|
|
|
Ayıp ticarete dur!
Sekiz Karadeniz ülkesinde yaygınlaşan kadın ticareti kaynağında kurutulacak.
Birleşmiş Milletler'e danışmanlık hizmeti veren uluslararası vakfın öncülüğünde üç milyon dolarlık bir proje başlatılıyor. Türkiye dahil 8 ülkede kadınlar kampanyalarla uyarılacak, kurtarıcı çözümler anlatılacak, kurbanların nasıl tuzağa düşürüldükleri gösterilecek.
Kadın ticaretine karşı işbirliği
Kadın ticaretinin yaygınlaştığı sekiz Karadeniz ülkesinde başlatılacak 'Kadın Ticaretinin Önlenmesi' projesiyle kurbanları caydırmaya yönelik kampanyalar yürütülecek.
Uluslararası sözleşmelere konu olan "kadın ticareti," Türkiye'de yakın takibe alındı. Birleşmiş Milletler'e danışmanlık statüsünde hizmet veren Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı, ABD'deki Katoliklerle birlikte kadın ticaretini engellemek için mücadele başlattı. Sorunun kaynaklandığı sekiz Karadeniz ülkesinde eylül ayında başlatılacak Kadın Ticaretinin Önlenmesi" projesiyle, kurbanlar yerinde uyarılıp, caydırıcı kampanyalar yürütülecek. Yıllık 650 milyon dolarlık yardım kapasitesiyle ABD'nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan Katolik Yardım Teşkilatı (CRS) ile başlanan projenin bütçesi, üç milyon dolar. Türkiye dışında Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Moldova, Rusya, Romanya, Ukrayna'da eş zamanlı proje çerçevesinde, kadınların tuzağa nasıl düşürüldükleri, gittikleri ülkelerde yaşadıkları sıkıntılar, kurtarıcı çözümler ve önleyici tedbirlerin anlatılacak. Uyarılar TV ve radyo programları, kampanyalar, bilgilendirme toplantıları, konferans ve seminerlerle duyurulacak. Her ülkede 10 okulda,kadınların öyküleri kendi ağızlarından anlattığı filmler gösterilecek. Türkiye'den İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı'yla işbirliği yapılan projeyle hedef, sekiz ülkede 10 milyon kişiye ulaşmak. Her ülke, kadın ticaretiyle ilgili ülkelerindeki son gelişmeleri, oluşturulan özel ağ üzerinden aktaracak.
200 ŞEBEKE VAR Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı Başkan Yardımcısı Muzaffer Baca, her ülkenin hükümet üyeleri, özellikle Milli Eğitim bakanlıklarıyla görüştüklerini belirterek, "Hepsi çok olumlu geçiyor. Ağustos ayında tüm ülkelerdeki resmi kurum ve kuruluşları tek tek dolaşıp, yüz yüze görüşmeler yapacağız. Hazırladığımız uyarıcı kampanyalar, hepsinde eş zamanlı olarak eylülde başlatılacak ve iki yıl sürecek. Sonrasında da uzun soluklu çalışmalara yöneleceğiz" dedi. Baca, yapılan araştırmalara göre Türkiye'de 200'den fazla şebeke olduğunu, kadınların genelde Ukrayna ve Moldova'dan geldiği söyledi.
Pervin METİN / MERKEZ
|