|
|
|
|
İşten sonra tiyatro mesaisi başlıyor
İTÜ kökenli gençlerin oluşturduğu "Altıdan Sonra Tiyatro" topluluğunun mimar, mühendis üyeleri işten sonraki zamanlarını tiyatroya ayırıyor
İşten başka herhangi bir hobiye zaman ayıramamaktan şikayetçi olup da yine de bir şey yapmayanlara inat bundan 7 yıl önce kurulan "Altıdan Sonra Tiyatro'' topluluğu her yıl yeni bir oyun sahnelemeye devam ediyor. Öğrencilik yıllarında İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) zorlu eğitiminin yanı sıra amatör olarak katıldıkları tiyatro grubunda buluşan 13 tiyatrosever genç, üniversiteden mezun olduktan sonra da tiyatrodan vazgeçemeyeceklerine karar verip 1999 yılında "Altıdan Sonra Tiyatro" grubunu kurdu. Bu ismi seçmelerinin nedeni de asıl meslekleri olan mimarlık, mühendislik, otomasyon elemanlığında mesai saatleri içinde çalışıp akşam saatlerinde de profesyonel olarak tiyatroya devam etmeleri... İlk sahneye koydukları "Satıcının Ölümü", "Ver Elini Yeni Dünya" adlı oyunlardan sonra kendi oyunlarını sahnelemeyi tercih ettiler. İTÜ'deki makine mühendisliği eğitiminden vazgeçip Yeditepe Üniversitesi Tiyatro Bölümü'nde okumaya karar veren topluluğun kurucularından Yiğit Sertdemir'in yazıp yönettiği "Bekleme Salonu", "Obeb" ve "Öldün Duydun Mu?" adlı oyunları sahnelediler. Topluluğun kurucularından Gülhan Kadim 30 yaşında, otomasyon elemanı. Tiyatronun kendileri için sadece üniversite öğrenciliği yıllarında yapılan bir hobi olmadığını mezun olduktan sonra anladıklarını söyleyen Kadim; "Hem İTÜ Güzel Sanatlar Grubu'ndaki toplulukta tiyatro yapmaya devam ediyorduk hem de bunun dışında oradaki birikimimizi başka bir şeye dönüştürme ihtiyacı duyduk. 1999'da 13 kişi bu topluluğu kurdu. Dışardan gelenlerin kolay adapte olamayacağı bir ekibiz. Provalar çoğu zaman evlere de taşınıyor" diyor. Aslı Can Kortan ise 31 yaşında ve saat 08.00-18.00 saatleri arasında şantiyede çalışan bir mimar. Topluluk üyesi eşi Erkan Kortan da makine mühendisi.
KİMSE CESARET EDEMİYOR "Tiyatro daha mutlu bir insan olmama neden olduğu için bu işime de yansıyor" diyen Aslı Can Kortan, prova zamanı zorlandığını da itiraf ediyor: "İş arkadaşlarımız arasında 'eve gitmiyorsunuz, yemek yapmıyorsunuz' diye alay konusu bile oluyoruz. Normal rutin içindeki zaman dilimleri bizim hayatımızda prova süreçlerinde ortadan kalkıyor, ama genelde gıpta ile bakılıyor. Çünkü insanlar yaşadıkları hayatta o mutluluğu tam yakalayamamış oluyorlar. İşten çıktıktan sonra bir şey daha yapabiliyor olmak herkese çok çekici geliyor ama genelde cesaret edemedikleri için bizi hoş karşılıyorlar.'' Genç oyuncu Yiğit Sertdemir de "Altıdan Sonra Tiyatro''nun işlerini tiyatroya göre seçenlerin oluşturduğu bir topluluk olduğunu söylüyor: "Normal bir tiyatro grubunda günün 24 saatinin 3 saati dedikodu ile 3 saati çatışma, 3 saati de 'ne olacak bu tiyatronun hali'ni konuşmakla geçer. Verim alınacak zamanın çoğu kaybedilir. Altıdan Sonra Tiyatro ise o şekildeki zamanları çıkardığınızda geriye ne kadar süre kalıyorsa o kadar sürede tiyatro yapıyor.'' Sertdemir kendi yazıp yönettiği oyunların ortak özelliğini de şöyle özetliyor; "Sadece bize ait oyunları sahneliyoruz. Bunlar da kayıp diye tanımlanan bizim kuşağın sıkıntılarını, hayata bakışını anlatan oyunlar...'' Topluluk "Öldün Duydun Mu?'' adlı oyunlarını 10-17-21-28 ve 29 nisanda Maya Sahnesi'nde sahneleyecek. Caddebostan Kültür Merkezi'nde 22 nisanda sahneleyecekleri "Obeb'' adlı oyunlarının gelirini Açık Radyo Destek Projesi'ne aktaracak. (Maya Sahnesi: 0212 252 74 52)
|
|
|
|
|
|
|
|
|