|
|
|
Türkler daha umutlu
Uluslararası araştırma şirketi Gallup'un anketi, ''Türkiye'nin 5 yıl öncesine göre ilerlediğini düşünen Türk halkının, bundan gurur duyduğunu ve geleceğe umutla baktığını'' ortaya koydu.
The Gallup Organization Europe adlı şirket, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile Türkiye'de anket yaparak ''vatandaş memnuniyeti ile kurumlara güveni'' ölçtü. Anket sonuçlarına göre, ''Türk halkı, Türkiye'nin ilerlediğini ve liderlerin iyi çalıştığını'' düşünüyor. AB vatandaşları ise 5 yıl öncesine oranla ülkelerinin gerilediği kanısında...
1'den
10'a kadar puanlama sistemi üzerinden yapılan ankette, katılımcılara ''5 yıl önce, bugün ve 5 yıl sonrası için ülkelerinin ilerlemesine dair memnuniyetleri'' soruldu. Anket sonucunda AB vatandaşlarının yanıtlarının puan ortalaması ''5.98, 5.47 ve 5.95'' olurken, Türkler, ''3.66, 4.63 ve 5.73'' puanlarla geleceğe umutlu baktığını ortaya koydu.
Ankete katılanlara kıyasla Türkler, 5 yıl öncesine göre, ülkesinden gurur duyan milletler arasında yüzde 65 oranıyla ilk sırada yer alıyor. Türkleri, yüzde 40'la Yunanlılar, yüzde 39'la İspanyollar,yüzde 30'la Macarlar, yüzde 26 ile İngilizler, yüzde 18'le İtalyanlar,yüzde 14'le Danimarkalılar, Fransızlar ve Almanlar izliyor. Yüzde 13 ile İsveçliler ise son sıra yer alıyor.
ORDUYA GÜVEN TAM
Anketin, ''kurumlara güven'' konulu bölümünde ise katılımcılara ''orduya, sağlık sistemine, finans sektörüne, seçimlerin dürüst yapılıp yapılmadığına, yargıya, dini organizasyonlara, medyanın kalitesine ve ulusal hükümete güven'' konularındaki görüşleri soruldu.
Anket sonuçları, halkların en fazla ordularına güvendiklerini gözler önüne serdi. AB ülkelerinde orduya güvenenlerin oranı yüzde 67 iken, bu oran Türkler arasında yüzde 86'yı buluyor.
Araştırmaya göre, Türkler ordudan sonra en fazla hükümete güveniyor. Türkiye'de hükümete güven oranı yüzde 60'la ikinci sırada geliyor. AB ülkelerine bakıldığında güven açısından ulusal hükümetlerin son sıralarda (yüzde 40) yer aldığı görülüyor.
Türkler arasında kurumlara güven sıralamasında yargı ve dini organizasyonlar üçüncü (yüzde 57), sağlık sistemi ve seçimlerin dürüstlüğü dördüncü (yüzde 48), finans sektörü beşinci (yüzde 37), medya ise (yüzde 25) son sırada yer alıyor.
AB sıralamasında sağlık sistemi ikinci (yüzde 63), finans sektörü üçüncü (yüzde 59), seçimlerin dürüstlüğü dördüncü (yüzde 48), yargı ve dini organizasyonlar (yüzde 46) beşinci sırada gelirken, medya yüzde 41'lik güven oyuyla sondan bir önceki sırada bulunuyor.
TÜRKLER, ÜLKE YÖNETİMİNDEN MEMNUNİYETTE 4. SIRADA
Anket sonuçlarına göre, Türkler ülke yönetiminden memnuniyet duyanlar arasında yüzde 48 oranıyla 4. sırada yer alıyor.
Buna göre, İspanyollar yüzde 60 oranıyla ''yöneticilerinden en fazla memnun olan millet'' olarak ilk sırada gelirken, bunu yüzde 57 oranıyla Danimarkalılar, yüzde 50'yle İngilizler izliyor. Yunanistan halkı yüzde 43 oranıyla 5'inci, İsveçliler yüzde 40 oranıyla 6'ıncı, Almanlar yüzde 38 oranıyla 7'inci, Macarlar yüzde 32 oranıyla 8'inci, İtalyanlar ise yüzde 26 ile 9'uncu sırada yer alıyor. Sıralamanın en sonunda ise yüzde 23'le Fransızlar bulunuyor.
EĞİTİM, SAĞLIK VE ALTYAPI HİZMETLERİ
Halkın eğitim, sağlık ve altyapı hizmetlerinden duyduğu memnuniyete bakıldığında ise Türkler son sıralarda bulunuyor.
Buna göre de eğitim hizmetlerinden memnun olanların başında Danimarkalılar yüzde 78'le ilk sırada yer alırken, bunu yüzde 69'la Fransızlar, yüzde 67'yle İngilizler izliyor. Sıralamanın sonlarında ise yüzde 46 ile Yunanistan, yüzde 40 memnuniyetle Türkler yer alıyor.
Sağlık hizmetleri konusunda, Türklerin sadece yüzde 48'i çalışmaları yeterli buluyor.
Araştırma sonuçlarına göre, elektrik, su ve kanalizasyon gibi temel hizmetlerin sağlanmasında ise Danimarkalıların yüzde 100'ü, Almanların yüzde 96'sı, İsveçliler ile İngilizlerin yüzde 92'si ''memnuniyetlerini'' dile getirirken, Türk vatandaşları arasında bu hizmetlerden memnun olanların oranı yüzde 73... Türkiye bu oranla sıralamanın en sonunda yer alıyor.
''TÜRKİYE İSLAMİYET İLE BATI ARASINDA KÖPRÜ OLACAK''
The Gallup Organization Europe Başkanı Warren Wright, anket sonuçlarını değerlendirdi.
Avrupa Birliği ülkelerinde ve Türkiye'de yapılan araştırma sırasında her ülkeden bin kişiyle yüz yüze görüştüklerini belirten Wright, araştırmaları yapmaktaki amaçlarının ''insanların ülkelerindeki mutluluğunu ölçmek ve halkın görüşleri doğrultusunda liderlere öngörü sağlamak'' olduğunu kaydetti.
Wright, araştırma sonuçlarına bakıldığında, Türkiye'nin AB üyesi olabilmesi için önünde büyük zorlukların olduğunun görüldüğünü, bu nedenle reformlara hız verilmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin, AB'de yer alması gerektiğini söyleyen Wright, şöyle devam etti:
''Kişisel olarak Türkiye'nin AB'ye girmesini onaylıyorum. Çünkü AB üyesi ülkelerde 50 milyon, Türkiye'de de 70 milyon Müslüman yaşıyor. Bu nedenle Türkiye, İslamiyet ile batı ülkeleri arasında köprü olacak.Araştırma sonuçları değerlendirilerek eksiklikler giderilmeye çalışılmalı ve elde edilen ilerleme sık sık ölçülmeli.''
(AA)
|