|
 |
 |
 |
|
 |
 |
Baklava bizim tatlımız!
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki Avrupa Günü etkinlikleri çerçevesinde dağıtılan kitapçıkta Türk milli tatlısı baklavanın Rum tatlısı olarak gösterilmesi konusunda, ''Bu bir kültür hırsızlığı, buTürk markasını, tatlısını çalmaktır'' dedi.
Aygün, baklava üreticileriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, AB tatlılarının İngilizce tarifleri ve ülke bayraklarıyla kitapçık haline getirildiği metinde Türkçe yazılı baklavanın Rumlar'ın milli tatlısı olarak tanıtıldığını hatırlatarak, ktapta yer
alan baklava resminin ve tarifinin Türk milli tatlısı baklava ile hiçbir ilgisi olmadığını söyledi.
Kitaptaki tarifte baklavanın milföy hamuru, tarçın, bal ve limon suyu içerdiğini belirten Aygün, bu tarifin gerçek baklava ile ilgisi olmadığını kaydetti.
Aygün, baklava kelimesinin Türkçe olduğunu vurgulayarak, Türk Dil Kurumu'nun sözlüğünde de ince yufkadan yapılan ve oklavaya benzeyen hamurlu bir tatlı olarak tanımlandığını söyledi.
Baklava isminin Türk adı olduğunu, baklavanın da Türk tatlısı olduğunu kaydeden Aygün, klasik baklavanın şeklini de Osmanlı döneminde aldığını bildirdi. Aygün, şöyle devam etti:
''Baklava Fatih dönemine ait Topkapı Sarayı mutfak defterinde de kayıtlıdır. Bu kayda göre hicri 878 yılı (1953) Şaban ayında sarayda baklava pişirilmiştir. 17'nci yüzyılın ortalarında Bitlis Bey'in konağına konuk olan Evliya Çelebi baklava yediğini yazar. Sultan III. Ahmet'in dört oğluna yaptığı görkemli sünnet düğününü anlatan Vehbi'nin surnamesinde de bütün konuklara baklava ikram ettiği yazılıdır. Ramazan ayının ortasında padişahın askere iltifatı olarak saraydan Yeniçeri Ocağı'na baklava giderdi.''
RUMLAR ŞİMDİYE KADAR NELERİ SAHİPLENDİ
ATO Başkanı Aygün, Rumlar'ın şimdiye kadar gölge oyunu, Hacivat-Karagöz, horon, karnıyarık, yoğurt, ayran, dolma, kahve, lokum, Trabzon'a has keşan bezini sahiplendiğini, şimdi de baklavaya sahip çıkmaya çalıştığını kaydederek, bu konuda tepkilerini devam ettireceklerini söyledi. Aygün, Rum tatlıcılarına da çağrıda bulunarak, kendilerini masrafı ATO tarafından karşılanmak üzere Türkiye'ye davet etti.
Aygün, şöyle konuştu:''Rumlar'ın tatlıcıları gelsin baklava yapsınlar. Hamuru bu kadar ince açabilen Rum usta var mı herkes görsün. Baklavanın hamuru o kadar ince açılır ki, bir taraftan bakılınca diğer taraf görülür. Bakalım onlar bu kadar ince açabiliyorlar mı? Kendilerini davet ediyorum, bütün masraflar ATO'ya ait. Gelsinler Hacı Baba'yla yarışsınlar. Yunanlar öğrenmek istiyorlarsa da gelsinler Türk baklava ustalarından öğrensinler, hızlandırılmış kurslara katılabilirler.''
Aygün, baklavanın Türk tatlısı olduğunu bir kez daha vurgularken, ATO olarak Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne bu konuda uyarıda bulunacaklarını belirterek, kitapçıktan çıkarılmazsa dava açacaklarını da kaydetti. Sinan Aygün, daha sonra Gaziantep Ticaret Odası'yla birlikte tescil alacaklarını söyledi.
Ankara Pastacılar, Tatlıcılar ve Şekerciler Odası Başkanı Mustafa Kahveci de baklavanın Yunanlılar'ın ya da Rumlar'ın olmadığını belirterek, Rumlar'ın baklava diye tatlı çörek imal ettiğini ve bunu baklava sandıklarını söyledi. Kahveci, ''Ben Rumlar'a hodri meydan diyorum, en kral ustalarını göndersinler Türk ustalarıyla yarışsınlar.Basının önünde yarışalım, kimin daha iyi baklavacı olduğu ortaya çıksın'' diye konuştu.
Hacı Baba'nın sahibi Mehmet Ali Baday da Rumlar'ın baklava diye tanıttıkları tatlının baklavadan başka her şeye benzediğini belirterek, Türk baklavasıyla karşılaştırıldığında birşeye benzetemediğini söyledi. Toplantıya ayrıca Tatlıcım'ın sahibi Mahmut Dolmacı ve baklaca ustaları katıldı.Aygün, daha sonra, antepfıstıklarıyla ay ve yıldız motifi yapılmış baklava tepsisindeki baklavaları gazetecilere ikram etti.
AVUSTURYA YORUMU
Avrupa Günü kutlamaları sırasında dağıtılan broşürde baklavanın 'Rum tatlısı' olarak gösterilmesi üzerine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Türkiye'den yükselen tepkiler ve baklavanın etnik kökeniyle ilgili tartışmalar üzerine AB'nin dönem başkanlığını yürütmekte olan Avusturya'nın Güney Kıbrıs'taki Büyükelçisi Eva Hanker'den bir açıklama geldi.
Rum Simerini gazetesi, "Baklava Kimin?" başlığı altında duyurduğu haberinde, baklava konusuyla AB ve özellikle Avusturya'nın da meşgul olduğunu yazdı. Avusturya'nın Kıbrıs Büyükelçisi Eva Hanker'ın konuyla ilgili yaptığı açıklamaya da yer veren gazete, Hanker'ın Avrupa Günü dolayısıyla dağıtılan kitapçıkta baklavanın Kıbrıs tatlısı olarak gösterildiğini, bu seçimin Kıbrıs tarafından değil etkinliği organize eden Viyana'daki ofis tarafından yapıldığını söylediğini yazdı. Türkiye'den gelen tepkilere de değinen Hanker, bu tepkilerin birleşik bir Kıbrıs için sembol olduğunu çünkü Kıbrıs, Türkiye ve bölgenin diğer ülkeleri arasında pek çok benzerlikler bulunduğunu söyledi.
İSVE BASININDA
Kıbrıslı Rumların Türk tatlısı baklavayı Avrupa Birliği'nde kendi tatlılarıymış gibi tescil ettirmeleri karşısında Türk baklacılarının gösterdiği tepki, İsveç gazetelerinde haber oldu.
İsveç gazetelerindeki haberde, Kıbrıslı Rumlar ile Türkler arasındaki ''baklava krizinin'' AB kapısına kadar dayandığı bildirildi.
İsveç'in en büyük günlük gazetelerinden Dagens Nyheter'in internet sayfasında Barış Kayhan imzasıyla bugün ''Baklavada kaynak savaşı'' başlığıyla verilen haberde baklavanın tarifi verildi.
Haberde daha sonra, Kıbrıslı Rumların girişimlerine karşılık İstanbul'da bugün düzenlenen basın toplantısına yer verilirken, baklava üreticisi Halil Dinçerler'in ''Baklava Türk tatlısıdır. Kıbrıslı Rumların ürettiği ürün ise taklittir. Brüksel'e kadar yürüyüp kendi ürünümüz gerçek baklavayı Avrupa Birliği ülkelerinin bakanlarına tattıracağız'' yolundaki sözleri aktarıldı.
Baklavacılar ve Tatlıcılar Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım'ın da yine basın toplantısında yaptığı, ''Türkiye'nin ulusal zenginliklerine sahip çıkma zamanı geldi. Baklavayı Türkler Orta Asya'dan beri yapmaktadır'' sözüne yer verildi.
Gazete haberinde, Kıbrıslı Rumların baklavayı kendi tatlılarıymış gibi tescil ettirmelerinin, İstanbul'da yarın düzenlenecek gösteriyle protesto edileceği de belirtildi.
(AA)
|
|
|
|
 kubilay sade 13.05.2006 20:47:09 Rumlari cagirip gelin butun masraflar bizden size hizlandirilmis kurs verelim demek kadar safca birsey olamaz. Ondan sonra adamlar ogrendikten sonra nasil iddia ediceksin bu benim en iyi ben yaparim diye. Meslek sirri diye bir sey var akilli insanlarin is hayatinda. Yazik Sinan Aygun gibi bir adam boyle bir hataya dusuyor.
|
|
 |
|
 |
|