El Turko markası Latin Amerika'ya yayılacak
Bu yıl Dünya Kupası'nda favorim Meksika. Meksika'yı favori göstermemin nedeni, Meksika Milli Takımı'nın oynayacağı futbol filan değil, takımın sponsoru Nike'ın formalarda yaptığı devrim. Nike, her formaya 'İyi Oyna' yazmış. Müthiş. Meksika, küresel şirketlerin ilgi odağı. Meksika Cumhurbaşkanı Vicente Fox, Coca Cola'nın eski CEO'su. Daha yılı dolmadı ama Fox için Venezüella'nın şu an Hollywood yıldızlarından bile daha ünlü olan lideri Hugo Chaveze, 'ABD'nin yardakçısı' deyince ortalık birbirine girmişti.
Sol güçlü Meksika, ABD'nin ucuz işgücü deposu. NAFTA üyesi. 2 Temmuz'da seçimler yapılıyor. Acaba Latin Amerika'da esen sol rüzgâr Meksika'ya uğrar mı? Yeni kurulan Türk-Meksika İş Konseyi Başkanı Varol Dereli, "Sol Meksika'da da çok güçlü" diyor. Değerlendirme önemli. Ancak durup dururken bu Meksika'nın nereden çıktığını merak ettiğinizi tahmin ediyorum, Latin Amerika boydan boya ilgimizi çekiyor. 5 ile 12 Haziran tarihleri arasında İstanbul ve Ankara'da Latin Amerika ve Karaip ülkeleri haftası kutlanıyor. Yığınla konuk geliyor. Hoş, böyle haftalar hep kutlanır. Ama bu kez durum başka.
Danıştay'a bile gitmemiş Çünkü Dışişleri Bakanlığı, Latin Amerika'ya özel bir ilgi gösteriyor. Adeta Dış Ticaret Müsteşarlığı ile yarış halinde. Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler Direktörü Büyükelçi Selahattin Alpar işin başında. Türkiye, Venezüella ve Kolombiya'da büyükelçilik açılmasını gündemine bile almış. Öyle ki, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 17 Mayıs'ta Danıştay'a saldırı yapıldığı gün kendisini ziyarete gelen Kolombiya heyetini tam 6 saat makamında ağırlamış. Beşiktaş'tan gönderilen kaleci Cordoba'nın durumunu bile konuşmuş. Gül'ün ilgisi heyeti şaşırtmış. Kısa süreceği tahmin edilen ziyaret uzayınca Bakan Gül, o gün Danıştay'a başsağlığı ziyaretine bile gidememiş!!!
Geçici üyelik desteği Türkiye, Latin Amerika ülkelerine çok ilgi gösteriyor. Niye? Türkiye, 2009-2010 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde "geçici üye" olmak istiyor. Her ülkenin desteğine ihtiyacı var. Latin Amerika'dan da destek bekliyor. Latin Amerika, Karaipler dahil 33 ülkeyi temsil ediyor. Birleşmiş Milletler'de "her ülke bir oy demek." Bu durumda Latin Amerika 33 oyla çok daha önemli oluyor. Ayrıca Türkiye Ermeni meselesi ve Kıbrıs gibi çözüm bekleyen sorunlarında da desteğe ihtiyaç duyuyor. Hatırlatalım, Brezilya da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde kalıcı üye olmak için yoğun çaba harcıyor.
BOTAŞ Brezilya'da Latin Amerika, 33 ülkedeki 550 milyon nüfus ile 850 milyar dolarlık bir GSMH yaratıyor. Türkiye ise Brezilya, Paraguay, Arjantin, Şili, Meksika ile serbest ticaret anlaşması yapmak için iki yıldır uğraşıyor. Hiç şüphe yok ki, Latin Amerika'nın itici gücü Brezilya. Latin Amerika ülkeleri ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 1 yılda 1.5 milyar dolardan 2.5 milyar dolara yükselmiş. Hatta boru hatları konusunda pek bilgisi olmayan bu ülkelere BOTAŞ bilgi vermeye başlamış. BOTAŞ heyeti Brezilya'da. Ve 5 temel sektörde işbirliği yapılması için yola çıkılmış. Tekstil ve giyim, inşaat, metal ve madenler, otomotiv, demir çelik. Tekstilde hedef belli. Pamuk deposu Brezilya'ya bol bol tekstil makinesi satarak tüm Latin Amerika'ya "El Turko" markasını yaymak.
|