|
|
|
Okulların internet ücreti Bakanlıktan
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yılda yaklaşık 40 trilyon lirayı bulan ortaöğretim kurumlarındaki internet kullanım ücretlerini, bundan böyle Ulaştırma Bakanlığı'nın vereceğini açıkladı.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, 23 Nisan etkinliklerine katılmak üzere geldiği Erzurum'da, Valilik tarafından Sanayi ve Ticaret Odası'nda ''İnternet Haftası'' dolayısıyla düzenlenen ''Dünyada ve Türkiye'de İnternet Kullanımı'' konulu panelin açılışına katıldı.
Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, internetin günümüzde bir yaşam şekline dönüştüğünü ve bu alandaki teknolojilerin çok hızlı bir şekilde geliştiğini ifade etti. 1970'li yıllardaki öğrencilik döneminde bilgisayarla ilk tanışmasını anlatan Yıldırım, aradan geçen 35 yılda kıyaslanmayacak bir ilerleme kaydedildiğini, gelişim hızının ''baş döndürücü'' diye nitelendirilebileceğini belirtti.
Türkiye'nin, Cumhuriyet'in kuruluşundan beri çağdaşlaşma ve kalkınma mücadelesi verdiğini, bunun için okuryazarlığın artırılmaya çalışıldığını anlatan Yıldırım, okuryazarlık oranının yüzde 90'ın üzerine çıktığını, ancak bu sefer bilgisayar okuryazarlığı konusunun gündeme geldiğini söyledi.
Artık ülkelerin gelişmişliğinin bilgisayar okuryazarlığına göre ölçüldüğünü, bazı ülkelerde bu alanda yüzde 60-70 oranında okuryazarlık sağlandığını belirten Yıldırım, Avrupa ülkelerinde yaşayanların günlük işlerinde bilgisayarın nimetlerinden daha etkin yararlandığını ifade etti.
İnternet kullanım oranlarına da değinen Yıldırım, 1995 yılında dünyada sadece 16 milyon kişinin internet kullandığını, bugün bu sayının 1 milyarı aştığını söyledi.
TÜM OKULLARA ADSL BAĞLANTISI PROJESİ
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Türkiye'de yeni nesillerin internet teknolojileriyle tanışabilmeleri için bütün okullara geniş bant internet erişimi (ADSL) projesini başlattıklarını, bu sayede öğrencilerin eskiden söylenen ''İlim Çin'de de olsa öğreniniz'' sözünün ötesine geçerek, bütün bilgilere parmaklarının ucuyla ulaşabildiğini belirtti.
Yıldırım, Türkiye'deki 45 bin okulun yüzde 65'ine ADSL bağlantısı götürüldüğünü, bu proje sayesinde, bölgeler arasında bilişim teknolojileri kullanımındaki sayısal uçurumun da giderileceğini bildirdi.
İnternetin ülkenin en ücra köşelerine kadar götürülebilmesi için internet hizmetlerinin ''Evrensel Hizmet Kanunu'' kapsamına alındığını, sosyal devletin gereği olarak her vatandaşa internet hizmetinin götürülmesinin hedeflendiğini anlatan Yıldırım, gençlere müjde vermek istediğini belirterek, ''Bundan böyle ortaöğretimde internet kullanım ücretlerini, Ulaştırma Bakanlığı verecek. Okullarınızda internete istediğiniz kadar bağlanın, parasını biz ödeyeceğiz'' dedi.
Ortaöğretimde yılda 40 trilyon lirayı bulan internet kullanım ücretinin daha önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılandığını hatırlatan Yıldırım, zaman zaman ödenek olmadığında Okul Aile birliklerince ödeme yapıldığını söyledi.
'TÜRKİYE'DE İNTERNET KULLANICILARININ SAYISI 11.5 MİLYON'
Türkiye'deki internet kullanım oranlarına da değinen Yıldırım, 1997 yılında 30 bin bilgisayarın internete bağlı olduğunu, son 3 yıldaki büyük artışla internet kullananların sayısının 11.5 milyona ulaştığını kaydetti. Yıldırım, ''Hedef 2 yıl içinde bu sayıyı ikiye katlamak. Nihai hedef ise en az AB ortalamasını yakalamak, hatta üzerine çıkmaktır'' diye konuştu.
Vatandaşlara 19 ayrı hizmetin tek bir portal üzerinden verilebilmesine imkan sağlayacak ''e-devlet'' projesiyle ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü, bu çalışmanın yıl sonunda tamamlanmasıylabirçok hizmetin bilgisayar ortamında tek bir kapıdan yapılabileceğini belirten Yıldırım, ''(İnternet, her derde devadır) diyebileceğimiz günler de gelecek'' dedi.
İnternetin siyaseti de değiştirdiğini, yalan söylemeyi ortadan kaldırdığını ifade eden Yıldırım, vatandaşların, siyasetçilerin verdikleri bilgileri sanal ortamda kontrol edebildiklerini kaydederek,''İnternet, eski moda siyasetçileri tarihe gömdü'' dedi.
'TEKNOLOJİ ÜRETEN BİR ÜLKE OLMALIYIZ'
Türkiye'nin, ithal ettiği yaklaşık 80 milyon cep telefonuna, 40 milyar dolara yakın para harcadığını belirten Yıldırım, benzer şekildeparası verilerek uydular satın alındığını, bu gidişi değiştirmek istediklerini söyledi. ''Parayı verdik, uyduları aldık, fiyakayı yaptık'' diye espri yapan Ulaştırma Bakanı, Türksat 3A uydusunun üretiminde Türk mühendislerinin de görev alacağını ve bundan sonraki uyduların Türkiye'de üretilmesinin hedeflendiğini kaydetti.
Yıldırım, Türkiye'nin sadece teknoloji satın alan değil, üreten bir ülke olması gerektiğini vurgulayarak, Hükümet'in, araştırma geliştirme faaliyetlerini artırmak amacıyla TÜBİTAK'a 430 trilyon liraaktardığını, bu yıl ise bu rakamı 650 trilyon liraya yükselttiğini ifade etti.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, konuşmasının ardından Türk Telekom'un ADSL aboneliğine kaydolan 5 kişiye, ADSL modem hediye etti. Bu arada Yıldırım, panel öncesinde valilik tarafından İl Kültür Turizm Müdürlüğü'nde düzenlenen ''Geçmişten Günümüze Bilişim Teknolojileri'' sergisinin açılışını gerçekleştirdi.
Bakan Yıldırım, panelin ardından ise Cemal Gürsel Stadı'nda Erzurumspor ile Ankara Demirspor kulüpleri arasındaki futbol karşılaşmasını izledi.
|