|
 |
 |
Öğretmende sopa öğrencide bıçak
Son aylarda okullarda gitgide artan şiddet olayları üzerine Eğitim-Sen konuyla ilgili bir araştırma yaptı. Araştırmadan çıkan sonuç son derece tüyler ürpertici: Öğretmenler ve idareciler sopa, öğrenciler ise kesici ve delici aletler kullanıyor.
Eğitim-Sen'in okullardaki şiddet olaylarını araştırmak amacıyla yaptığı "Liselerimiz-İl Merkezleri Türkiye Taraması 2006" adlı araştırması sırasında okulların yarısından fazlasında öğrencilerde kesici ve delici alet, öğretmen ve idarecilerde ise sopa ele geçti. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş'ün danışmanlığındaki araştırma, başlarında İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Diyarbakır, Malatya ve Trabzon'un da bulunduğu 29 il merkezindeki toplam 193 normal lise, imam hatip, kız meslek, endüstri meslek ve Anadolu lisesinde yapıldı. 2005- 2006 eğitim-öğretim döneminin ikinci yarı yılındaki araştırmada okulların yüzde 54'ünde bıçak gibi kesici ve delici alet bulundu. Okulların yüzde 38'nde bu dönem, yüzde 10.6'sında ayda, yüzde 4.8'ide ise haftada 1-2 bu tür aletler ele geçti. Öğretmen ve idarecilerin de okulda sopa bulundurduğunu ortaya çıktı.
KÜFÜR, DAYAK, HAKARET Güvenliğin sağlanması için okulların yüzde 42'sinin içine, yüzde 68.6'sının ise dışına polis çağrıldığı, yüzde 33.7'sinde hemen her gün öğrencilerin birbirlerine küfrettiği, yüzde 38.6'sında öğrencilerin kavga ettiği, yüzde 21.7'sinde bıçaklı-silahlı kavga çıktığı anlaşıldı. Öğrencilerin, okulların yüzde 87'sinde idareciler, yüzde 86'sında da öğretmenler tarafından azarlandığı, okulların yüzde 33'nde idarecilerden, yüzde 38'nde öğretmenlerden dayak yediği, bazı okullarda her gün dayak bulunduğu tespit edilirken yüzde 55'inde ise öğretmenin yüzüne karşı hakaret edildiği, yüzde 10'unda haftada bir yaşandığı ortaya çıktı. Okulların yüzde 33.2'sinde öğrenciler hemen her gün, yüzde 24'ünde haftada 1-2, yüzde 22.8'inde bu dönem 1-2, yüzde 16.1'inde ayda 1-2 kez okuldan kaçıyor. Sadece yüzde 3.6'sında kaçan öğrenci yok. Kalem-defter, para-değerli eşya hırsızlığı da var. Yüzde 39'unda öğrenciler okullarına, yüzde 38'inde de diğer öğrencilerin eşyasına zarar veriyor.
|