|
|
|
Intel, Türkiye'de yatırıma eğitimle başladı
Intel Yönetim Kurulu Başkanı Barrett, kablosuz internette en yeni teknoloji olan Wimax'i ilk olarak Yozgat'ta 5 okula kurarak Türkiye ile tanıştırdıklarını söyledi.
Dünyanın en büyük işlemci üreticisi Intel'in Yönetim Kurulu Başkanı Craig Barrett, yapacakları yatırımları açıklamak için Türkiye'ye geldi. İlk etapta Yozgat'ta 5 okula kablosuz hızlı internet bağlantısı getiren Barrett, bu ve bundan sonraki yatırımlarını, Türkiye planlarını Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'le birlikte açıkladı. İlk adım ise 5 okula yapılan, dünyada yeni yeni kullanılmaya başlanan ve hızlı internetin ulaştığı son nokta olan Wimax (kablosuz hızlı internet) bağlantısı kurmak oldu. Türkiye'de ilk defa Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde kullanılmaya başlanan bu pilot projeyle özellikle kışın zorlu şartları ve kablo döşemenin yaratacağı maliyetlerin azaltılması amaçlanıyor. Bu çalışma için Telekomünikasyon Kurumu'dan deneme izni alan Türk Telekom'un bu yatırımına Intel de 5 okula bağlantıyı kurarak destek verdi. Eğitim ile ilgili diğer yatırımlara da değinen Intel Yönetim Kurulu Başkanı Craig Barrett "Öğretmenlerden sonra sıra veliler ve öğrencilere geldi" dedi. Intel'in "Gelecek için eğitim" vizyonu çerçevesinde yatırımlara devam ettiklerini belirten Barrett, yatırımlarla öğrenciler için alınan bilgisayarların kullanılmasına katkıda bulunulduğunu kaydetti. Barrett, bu amaçla dört ülkede Scoool.com.tr adlı bir adresle ulaşıldığını, bu siteden eğitime katkıda bulunacak içeriğin sadece öğretmenlere değil öğrenci ve velilere de sunulduğunu ifade etti. Barrett şöyle devam etti: "Intel, öğretmenlerin eğitimi için açtığı laboratuarların yanı sıra öğrencilerin ve okulların bilgisayar kullanımına yönelik adım atmaya başlıyor. Bu sayede okulların eğitim işleyişi elektronik ortama aktarılacak. Öğrencilerin bilgisayar kullanımına yönelik uygulamalardan faydalanması sağlanacak." Barrett tarafından başlatılan "Intel Gelecek İçin Eğitim" adlı proje ile 2006 sonuna kadar 20 bini aşkın öğretmene daha bilgisayar eğitimi verilmesi planlanıyor.
Piyasa değeri 151 milyar dolar * Intel 1968 yılında kuruldu * Bilgisayar ve iletişim araçları için işlemci üretiyor. * Dünyanın en büyük işlemci üreticisi. * Piyasa değeri 151 milyar dolar * 85 bin çalışanı var. * Cirosu 38 milyar dolar. * Net kârı ise 8 milyar dolar.
Yerel markalar bizim için önemli * Türkiye'de işlemci konusunda Beko, Vestel, Casper gibi üreticilerle yakın ilişkileriniz olacak mı? Yerel markalarla işbirliğine büyük önem veriyoruz. O ülkenin özelliklerine uygun bilgisayarların tasarlanması konusunda yerel firmalarla yoğun işbirliği yapıyoruz. Bunun için özel tasarım merkezleri oluşturduk. Bu tasarım merkezleri yapılacak özel tasarımları hazırlayacak. Ortadoğu bölgesinde Mısır'dan yürütüyoruz.
'100 $'a bilgisayar olamaz' * Türkiye'de bu ve benzeri ar-ge yatırımları yapmayı planlıyor musunuz? Türkiye'de yazılım merkezleri konusunda üniversitelerle işbirliği yapacağız. Yazılım endüstrisinin önemli bir tetikleyici olduğuna inanıyoruz.
* Ucuz bilgisayar konusunda ne düşünüyorsunuz? Bilgisayarlar 25 yılda inanılmaz hızda ucuzladı. 25 yıl önce 8 bin dolar olan yüksek performanslı bilgisayarlar bugün 500 dolar. Dizüstü bilgisayarları da biraz üstünde alabiliyorsunuz. Bu fiyatlar rekabetle düşmeye devam ediyor. Ancak 100 dolara bilgisayar olacağına inanmıyorum. Önemli olan katma değerini arttıracak çalışma yapmak. Sadece ucuz fiyat memnun edici olmayabilir.
TİMUR SIRT
|