|
|
|
Diyanet: Espirili olun
Okulların kapanmasıyla, Yaz Kuran Kursları'nın başlayacağını bildiren Diyanet İşleri Başkanlığı, hazırladığı "Yaz Kuran Kursları Öğretici Kılavuzu" ile kurs hocalarına "espirili olun, oyuna önem verin" tavsiyelerinde bulundu.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Yaz Kuran Kursu müfredatının belirli kurallarda okutulması için çocuk gelişimciler ve pedagoglarla birlikte "Yaz Kuran Kursları Öğretici Kılavuzu" hazırladı. Kılavuzda öğreticilere "esprili olun, oyuna önem verin, öğrencileri yüzme havuzu ve lunaparka götürün" önerilerinde bulunuldu.
Diyanet
İşleri Başkanlığı, Yaz Kuran Kursları müfredatının uygulamasına ilişkin bir kılavuz yayınladı. Kuran Kursu hocalarına rehberlik etmek amacıyla, çocuk gelişimciler ve pedagoglarla birlikte hazırlanan kılavuzda, Kuran Kurslarının hedeflerinin "cami" ile yetişmekte olan neslin ilişkisine katkı sağlamak, öğrencilerin dini ve ahlaki değerlerine önem vermelerine ve sonuçta erdemli kişilikler oluşturabilmelerine rehberlik etmek, öğrencilerin sağlıklı dini bilgilere ulaşmasını sağlamak olduğu belirtildi.
"ÇOCUKLARA ÇEVRE BİLİNCİ AŞILAYIN"
Öğrencilerin katı program yapıları içinde belli hedeflere mutlaka ulaşmak durumunda bırakılmaması ve onların bireysel özellik ve farklılıklarına saygı gösterilmesinin önemine değinilen kılavuzda, yaz Kuran Kurslarının, "ahlaklı ve hoşgörülü davranma, çevre bilinci aşılama, iletişim kurma, kendini ifade etme yeteği geliştirme, aile kurumuna önem verme, cömertlik, dürüstlük, samimiyet, güvenilir olma, misafirperverlik, sağlıklı olmaya önem verme, sözünde durma, temizlik, vatanseverlik gibi davranışları kazandırması gerektiğine" işaret edildi.
"DİN EĞİTİMİ EĞLENCELİ OLMALI"
Kılavuzda, din öğretiminin eğlenceli olması gerektiğine işaret edilirken, öğreticinin esprili olmasının eğitimde önemli olduğu vurgulandı.
Öğreticinin alfabesinin hazırlandığı klavuzda, c harfi "coşkulu ol", e harfi "esprili ol", g harfi "gülümse", m harfi "müjdeci ol" anlamına geliyor. Öğrencilerin arkadaşları önünde küçük düşmesine izin verilmemesi gerektiği kaydedilen kılavuzda, öğrencilerin her zaman "iyi, güzel" gibi sözlerle ödüllendirilmesinin önemine vurgu yapıldı. Kılavuzda, öğretirken oyuna önem verilmesi, gerektiğinde öğreticinin de oyuna katılması istendi.
"UYGUN FİLM VARSA ÖĞRENCİYİ SİNEMAYA GÖTÜRÜN"
Kılavuzda ayrıca, cami dışı eğitsel sosyal etkinliklerin de önemine değinilirken, hocalara şu önerilerde bulunuldu:
"-Uygun filmlerin gösterimde olması halinde öğrencilerle sinemaya gidin, -Çevrede imkan varsa yüzme havuzu, lunapark, kapalı spor salonu gibi ortamlardan faydalanın, -Güreş, futbol, voleybol, basketbol, masa tenisi, atletizm gibi dallarda mini müsabakalar düzenleyin, -Bay ve bayan cemaat ile ailelerin katılabileceği civar il ve ilçelerdeki dini ve tarihi mekanları ziyaret etmek üzere gezi ya da piknik düzenleyin."
"BİLGİYİ BULMACA YOLUYLA VERİN"
Öğrencilere öğrenmede kolaylık sağlamak için, bulmaca örneklerine yer verilen klavuzda, peygamberin hayatına ilişkin ya da peygamberin hayatı ve çeşitli dini bilgilerin bu bulmacalarla öğretilebileceği belirtildi.
ANKA
|