|
|
|
AIDS şempanze belası çıktı
HIV virüsünün izini süren bilim adamları, AIDS'in insanlara şempanzelerden geçtiğini kanıtladı. Hastalığın insana, ısırılma sonucu geçtiği tahmin ediliyor.
Dünyada AIDS vakalarının görülmeye başlanmasından 25 yıl sonra, bu hastalığın insanlara ilk olarak Afrika ülkelerinden Kamerun'un ormanlık bölgelerinde yaşayan şempanzelerden geçtiği kesinleştirildi. Hastalığa yol açan virüsün (HIV) yıllarca izini süren bilim adamları, balta girmemiş ormanlarda yaşayan kuyruksuz maymunların dışkılarından alınan 1.300'den fazla örnek üzerinde çalıştı. Örneklerin alınmasından önce de virüsün genetik değişimlerinin izini sürmeyi sağlayacak test yönteminin bulunması için, yedi yıllık bir çalışma yapıldı ve özel bir
yöntem geliştirildi. İnsandaki HIV'in kökeniyle ilgili yapılan çalışmayla ilgili olarak, Alabama Üniversitesi'nden Dr. Beatrice Hahn, ünlü Science dergisinde kaleme aldığı makalede, "Bu hastalıkla, 25 yıldır beraberiz. Tedavisine, aşısına sahip değiliz. Ancak artık nereden geldiğini biliyoruz" dedi.
İLK KONGO'DA GÖRÜLDÜ Hahn'ın ekibi, Kamerun'daki Sanaga nehri kıyılarında yaşayan bazı şempanze topluluklarında, insandaki AIDS'e yol açan ve üç tipi bulunan "HIV-1" virüsüne genetik olarak çok yakın bir virüsün varlığını tespit etti. Hahn makalesinde, insan ve şempanzedeki virüslerin bu genetik yakınlığının "çok çarpıcı, belirgin olduğunu" belirtti. İnsandakine çok yakın genetik özelliklere sahip virüsü taşıyan şempanzelerin yaşadığı bu bölgedeki Sanaga nehri, ticari amaçlarla kullanılıyor ve buradan kaynaklanan hastalığın, kalabalık bir yerleşimin bulunduğu yakındaki Kinsaşa'ya ulaştığı düşünülüyor. Bu hastalığın şempanzeden insana geçişinin muhtemelen, insanın ısırılması veya insanın maymun eti yemesi sonucu olduğu tahmin ediliyor. HIV taşıyan bir insanın ilk kez tespit edildiği yer de bu bölgenin çok yakınında bulunuyor. Bu kişi, 1959 yılında Kongo'da belirlenmişti.
|