|
|
|
|
Kahvaltının 'Kare As'ı
Cuma SABAH'ın bu haftaki 'Kare As'ını 'kahvaltı' denince ilk akla gelen mekânlar oluşturuyor. Seçimi ise köşesinde zaman zaman çok özel restoran önerileri yapan gazeteci-yazar Mehmet Barlas, tercihini genelde dışarıda kahvaltı yapmaktan yana kullanan mimar Feryal Gülman, restoran işletmecisi Tarık Bayazıt ve yeni tatlar denemekten büyük keyif alan Filiz Akın yaptı. İkişer oy alan Ortaköy House Cafe ve Four Seasons Hotel ile, tercihlerde ilk sıralara yerleşen Saray Muhallebicisi ve Arkabahçe, SABAH'ın Kare As'ını belirledi.
TAM LİSTE 1. Four Seasons Hotel/İSTANBUL 2. Ortaköy House Cafe/İSTANBUL 3. Arkabahçe/İSTANBUL 4. Saray Muhallebicisi/İSTANBUL 5. Bulgar'ın Yeri/İSTANBUL 6. Cafe Suisse Restoran/İSTANBUL 7. Çırağan Hotel Kempinski/İSTANBUL 8. Doğatepe Cafe&Restoran/İSTANBUL 9. Hıdiv Kasrı/İSTANBUL 10. Hotel Ritz Paris/PARİS 11. İmam Çağdaş Restoran/GAZİANTEP 12. Mangerie/İSTANBUL 13. Palmiye Büfe/BODRUM 14. Swiss Restoran/İSTANBUL
Mehmet Barlas (Gazeteci-yazar. Yeme-içmekonusunda en az bir gurmekadar iddialı ve 'lezzetli'yorumlarıyla dikkat çekiyor.) -Saray Muhallebicisi -Hıdiv Kasrı -İmam ÇağdaşRestoran -Cafe SuisseRestoran
Feryal Gülman (Mimar. Gülman ŞirketlerGrubu Yönetim Kurulu Üyesi. Dışarıda ailesi vearkadaşlarıyla kahvaltıyapmayı çok seviyor.) - Four Seasons Hotel - Çırağan Palace Kempinski - Ortaköy House Cafe - Swiss Restoran
Filiz Akın (Oyuncu, sefire. Uzun yıllarParis'te yaşadı. Yeni yerlergörmek ve yeni tatlar keşfetmek en büyük keyfi.) - Doğatepe Restoran - Four Seasons Hotel - Ortaköy HouseCafe -Paris Ritz Hotel
Tarık Bayazıt (İşadamı. Changa Restoran'ınortaklarından. İşi de, zevki deyeni yemekler yaratmak.) - Arkabahçe - Bulgar'ın Yeri(Kaymakçı Pando) - Mangerie - Palmiye Büfe
Four Seasons Hotel Four Seasons Hotel'in avlusundaki Seasons Restaurant kahvaltı konusunda çok iddialı. Haftanın her günü açık büfe kahvaltı, brunch'ı aratmıyor. Geleneksel hale gelen pazar brunch'ı ise saat 15.00'e kadar devam ediyor. Kahvaltı mönüsünde Amerikan kahvaltısı, Türk kahvaltısı ve alternatif kahvaltılar sunuluyor. Yiyecekler mevsimlik meyve ve sebzelere göre hazırlandığı için kahvaltı mönüsü her hafta değişiyor. Four Seasons Hotel, Feryal Gülman'ın en beğendiği kahvaltı mekânı. Gülman, "Burada lezzet kadar sunuma da önem veriliyor. Ailece brunch'a gittiğimiz yerlerin başında geliyor. Ama yabancı misafirlerim gelince de burayı tercih ediyorum," diyor. Filiz Akın da burası için, "Görüntüsü çok güzel ve lezzetli şeyler ikram ediyorlar. Her şey çok kaliteli," yorumunu yapıyor. Tel: (0212) 638 82 00 (Aldığı oy: 2) **
Ortaköy House Cafe İstanbul'da üç şubesi bulunan House Cafe'nin, Ortaköy'deki şubesi bu hafta kahvaltı mekânları arasında en çok oyu alanlar arasında yer aldı. Burada hafta içi ve hafta sonu verilen kahvaltı mönüsü aynı. Mönüde 'Eggs Benedict, eggs royal, eggs florentine, scrambled eggs' gibi farklı yumurta seçeneklerinin dışında sayısız çeşitte tost bulunuyor. Pan kek, müsli, menemen, House Cafe kahvaltı tabağı, French toast bacon gibi alternatifler de var. Feryal Gülman, "Burasının ambiansını da kahvaltısı kadar çok seviyorum. Daha çok genç nesil tercih ediyor. Özellikle hafta sonu keyifli oluyor," diyor. Filiz Akın da mekânın deniz kenarında bulunmasının büyük avantaj olduğunu belirtiyor: "Denize nazır olması beni çekiyor. Kahvaltısı da en az yemekleri kadar lezzetli. Sunumu çok iyi." Tel: (0212) 227 26 99 (Aldığı oy: 2) **
Hıdiv Kasrı Boğaz manzarası eşliğinde yeşillikler içinde huzurlu bir kahvaltı yapma imkânı sunuyor. Hafta sonlarında açık büfe kahvaltısı büyük ilgi görüyor. Hafta içinde sayısız peynir çeşidi, jambon ve meyvelerin de sunulduğu bir kahvaltı tabağı sunuluyor. Hafta sonlarında ise yaklaşık 50 farklı gıdanın yer aldığı açık büfeden saat 13.00'a kadar yararlanmak mümkün. Mehmet Barlas, "Yufka böreğini çok güzel yapıyorlar. Sabahları çok iyi gidiyor," diyor. Tel: (0216) 413 96 44 (Aldığı oy: 1) *
Çırağan Palace Kempinski Laledan Restoran'daki açık büfe kahvaltı zengin mönüsüyle dikkat çekiyor. Hafta sonunda Meksika, Asya ve Akdeniz mutfaklarının seçkin lezzetleriyle donatılmış açık büfe kahvaltı ile güne zinde ve sağlıklı başlamak mümkün. Feryal Gülman, "Çırağan'daki kahvaltıyı çok lezzetli buluyorum. Özellikle minik bir Çin mutfağı bölümü olması ve makarna çeşitleri çok hoşuma gidiyor," diyor. Tel: (0212) 326 46 46 (Aldığı oy: 1) *
Swiss Restoran Yeniköy'de yedi yıldır Swiss Cafe olarak hizmet veren mekânın adı kısa süre önce Swiss Restoran olarak değişti. Özel yapım ekmekleriyle hazırladıkları bacon ve peynirli sandviçi çok meşhur. Kahvaltı saat 11.00'den itibaren veriliyor. Feryal Gülman, "Küçük ve sevimli bir yer. Çok sevdiğim bir arkadaşım bizi sürekli buraya kahvaltıya davet eder. Çok keyif alırız," diyor. Tel: (0212) 223 27 77 (Aldığı oy: 1) *
Doğatepe Cafe&Restoran Rumelihisarı'ndaki Boğaz manzaralı restoranda, pazar günü açık büfe kahvaltı 14.30'a kadar devam ediyor. Akdeniz mutfağı ağırlıklı büfede, yaklaşık 100 çeşit sıcak ve soğuk yiyecek var. Filiz Akın, "Boğaz'ın en güzel manzaralı yerlerinden biri. Pazar günleri, sıcak yemeklerin de bulunduğu açık büfe kahvaltısı çok güzel," yorumunu yapıyor. Tel: (0212) 257 43 91 (Aldığı oy: 1) *
Mangerie Lezzetli ve kaliteli yemek, rahatlık ve samimiyet öğelerinin ön planda tutulduğu Mangerie'nin kahvaltı mönüsünde; salata, ana yemekler, özel yapım ekmeklerle yapılan sandviçler ve tatlılar bulunuyor. Haftanın her günü Türk kahvaltısı ağırlıklı bu mönüyü sipariş etmeniz mümkün. Tarık Bayazıt Mangerie'yi 'Boğaz'a karşı, medeni ve lezzetli bir kahvaltı için' tercih ettiğini söylüyor. Tel: (0212) 263 51 99 (Aldığı oy: 1) *
Saray Muhallebicisi İlk şubesi 1949 yılında İstanbul'da açılan Saray Muhallebicisi'nin sahibi İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş. Teşvikiye, Beyoğlu, Ataköy Galleria, Bakırköy, Maltepe, Yeşilyurt ve Fatih'te olmak üzere yedi şubesi var. Mehmet Barlas, kahvaltı için ilk tercih ettiği yerin Saray Muhallebicisi olduğunu söylüyor: "Yağda yumurtası çok iyi. Oraya gidiyorsam mutlaka yağda yumurta yerim. Yanında bal, kaymak da var. Benim için bu tip kahvaltı çok önemli. Örneğin ben tereyağsız kahvaltı etmem." Beyoğlu Saray, Tel: (0212) 292 34 34 (Aldığı oy: 1) *
Arkabahçe İstanbul'da Rumeli Hisarüstü'nde yeşilliklerle kaplı bir bahçe içinde bulunan mekânda, yerlere atılmış minderler üzerinde, sabahtan akşama kadar uzanıp keyif yapmak mümkün. Mönüdeki standart kahvaltı seçeneği hafta sonunda da geçerli. Tipik 'Türk kahvaltısı' olarak adlandırılabilecek tabakta; sayısız peynir çeşidi, evde yapılmış reçeller, farklı yumurta seçenekleri, börek ve simit de bulunuyor. Tarık Bayazıt da kahvaltı için burayı tercih ettiğini söylüyor: "İstanbul'da şehrin tam ortasında yüzlerce kilometre dışına çıkmış hissi edinebileceğiniz başka bir yer bilmiyorum. Ev yapımı reçeller, börekler ve en önemlisi anneannemin yaptığına benzer 'pişi' yani kızartılmış hamur mükemmel..." Tel: (0212) 265 38 48 (Aldığı oy: 1) *
Palmiye Büfe Göltürkbükü'ndeki Maki Otel'in hemen yanındaki mekânda, hemen her şey ev yapımı. Kurabiyeleri ve kahvaltısının ünü Bodrum'un dışına taşmış durumda. Kurabiyeleri için şehir dışından gelenler bile var. Standart kahvaltı tabağında; peynir çeşitleri, tereyağı, bal, zeytin, reçel gibi yiyecekler var. Tarık Bayazıt, "Ufacık bir aile işletmesi. Ama nefis bir menemen, ev yapımı kurabiyeler ve tam kıvamında bir çay için, Palmiye Büfe'ye mutlaka uğrarım," diyor. Tel: (0252) 377 51 88 (Aldığı oy: 1) *
Bulgar'ın Yeri Kaymakçı Pando olarak da bilinen mekân yaklaşık 1895'ten beri aynı şekilde işletiliyor. Beşiktaş Çarşısı'nın içinde, balık pazarını geçince sol tarafta kalan dükkân oldukça salaş, hatta bir telefonu bile yok. Mekânda bal, kaymak, sucuk, sahanda yumurta, peynirden oluşan bir kahvaltı mönüsü var. Bulgar'ın Yeri, Tarık Bayazıt'ın da kahvaltı denince, ilk aklına gelen yerler arasında: "Tüm kahvaltılıklar tam olması gerektiği gibi. Ne eksik, ne fazla... Kusursuz!" (Aldığı oy: 1) *
Hotel Ritz Paris Paris'in en ünlü meydanlarından biri olan Place Vendome'da bulunan Hotel Ritz Paris, dünya jetset'inin Paris'teki uğrak noktalarından biri. İçindeki The Bar Hemingway, The Bar Cambon ya da Pool Bar misafirlerine farklı seçenekler sunuyor. Filiz Akın ise buradaki Vendome Salonu'nu tercih ettiğini anlatıyor: "Hava güzelse avlusunda arp çalan müzisyeni dinleyerek, heykeller ve çiçekler arasında oturabilirsiniz. Biraz pahalı olabilir ama kalitesi ve şıklığı için değecek bir deneyim." (Aldığı oy: 1) *
Cafe Suisse Restoran Swissotel The Bosphorus'un yedinci katında bulunan restoranın Boğaz manzarası harika. Her gün yaklaşık 50-55 çeşit soğuk ve sıcak yiyecek içeren bir kahvaltı veriliyor. Pazar günleri ise bu açık büfe kahvaltı saat 15.00'e kadar devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde burada kahvaltı yaptığını söyleyen Mehmet Barlas, "Özellikle kahve, kruvasan ve peynir çeşitleri müthiş. Sadece onlar için bile gidilir," yorumunu yapıyor. Tel: (0212) 326 11 00 (Aldığı oy: 1) *
İmam Çağdaş Restoran Gaziantep'te baklava veya unlu gıdalarıyla ünlü restoran, tam 107 yıldır şöhretini koruyor. Kebap ve lahmacun yaparak işe başlayan İmam Çağdaş'ta zaman içersinde unlu mamüller de üretilmeye başlanmış. Hamurişleriyle kahvaltı yapmayı seven Mehmet Barlas, Gaziantep'e gidince burada katmer ve yanında çayla kahvaltıya bayılıyor. Tel: (0342) 220 70 80 (Aldığı oy: 1) *
|
|
|
|
|
|
|
|
|