|
|
|
CIA küresel örümcek ağı kurdu
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından yayımlanan raporda, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) terör zanlılarının yasa dışı transferi ve gözaltında tutulmaları için ''küresel örümcek ağı'' kurduğu görüşü savunuldu.
AKPM'nin konuyu araştırmakla görevlendirdiği İsviçreli senatör Dick Marty tarafından hazırlanan ve bugün Paris'te kamuoyuna açıklanacak raporda, ''CIA'nın bu konudaki insan hakları ihlallerinde,Avrupa Konseyi'nin 14 üye ülkesinin de çeşitli derecelerde sorumlu tutulabileceği'' ifade edildi.
Raportöre
göre, operasyonlara bir şekilde bulaşmış ülkelerin yer aldığı listede Türkiye ile birlikte, İsviçre, Bosna-Hersek, İngiltere, İtalya, Makedonya, Almanya, Polonya, Romanya, İspanya, Kıbrıs Rum kesimi, İrlanda, Portekiz, Yunanistan bulunuyor.
AKPM Hukuk İşleri Komisyonu toplantısında bugün tartışılacak 67 sayfalık rapor, 27 Haziran tarihinde Strasbourg'da yapılacak genel kurul oturumunda ele alınacak.
Romanya ve Polonya'da terör zanlılarının, daha sonra başka yerlere sevk edilmek için hava yoluyla getirildiği merkezlerin olabileceği ifade edilen raporda, bu konuda elde kesin delil bulunmamasına rağmen,eldeki bulguların bu şüpheleri ciddi biçimde desteklediği kaydedildi.
Romanya ve Polonya'da gizli gözaltı merkezleri olabileceği belirtilen raporda, Almanya, Türkiye, İspanya ve Kıbrıs Rum kesiminde terör zanlılarının yasadışı yollardan transferinde kullanılan uçakların uçuşuna izin verilmiş olabileceği savunuldu.
İrlanda, İngiltere, Portekiz, Yunanistan ve İtalya'da ise bu operasyonlarda aktarma yapılmış olabileceği belirtildi.
Raporda, ''Bazı Avrupa ülkelerinin bu yasa dışı eylemlere katıldığı, bazılarının ise göz yumduğu açık'' ifadesi kullanıldı.
Marty, Avrupa ülkelerindeki hava trafik kontrolörlerini ve aralarında ABD'nin de bulunduğu bazı ülkelerdeki gizli servis çalışanlarının görüşlerini raporuna kaynak olarak gösterdi.
İsviçreli parlamenter, daha önceki raporlarında da ABD'yi gizli CIA operasyonları dolayısıyla sert biçimde eleştirmişti.
(AA)
|