünya Savaşı'nda Amerikan Hava Kuvvetleri'nin Pasifik'te büyük başarılara imza attığı P-38 de MTU/JSF programının temel ortağı Lockheed Martin tarafından üretilmişti.
F-35, hem Lightning'in adını hem de mükemmellik geleneğini taşıyor. Lightning II, süpersonik ve radarda görünmezlik özelliği olan 5'nci nesil, çok rollü bir taarruz uçağı. Lightning II, aralarında AV-8B Harrier, A-10, F-16, F/A-18 Hornet ve İngiltere'nin Harrier GR7 ve Sea Harrier uçaklarının da bulunduğu pek çok uçağın yerini alacak. F-35 aynı zamanda şu ana kadar tasarlanan tek motorlu en güçlü taarruz uçağı olacak.
Bu arada, fiziki açıdan birbirinin yerine kullanılabilirlik özelliğine sahip iki ayrı F-35 motoru ise halihazırda geliştirme aşamasında bulunuyor. Törende konuşan Lockheed Martin Aeronautics Başkanı Ralph D. HEATH, ''F-35 Lightning II, tüm zamanların en müthiş ve en kabiliyetli iki uçağının mirasını sürdürecek. Tıpkı P-38 ve İngiliz Lightning uçaklarının zamanında kendi sınıflarının en iyisi olması gibi, F-35 de, 21. yüzyılın çok rollü taarruz yeteneğini yeniden tanımlayan bir uçak olacak'' dedi.
Açıklamaya göre, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Gordon England, F-35 Lightning II'nin 21. yüzyılda ABD ve müttefik ülke hava kuvvetlerinin taarruz gücünün belkemiği olacağını belirterek, bu hedefe ulaşılması yolunda görev alan tüm ekibi kutladı.
Amerikan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Moseley ise yaptığı açıklamada, ''Bu uçak, yüzyılı aşkın bir süredir uçuş ve hava taarruzundan çıkarılan derslerin meyvelerinin birikimidir ve dünya genelinde muharipler özgürlüğün savunmasında onunla uçmak için heyecanlanıyorlar'' dedi.
Törende, Teksas Senatörleri John Cornyn ve Kay Bailey Hutchison, Fort Worth Kongre Üyesi Kay Granger ve MTU/JSF programına katılan ortak sekiz ülkeden temsilciler de hazır bulundu.
LOCKHEED MARTIN
Merkezi Bethesda Maryland'de bulunan Lockheed Martin dünya çapında 135 bin çalışanıyla temelde gelişmiş teknolojik sistem, ürün ve hizmetlerin araştırma, geliştirme, tasarım, üretim ve entegrasyonu ile ilgilenen global bir girişim olarak tanınıyor. Lockheed Martin'in 2005 yılı satışları 37,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.
(AA)
|