|
|
|
Kedi yorumu
Yargıtay'ın, Erdoğan'ı kedi olarak gösteren karikatüre yorumu: "Sevimli bir yaratık olan kediye benzetilmek kişilik hakkına saldırı olmaz."
Kedi sevimlidir hakaret değildir
Yargıtay, Erdoğan'ı "kedi" şeklinde betimleyen karikatürle ilgili davayı bozma gerekçesini açıkladı: Kediler, insanların yaşamlarını paylaştığı sevimli varlıklardır. Kediye benzetilmek hakaret olamaz.
Yargıtay, Başbakan Tayyip Erdoğan'ı kediye benzetmenin tazminat gerektirmediğini, "kediler sevimlidir" diyerek açıkladı. Erdoğan, kendisini "İHL yazılı ip yumağına karışmış bir kedi" olarak çizen karikatürist Musa Kart ile Cumhuriyet Gazetesi'ne tazminat davası açmış, mahkeme karikatürü hakaret kabul edip Başbakan'a 5 bin YTL ödenmesine karar vermişti. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi ise, davayı bozmuştu. Bozma gerekçesi dün açıklandı. Gerekçe şöyle: "Davacı, bir partinin genel başkanı ve ülkenin Başbakanı konumundadır. Siyasi yönü ve belirtilen konumu
itibariyle toplum tarafından izlenmektedir. Yine siyasi yönü ve konumu itibariyle her konuda herkesin davacı gibi düşünmesi zorunlu değildir. Bu anlamda davacının eleştiriye açık olması gereği belirgindir.
YÜZÜ DE SEVİMLİ ÇİZİLMİŞ "Siyasi karikatür, toplumun demokratik düzeyinin bir göstergesi olduğundan zekayı ateşleme ve kurulu düzeni eleştirme gücü, tehdit olarak algılanmamalıdır. Davalı, davacının önceki söylemlerinin kedinin yumak ipini karıştırması ve çözemez duruma getirmesine benzetilerek bu karikatürün çizildiğini savunmuştur. Diğer taraftan davalının bir sanatçı duygusallığı ve duyarlılığı taşıdığı düşünüldüğünde bir kediyi aşağılama aracı olarak kullanmayacağının da kabulü gerekir. Kaldı ki onlar, bugün tüm dünyada bir çok insanın evlerini ve yaşamlarını paylaştığı sevimli varlıklardır. Bu bağlamda çizim sırasında yüzün biçimine verilen anlam- görüntü de aynı doğrultuda değerlendirilmeli, bunun kişilik hakkına saldırı oluşturmadığı kabul edilmelidir. Daha açık bir ifade ile; davacı için 'İmam Hatip Liseleri meselesini karışık hale getirdi, sorun haline getirdi, çözemedi' gibi sözcükler ve aynı anlama gelebilecek başka ifadelerle bir değer yargısı ifade edilebileceği gibi bu anlamı taşıyan karikatürler çizmek yoluyla da aynı değer yargısı açıklanabilir." Başbakan, karar düzeltme isterse 4. Hukuk Dairesi davayı yeniden görüşecek. Karar aynı yönde olursa, dosya yerel mahkemeye gidecek. Mahkeme ilk kararında direnirse, son sözü Yargıtay Hukuk Genel Kurulu söyleyecek.
|