|
|
|
|
Tuhaf ama faydalı buluşlar!
ABD Patent Dairesi Başkanı Charles H. Duell, 1899'da ''Şimdiye kadar icat edilmesi gereken her şey icat edildi'' diyerek ''tarihin en büyük gaflarından birini yaparken'' son dönemlerde özellikle internet üzerinden pazarlanan bazı buluşlar, ''daha neler icat edilecek?'' sorusunu akla getiriyor.
Son yıllarda insanoğlunun rahatı, konforu, zahmete girmeden birçok şeyi yapması tasarlanan, piyasaya sunulan eşya ve aletlerden bir kısmı, karikatürist İrfan Sayar'ın, ünlü çizgi karakteri ''Prof: Zihni Sinir''in ''proceleri''ne benziyor.
KONUŞAN
İLK YARDIM ÇANTISI
Sağlık alanındaki hızlı gelişmelere paralel olarak, bu alanda da ilginç birçok araç ve gereç geliştiriliyor. Bunlardan birisi, daha önce deneyimi olmayanlar için geliştirilen ilk yardım seti. Özel geliştirilmiş bu sette yaralanma, kanama ve kırıklarda ne yapılması gerektiği sesli olarak anlatılıyor.
Doktor tavsiyesi üzerine hapları yarım kullanmak zorunda olanlar da unutulmamış. Küçük hapları tam ortadan bölmenin zorluğunu göz önüne alan bir firma, bunun için bir alet geliştirmiş.
ÇOCUKLARIN GÜVENLİĞİ İÇİN
Kaybolan çocukların bulunduklarında ailelerine ulaşılabilmesi için Philips firması tarafından geliştirilen anahtarlık şeklindeki cihaza kısa mesaj ve adres bilgileri kaydedilebiliyor. Kaybolan çocuğu bulan,anahtarlığın düğmesine bastığında kaydedilen mesajı dinleyerek, çocuğu ebeveynine ulaştırabiliyor.
Çocuklar için geliştirilen aletlerden bir başkası ise kameralı oyuncak ayı. Oyuncağın gözüne yerleştirilen kamerayla çocuğun veya bakıcının neler yaptığı izlenebiliyor.
Çocukların güvenliğine yönelik bir cihaz da alarm ve uyarıcı mesaj gönderen haberleşme aracı. Çocuğunun güvende olmasını isteyenler için geliştirilen bu alet, bir tuşuna basılmasıyla 100 desibel gücünde alarm çalıyor ve daha önceden kaydedilmiş 3 kişinin telefonunu arayarak uyarabiliyor. Bu cihaz sayesinde aileler, isterlerse belirli aralıklarla çocuğun bulunduğu yeri elektronik posta yoluyla öğrenebiliyor.
MUTFAKLAR UNUTULMADI
Birçok firmanın mutfaklar için yeniklik getirme çabaları da sürüyor. Bu çabalar sonucu ilginç aletlerden biri de ''istenilen ölçülerde tereyağı dilimleri kesme'' aparatı. Pizza, pide ve börek gibi yiyecekleri kesmek için üretilen alet ise hem bıçak hem de çatal işlevini görüyor.
KÖPEK VE KEDİLER, TASARIMCILARIN GÖZDESİ
Evimizin sevimli dostları olan kedi ve köpeklere yönelik üretilen ''köpek kurutma cihazı'' ve ''köpek taşıma çantası''nın yanı sıra köpeklerin çok sevdiği top getirme oyunu için de özel bir alet üretildi. Otomatik top fırlatma makinesi, köpeğe zevkli dakikalar yaşatırken, köpeğin sahibini de kolunu yorma zahmetinden kurtarıyor.''Dijital köpek tasması'' ise kaybolan köpeğin yerinin GPRS ile belirlenmesini sağlıyor.
SPORSEVERLER İÇİN
Bilardo oynarken topun istendiği yere gitmesi amacıyla falso veya çektirme gibi vuruşlar için topa vurulacak noktanın önemli olduğunu dikkate alan tasarımcılar, özel ışıklı bilardo sopası geliştirmiş. Golf oynayanların kaybolan topları arama sıkıntısı da mikroçipli topların yerini bulan minik radarla ortadan kaldırılmış.
Motosiklet tutkunlarını da unutmayan tasarımcılar, kaskın üzerine yerleştirdikleri kamera ile arka tarafı tam olarak görmeye imkan sağlayan optik bir cihaz, dağcılar içinse pille ısıtılabilen elbise ve eldivenler geliştirmiş.
BİLGİSAYAR KULLANICILARI DA UNUTULMADI
Bilgisayar kullanıcıların en büyük sıkıntılarından biri olan klavyelerin kirlenmesi de artık dert olmaktan çıktı. Bir firma tarafından geliştirilen klavye, yıkanabilir özelliğe sahip. Gökyüzünü seyretmekten zevk alanlar için geliştirilen özel koltuk,ayrıca tost yaparken müzik de dinlemeye olanak sağlayan radyolu tost makinesi yapılmış.
Mucitler, kartopu oynamayı seven ama ellerinin üşümesini istemeyenler için de düzgün kartopu yapan dondurma kaşığına benzer alet tasarlamış.
GAZA GETİRİCİ SİNEK RAKETİ
Banyo ya da duştan sonra kulak kanalını kurutmak için üretilen mikroçipli kulak kurutucusu, çipi sayesinde ıslak kulak bölümlere sıcak hava üfleyerek, ''insanları büyük bir dertten kurtarıyor.''
Özellikle yaz aylarının istenmeyen konukları sinekleri itlaf etmek için kullanılan raketler, tasarımcıların elinde ''avlarken eğlen'' aletine dönüştürülmüş. Raket, sineğe vurulduğunda ''yakaladım seni'' gibi sözlerle avcıyı teşvik ediyor.
Yolculuğa çıkacakların bagajlarının ağırlığını ayarlayabilmeleri de 'kendini tartan bavul'', hizmete sunulmuş. İçine konulan eşyanın ağırlığını gösteren bavul, özellikle uçak yolculuğu yapacakların istiap haddini aşarak fazla ücret ödemelerinin de önüne geçmeye yarıyormuş.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|