| |
Yeni oluşumun başbakan adayları
Fıkrayı "siyasi ve fikri mülkiyet hakkı bana aittir" diyerek İlhan Kesici anlattı... Temel ile Dursun arasında "kan davası" varmış... İkisi de, birbirlerinin yakınlarını öldürmüş. Yargılanmışlar. Karar "ikisinin de idamına..." İdam mahkumlarına "son arzuları" sorulmuş. Temel demiş ki: - Anamı görmek istiyorum. Dursun'a gelince: - Temel anasını görmesin.
İlhan Kesici bu fıkrayı, AK Parti'ye alternatif olarak düşünülen yeni siyasi oluşumların önündeki "en büyük engel" olarak anlattı. Yani "kim başkan olacak?" Ve "eğer ben olmayacaksam, o da olmasın."
Bülent Ecevit, hastalanmadan önce bu proje üzerinde çalışıyordu. Çalışmasının "özeti" şuydu: * AK Parti'ye karşı sivil siyaset çözüm üretsin. * Bunun için geniş bir mutabakat sağlansın. * Uzlaşmanın içinde partiler de olsun. * Eğer partiler tüzel kişilik olarak buna yanaşmazsa, partililere çağrı yapılsın... Taban, bu projeye dahil edilsin.
Rahşan Ecevit önümüzdeki günlerde "Ecevit'in bıraktığı noktadan" bu işe devam edebilir. CHP, MHP, DYP, Anavatan ve Hür Parti genel başkanları ile görüşebilir. Bazı sivil toplum örgütleriyle de.
Ecevit'ten bahsettik ama, projenin ana sahibi "Ecevitler" değil. Konunun mimarları, olayı bir "halk projesi" olarak takdim ediyor. Öyle ya... Halk, AK Parti'ye karşı olanlara sık sık "bir araya gelin" demiyor mu?
SHP bu konuyu "solda birlik projesine" çekmek istiyor. Deniz Baykal "sağdakiler de bize gelsin" diyerek, CHP ekseninde bir "büyük buluşma" istiyor. MHP ile DYP de, tıpkı CHP gibi "yeni oluşum hareketine" karşı. Zira iki parti de "baraj sorununun olmadığına" inanıyor. "AK Parti karşısındaki herkesi" kendi partisine bekliyor.
"Bu konular" sadece siyasi karargahlarda değil "başka yerlerde de" konuşuluyor. Bazı "yabancı elçiliklerde bile." Partilerin "güçlerine dair" yapılan anketlerden de söz edelim. Yine sadece partiler değil "başka çevrelerin de" anketleri var. "Yabancıların" da.
Kamuoyu böyle hareketlere "başında kim var" diye bakar. Yeni oluşumcular "pek çok ismi" alt alta yazdılar. 10 kadar isim. İçlerinde Hikmet Çetin de var, İlhan Kesici de, Prof. Dr. Süheyl Batum da. Ancak şu anda "3 isim" üzerinde duruluyor. 1. Süleyman Demirel öne düşsün. 2. Proje sol seçmen ağırlıklı olarak başlatılıp, sonra genişletilsin. Prof. Yılmaz Büyükerşen, ulusal mutabakat projesinin Başbakan adayı olsun. 3. Proje sağ ağırlıklı başlatılsın... Ulusal mutabakatın Başbakan adayı olarak Prof. Dr. Mehmet Haberal takdim edilsin.
"İşçisinden işverenine ve çeşitli çevrelerin temsilcilerine kadar" bu projenin içinde o kadar çok kişi var ki... Hangi birini sayalım. Sadece "perdeyi biraz aralayıverdik."
|