Uygun kredi koşulları ve taksitlendirme seçenekleriyle, özellikle son iki yılda yükselişe geçen inşaat sektörünün, demir fiyatlarındaki artışla sıkıntılı döneme girdiği belirtildi.
Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Babacan, yaptığı açıklamada, inşaat demiri fiyatlarındaki önemli artışın, sektörün önüne adeta ''demir perde'' ördüğünü savundu.
Babacan, geçen yıl Aralık ayında 535 YTL olan demirin ton fiyatının, bu ay 840 YTL'ye yükseldiğini, bunun daire başına 3-5 bin YTL arasında ek maliyet getirdiğini söyledi.
Bazı sektörlerin gerçekçi fiyat izlememelerini eleştiren ve bunu doğru bulmadıklarını anlatan Babacan, inşaat maliyetinin geçen yıl normal seyrinde ilerlediğini, ancak son 5 ayda enflasyon rakamlarının üzerinde artış sergilediğini dile getirdi. Babacan, şunları kaydetti:
''(Aralık ayından bu yana) demir fiyatlarındaki yüzde 57'lik artış, tüm hesapları altüst etti. İnşaat demirindeki bu artıştan, sektör mensupları çok ciddi zarar görecek. Bu sektör, (istikrara kavuştu) dediğimiz ekonomi zincirinin en sağlam halkasıdır. Bu halka inceldi, kırılma noktasına geldi. Bu şartlar altında sektör temsilcilerinin özel veya resmi taahhütlerini yerine getirebilmeleri mucize olacak.''
Babacan, serbest piyasa kurallarının dengesiz şekilde işlendiğini,demir-çelik üreticilerinin fiyatları bu noktaya getirmesiyle haksız kazancın ortaya çıktığını belirtti. Dış satımdaki rahatlığın, iç piyasada kar marjını ikiye katlayarak piyasayı altüst etme hakkını hiç kimsenin kendisinde görmemesi gerektiğini vurgulayan Babacan, şöyle devam etti:
''Sektördeki olumlu gelişmelerin ardından iç piyasada demire olan talep arttı. İç piyasadaki fırsatı değerlendirmek adına istikrarı bozmamak gerekir. Üreticiler, iç piyasadaki fiyatları dikkate almalı ve dengeleri gözetmeliler. Fiyatlardaki aşırı artışın iç piyasadaki yüksek talep ve ihracattaki bağlantı oranlarının yüksek olmasını göstermelerini fırsatçılık şeklinde görüyoruz. Nedenleri anlaşılamayan yüksek orandaki zamlar zaten zor dönemden yeni çıkmış gibi görünen ve hareketlenmeye başlayan inşaat sektörüne darbe vuracaktır.'' ''HERKES AKLINI BAŞINA ALMALI''
Babacan, inşaat sektörünün zarar görmesi halinde, sadece müteahhit firmaların değil, inşaat sanayicileri safında olan demir-çelik üreticilerinin de olumsuz etkileneceğini vurguladı.
''Fırsatçılıkla yükselen fiyatların'' demir-çelik sektöründe de yara açacağını anlatan Babacan, şunları söyledi:
''Herkes aklını başına almalı. Hepimiz aynı gemideyiz. Fiyat, fırsatçılığı ve tröstleşmeyle karşı karşıya bulunan sektör mensuplarımızın, bölgemizde, federasyonumuza bağlı illerde, bir süre alımı, talebi durdurup, toplu ithalat yoluna giderek fırsatçılarla mücadele edeceğiz.''
Babacan ayrıca, demir fiyatlarındaki artışa karşın konut fiyatlarında önemli bir değişimin gözlenmediğini kaydetti. Son iki ayda konut satışlarının da normal seyrinde ilerlediğini dile getiren Babacan, buna karşın ters orantılı olarak inşaat demiri fiyatlarının yükselmesiyle sektör temsilcilerinin önünü göremediğini dile getirdi.
Babacan, inşaat sektörünün önünün kapanması halinde hedeflenen enflasyon oranlarında büyük sapmalar meydana geleceğini de savundu.
Sayın Hüsiyen ÖZDİL, Ankara'da hiçbir müteahhit %40-%50 kar yapmıyor. 600.000 YTL'lik bir yatırımın karşılığında, alınan onca riske, harcanan onca emeğe karşın beklenen kar, 100-200 bin YTL.dir. Bir bakkal bile tezgahına koyduğu üründen %30 kar beklerken bırakın da müteahhit %20 kazansın. Eleştirdiğiniz müteahhitler, bir ülkeye emek veren ve risk alan insanlardır. Birileri bu iş yapmazsa bizler nerede oturacağız. Atalarımız gibi çadırda mı ?
Sayın Adnan AKPOLAT, şayet bu işten anlıyorsanız ve 30.000 YTL'ye lüks konut malederim diyorsanız size iş teklifimiz var. Gelin bizimla çalışın ve 30.000 YTL'ye konut imal edin.
Hüseyin Özdil
31.05.2006 18:54:55
Konut fiyatlarının artışı arz-talep orantısı göz önüne alınarak yapıldığı için talep ne kadar fazla ise konutlar o oranda pahalıya satılıyor.Hiç bir müteahhitin ben bu inşaattan %40-50 kar yaparım buda bana yeter dediğini zannetmiyorum.Piyasaya göre fiyat belirliyorlar.Buda serbest ekonominin getirdiği birşey.Vatandaşı kimsenin düşündüğünü zannetmiyorum.Bellli bir standart belirlenmedikçe böylede devamlı fiyatlar çıkacağa benziyor.Ben 14 yıllık mühendisim.Kirada oturuyorum.Babam 25 yıl devlete hizmet etmiş.76 yaşında O'da kirada halen.Ne diyeyim.Allah doğru dürüst çalışıp kimsenin hakkına tecavüz etmeyen bu kullarına yardım etsin.Müteahhitlerede biraz vicdan versin.
ADNAN AKPOLAT
31.05.2006 11:58:20
150 m2 bir dairede ortalama en fazla 3 ton demir kullanılır, temelde kullanılan demir de daire başına yansıtılırsa böyle bir rakam çıkıyor. şimdi bu haberde ise demirin tonu 535-YTL den 840-YTL ye çıkmış, ama daire fiyatları ise 3-5 bin YTL artıyormuş, bu demirdeki fiyat artışını 3-5 binYTL olarak yansıtanlar halka kazık atıyorlar, kaldı ki 3 ton demir azami bir rakamdır ve büyük bir daire için geçerlidir, halkın konuttaki bu abartılı fiyatlara kanmaması gerekir, 120 m2 bir dairenin inşaat maliyeti 30 BİN ytl'yi bulmaz üstelik de bo gayet de lüx bir konut için söz konusu ama TOKI bile bize bu daireyi 100.000-YTL ye sallıyorsa yazık bize, bize düşen gazetelerin gaza getirişine aldanmayıp ev almamamız böylece gerçekçi fiyatları görebileceğiz