|
|
|
Erdoğan: Ekonomik programı başarıyla yürütüyoruz
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk ekonomisinin yıllardır yaşadığı yapısal sorunlardan kurtulmaya başladığını belirterek, ''Hükümet olarak uyguladığımız ekonomik programı başarıyla yürütüyoruz'' dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle Al-Iktissad Wal-Aamal Group tarafından Ceylan Intercontinental Otel'de düzenlenen ''2. Türk-Arap Ekonomi Forumu''nda konuşan Başbakan Erdoğan, Türk ekonomisinin son yıllarda büyük ivme kazandığını söyledi.
Bu ivmenin sürdürülmesinde Arap ülkeleriyle ekonomik ve ticari işbirliğine
büyük önem verdiklerini kaydeden Erdoğan, salonda bulunanlara şöyle seslendi:
''Biz sadece dost değil, dostluğun da ötesinde aynı zamanda kardeşiz. Biz aynı medeniyeti paylaşıyoruz, aynı medeniyetin mensuplarıyız. Aynı medeniyeti paylaşan bu ülkeler ve insanlar acaba aynı medeniyeti paylaştıkları oranda birbirleriyle alışveriş yapıyorlar mı, bu soruyu kendimize sormamız lazım. Ticaret ve yatırımlarla sağlanacak karşılıklı etkileşimin bölgemizde istikrar, kalkınma ve refaha katkıda bulunacağını düşünüyorum.
Bu yolda atılacak adımları desteklemekte ısrarlıyız. Coğrafi konumumuz, tarihi, insani ve kültürel bağlarımız tamamlayıcı nitelikteki ekonomik paylarımız iş ve yatırımlarımız da elverişli zemine sahip olduğumuzu gösteriyor. Aslında birçok şey var, ama helvayı yapmakta zorlanıyoruz. Şeker var, un var, yağ var, hala helva ortada yok. Helvayı yapmamız şart. Bunu yaptığımız an içinde bulunduğumuz bölge bir anda sıçrayacaktır.''
TÜRK EKONOMİSİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında, Türk ekonomisinin yaşadığı tecrübeleri de anlatarak şöyle devam etti:
''Ekonomimiz yıllardır yaşadığı yapısal sorunlardan artık kurtulmaya başlamıştır. Hükümet olarak uyguladığımız ekonomik programı başarıyla yürütüyoruz. Düşük enflasyonla sürdürülebilir büyümeyi sağlamak üzere izlediğimiz kararlı politika sayesinde, ekonomik alanda büyük bir atılım gerçekleştirdik. Beklentilerin üzerinde olumlu sonuçlar kaydettik. Reform programımız 4 ana stratejiye dayanmaktadır, Birincisi makro ekonomik dengelerle sürdürülebilir gelişme ortamının yakalanması, ikincisi para ve döviz piyasalarında istikrarın sağlanması, üçüncüsü bankacılık sektörünün düzenlenmesi ve dördüncüsü büyümeyi hızlandırarak yeni istihdam oluşturulması.'' Erdoğan, bu çerçevede özelleştirme sürecini hızlandırdıklarını ifade ederek, mali piyasalardan başlamak üzere tarım, sosyal güvenlik, enerji ve telekomünikasyon sektörlerinde önemli değişiklikler yaptıklarını söyledi.
Başbakan Erdoğan, son 3 yılda kaydedilen ortalama yüzde 8'lik büyüme oranıyla dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasına girdiklerini kaydederek, 2005 sonu itibarıyla 360 milyar dolarlık GSMH ile dünyanın 17. büyük ekonomisi konumuna gelindiğini bildirdi.
Enflasyonun son 2 yıldır tek haneli rakamlara düştüğünü ve buraya yüzde 30'lardan gelindiğini ifade eden Erdoğan, ''Merkez Bankası rezervleri 26 milyar dolarken 60 milyarlara doğru yaklaşmıştır. Bu rakam bir bakıma Türk ekonomisinin iç ve dış piyasalarda meydana gelebilecek muhtemel dalgalanmalara karşı gücünü göstermektedir'' dedi.
"TÜRKİYE ÖNEMLİ İMKANLAR SUNUYOR"
Erdoğan, dış ticaretin hızlı ve düzenli olarak gelişmeye devam ettiğini, geçen yıl dış ticaret hacminin 190 milyar dolara yaklaştığını belirterek, halen devam eden özelleştirme programları, büyük enerji ve altyapı programlarının Türkiye'yi küresel yatırımcılar için daha çekici hale getirdiğini söyledi.
Erdoğan, ''Dinamik ekonomisi, büyüyen iç pazarı, rekabete açık endüstrisi ve kalifiye işgücü ile Türkiye, küresel yatırımcılara önemli imkanlar sunuyor'' diye konuştu.
Bu konuda hukuki zeminin tamamlanması için çalışıldığını ifade eden Erdoğan, ''Artık bizim lügatımızda yabancı sermaye ifadesi yok. Bunun yerine uluslararası küresel sermayeyi yerleştirdik'' dedi.
Erdoğan, artık yerli ve yabancı ayrımı yapılmadığını da belirterek, ''Kaldı ki paranın dini, milleti, milliyeti, ırkı, vatanı olmaz. Bunu mevzuatımıza da yansıtıyoruz'' dedi.
Başbakan Erdoğan, özel sektöre sağlanan teşviklere de dikkati çekerek, 2005 yılında özelleştirme ile birlikte Türkiye'ye gelen doğrudan küresel sermaye yatırımlarının 17 milyar dolara çıktığını anlattı.
Uluslararası firmaların kamu ve özel bankalara ilgi gösterdiğini de dile getiren Erdoğan, bu yılın ilk 5 ayında uluslararası yatırımcıların 5,1 milyar dolar hisse senedi satın alarak Türk bankacılık sektörüne girdiğini bildirdi.
YABANCI YATIRIMCIYA DAVET
Başta GAP olmak üzere Türkiye'nin büyük projelerine de değinen Erdoğan, GAP ile 3,5 milyon kişiye iş imkanı sağlanacağını, bölgede organik tarım, enerji ve sulama alanlarında imkanların bulunduğunu anlattı.
Erdoğan, dünya çapında büyük projelere imza atan yabancı firmaları başta GAP olmak üzere Türkiye'ye yatırıma davet ettiklerini söyledi. Türk inşaat sektörünün 4 kıtada 65 ülkede 3 binden fazla proje gerçekleştirdiğini kaydeden Erdoğan, üçte biri Ortadoğu bölgesinde olmak üzere bu alanda 2005 sonu rakamlarıyla 75 milyar dolara ulaşıldığını bildirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin her zaman karşılıklı yarar ve ''win win (kazan kazan)'' esasına göre çalıştığını dile getirerek, işadamlarını Türkiye'nin sunduğu yatırım imkanlarını ve özelleştirmelerle ortaya çıkan fırsatları değerlendirmeye çağırdı.
Bu konuda her türlü yardıma hazır olduğunu belirten Erdoğan, yeni çıkacak olan Yatırım Promosyon Ajansı Kanunu'na da dikkati çekerek, böylece yatırımcıların yorulmayacağını, bu ajanstaki elemanların işleri takip edeceğini anlattı.
Erdoğan, Türkiye'nin son dönemde gerçekleştirdiği makro ekonomik performansın bölgesindeki dinamizmini açıkça ortaya koyduğunu belirterek, bu başarının arkasında ''güven ve istikrarın'' yattığını söyledi.
Başbakan Erdoğan, ''İzlediğimiz ekonomi politikasını sürdürmekte kararlı olan hükümetim, bu politikanın esaslarını şeffaf ve ayrıntılı biçimde paylaşmaktan kaçınmamıştır. Öngörülebilirlik, sürdürülebilirlik, şeffaflık ve mali disiplin, Türkiye'ye sadece iç pazarda değil, uluslararası iş çevrelerinde de itibar kazandırmıştır''diye konuştu.
(AA)
|