Şekerlemenin sırrı hücrelerde
Yemek sonrası insanın üstüne çöken ağırlığın ve uyku hissinin sırrı çözüldü: İnsanı ayık tutan beyin hücrelerinin etkisi, yemek yedikten sonra azalıyor. İngiltere'deki Manchester Üniversitesi uzmanları, besinlerdeki glikoz seviyesi ile dikkatli ve uyanık kalabilme arasındaki bağlantıyı inceledi. Buna göre glikoz, uyanık kalma halini düzenleyen ve beyin hücreleri tarafından üretilen oksin adlı proteinleri etkiliyor. Alınan enerji miktarına farklı tepkiler veren oksin maddesi, yemek yedikten sonra ise işlev dışı kalıyor. Araştırmacılardan Denis Burda,
yemekten sonra insanların uykusunun gelmesinin sorumlusunun beyin sinyalleri olduğunu ilk kez saptadıklarını belirtiyor.
DIŞ HABERLER
|