kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
  » Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye henüz AB'ye giremedi ama Avrupalı Nevşehir'e girdi
Türkiye henüz AB'ye giremedi ama Avrupalı Nevşehir'e girdi

40 yılı aşkın bir süredir Avrupa Birliği'ne üye olma mücadelesi veren Türkiye henüz bu amacını gerçekleştiremedi. Oysa Nevşehir'in tarihi güzelliklerini keşfeden Avrupalılar çoktan bu kente yerleşti. Şu sıralar Kapadokya'da bini aşkın bir yabancı nüfus yaşıyor. Bölge bu özelliğiyle küçük bir Avrupa'yı andırıyor.

Türkiye yıllardır Avrupa Birliği'ne girmek için mücadele verirken, önemli turistik kentlerimizden Nevşehir çoktan küçük bir Avrupa haline döndü bile. Nevşehir'e tatil amacıyla turist olarak gelip, dünyanın sekizinci harikası olarak nitelendirilen Kapadokya'nın büyüsüne kapılan ve bölgeye yerleşen yabancıların sayısı bini aşmış durumda...

OY BİLE KULLANIYORLAR
Bölgeye yerleşen Avrupalılar arasında başı Almanlar, Fransızlar, İngilizler ve İskoçyalılar çekiyor. Bunların büyük çoğunluğu bölgeye para kazanmak için değil; sessiz, sakin ve doğal bir ortamda yaşamak için geldiklerini söylüyor. Almanlar'ın bir kısmı ise ülkelerinde iş bulamadıkları için Kapadokya'ya geldiklerini vurguluyor. Bunlardan kimi otel, kimi pansiyon, kimi ise kafeterya işletiyor. Kapadokyalı Avrupalılar oy bile kullanıyor. Bölge halkının yaşam tarzını, kültürünü ve ibadetini de öğrenmek istediklerini ifade eden Avrupalılar, yoğun olarak Göreme, Uçhisar ve Ürgüp'te yaşıyor. İngilizler genellikle Göreme'de ikamet ederken, Almanlar ve Fransızlar Uçhisar'ı, Avrupa dışından gelen Japonlar ise Ürgüp'ü tercih ediyor.

ÇEVRE TEMİZ TUTULMALI
Yaşamlarının kalan kısmını Kapadokya'da geçirme kararı alan Avrupalılar'a yöre halkı büyük ilgi gösteriyor. Türklerin çok misafirperver ve yardımsever olduğunu dile getiren yabancıların tek şikayeti bölgedeki doğal zenginliklerin özellikle de Peri Bacaları'nın yeterince korunmaması ve çevrenin kirletilmesi. Göreme'de yaşayan Avrupalılar, "Peri Bacaları gibi bir güzellik dünyanın hiçbir yerinde yok. Ama maalesef bu doğa harikasının bir kısmı herkesin gözü önünde yıkılıyor ve kimse buna müdahale etmiyor" diye konuşuyor. Bu sorunun da zamanla çözüleceğine inanan Avrupalılar, Kapadokya'da yaşamayı Avrupa'daki tüm yakınlarına öneriyor.

YABANCI GELİN VE DAMATLAR
Göreme Belediyesi Nikah Memurluğu, son 3 yılda sadece Göreme'de resmi olarak 35 çiftin nikının kıyıldığını belirtiyor. Birçok yabancı gelin ve yabancı damat ise resmi nikah olmaksızın birlikte yaşıyor. İskoçyalı Dawn Köse yörenin ilk yabancı gelini. 1984 yılında Kapadokya'ya turist olarak gelen ve bir restoranda tanıştığı Mehmet Köse'ye gönlünü kaptıran Ayşe Köse, yöreyi de sevince evlenip burada kalmış. Göreme'nin en büyük pansiyonlarından birine sahip olan çift çocuklarıyla mutlu bir yaşam sürüyor. Yöreye gelip gelin olarak kalanlar gibi, yabancı damatlar da var. İş bulamadığı için 9 yıl önce Almanya'dan Kapadokya'ya gelen ve Göremeli Gülcan Yücedoğan ile evlenen antropolog Andus Emge bunlardan yalnızca biri. Emge ve Türk eşi de yaşamlarını pansiyon işleterek sürdürüyor. Yaklaşık 10 yıl önce geldiği Uçhisar'da 6 çocuğu ile birlikte yaşayan Alman ressam ve sanat yönetmeni Almut Wegner'i kasabaya bağlayan neden ise aşktan ziyade evinin bulunduğu vadinin güzelliği. Evinin karşısında bulunan Emine Hatun Camii'nin kapalı olmasından şikayet eden Wegner, " Camide yabancı dil bilen bir din adamı çalışmalı ve biz yabancıları İslamiyet hakkında aydınlatmalı" şeklinde konuşuyor.

TÜRKİYE AB ÜYESİ OLMALI
Kapadokya'da yaşayan Avrupalılar Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini "Türkiye Avrupa Birliğine artık alınmalı. Bizler, Türkiye'de yaşayan Avrupalılar olarak, buradaki değişimi daha iyi görüyoruz. Buraya ilk geldiğimiz yıllar ile bugünleri kıyaslarsak arada çok büyük gelişme var" diyerek destekliyor. 5 yıldır Göreme'de yaşayan İngiliz turizm yazarı Pat Yale ise, " Mesleğim gereği bugüne kadar birçok ülke gezdim. Bence Türkiye'nin Avrupa Birliği üyesi ülkelerden hiçbir eksiği ya da farkı yok. Türkiye'de her şey güzel. Tek sorun ülkenin Avrupa Birliği'ne tam olarak üye olmaması. Tam üyeliğin kabul edilmesinden sonra burada oturma ve çalışma izni almak kolaylaşacak ve ülkeye giriş çıkışlarda yaşanan bürokratik sorunlar ortadan kalkacak. Bu sayede yaşamak için buraya gelen yabancıların sayısı artacak" diyor.

Selçuk YILDIZ-MERKEZ

DİĞER TURİZM REHBERİ HABERLERİ
 Balayınızı bu cennet köşelerinden birinde yapın
 Umman
 Bulgaristan güneşi altında tarih ve doğayla buluşma
 Bu kitapla dünyayı dolaşacaksınız
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.