|
|
|
|
18 yıllık klasik bir mekân
Türkiye'nin zenginler kulübü diye anılmaya başlayan Türkbükü geleni gideni kadar, sahildeki işletmeleriyle de adından söz ettiriyor. Her yıl İstanbul'un ünlü işletmecilerinin ilgi gösterdiği Türkbükü'nde, İstanbullu işletmelerin yanında bir de sahilin klasik olmuş yerleri var. Türkbükü'nün klasiklerinden biri de, bu yaz 18'inci yaşına girip rüştünü ispatlayan Alarga Restaurant... Alarga'nın 18 yıl ayakta kalmasının ise ilginç hikâyesi var. Yıl 1988 İstanbul'da yaşayan makine mühendisi Yalçın Ergüney ve eşi Süheyla Ergüney, tam bir deniz tutkunudur. Kışları İstanbul'daki evlerinde, yazları ise teknelerinde geçirirler. Çift 88 yazında Ege sularına açılır. Türkbükü koyuna demir atarlar. Koyun doğal liman olmasından dolayı burada bir hafta kalmaya karar verirler. Fakat Türkbükü o yıllarda köy olduğu için, kumanya bulmakta zorlanırlar. Denizden çıkan balıktan başka yiyecek alternatifleri olmadığı için bir akşam Yalçın Ergüney eşi Süheyla Ergüney'e "Balıktan başka bir yemek yapabilir misin?" diye sorar. Giritli Süleyha Ergüney, teknenin mutfağına girer ve deniz ürünlerini bildik yemeklere uyarlar. Çerkeztavuğunu, mantıyı, köfteyi, söğüşü ve omleti deniz ürünleri kullanarak hazırlar. İşte o akşam 18 yıllık bir maceranın ve yeni bir mutfağın temelleri atılır. Süheyla Ergüney'in yokluktan yarattığı mutfak koydaki diğer tekneler tarafından da duyulur. Türkbükü'ne bir haftalığına demir atan Ergüney çiftinin, bu bir hafta boyunca akşamları hiç misafiri eksik olmaz. Yalçın Ergüney Türbükü'ne aşık olur ve burada yaşamaya karar verir. Gölköy'ün girişinde yaşamaya başlarlar. Fakat Süheyla Ergüney'in mezeleri köyde yaşayanlarca da duyulur ve haftanın belirli günleri Ergüney'lerin evi restoran gibi çalışmaya başlar. "Artık yediklerimizin parası vermek istiyoruz" diyen arkadaşlarına Süheyla Hanım önceleri karşı çıksa da, ısrarlar üzerine yaşadıkları ev artık bir restoran olmuştur bile. Süheyla Ergüney her gün yeni bir meze bulur. Müdavimlerinin sayısı her geçen gün artar.
150 ÇEŞİT MEZE Bugün Alarga'nın mutfağından tamamı deniz ürünleriyle hazırlanan 150 çeşit meze çıkıyor. Alarga'nın mutfağında bugün hâlâ Süheyla Ergüney var. Ergüney, yıllardır yanında yetiştirdiği aşçılarının yaptıkları mezelerin kalite kontrolünü yapıyor eşiyle birlikte yazları yine Alarga adını taşıyan teknelerinde yaşıyorlar. Yıllardır fiks mönü ile hizmet sunan Alarga bu yıldan itibaren her hafta değişen mönüsü ile A la carte olarak da servis veriyor. Tel:0 252 377 56 12
Sinan Özedincik
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|