|
|
|
|
Çiçek: Tasarı yarın imzaya açılabilir
Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemi Çiçek, ''Terörle Mücadele Yasa Tasarısı yarın muhtemelen imzaya açılabilecek hale gelecektir." dedi..
Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemi Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamanın ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Çiçek ''geçmişte terör konusunun siyaset malzemesi yapıldığını'' söyleyerek, ''Eğer değerlendirmeyi hükümetle bağlantılı yaparsak, 'İşte hükümet yapamıyor, biz gelirsek bu iş hallolur' dersek, ondan sonra da terörün ne boyut kazandığını ve 12 Eylül'e de böyle geldiğimizin hafızalarda iyi canlandırılması lazım'' dedi. Çiçek, TRT Genel Müdürlüğü'ne İbrahim Şahin'in atanmasına ilişkin kararnamenin
imzaya açıldığını bildirdi.
Cemil Çiçek, ''Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'nı görüştünüz mü?'' sorusuna Çiçek, ''Cumartesi ve Pazar günü çalışmalar yaptık. Yarın muhtemelen bu tasarı imzaya açılabilecek hale gelecektir. Son değerlendirmeleri de bugün yarın yapmış oluruz. Bu kanunun bir an evvel çıkmasını arzu ediyoruz'' yanıtını verdi.
Bir gazetecinin, ''Güvenlik-özgürlük dengesinde neler değişecek?''sorusu üzerine Çiçek, şunları söyledi: ''Bu dengeyi koruma çabası içerisinde olduğumuz ortadadır. Hiç kimse özgürlükleri yok ederek güvenliği tesis edebileceği gibi bir düşünce içerisinde değil. Bu iki ihtiyacın birlikte karşılanması ve belirli bir denge içerisinde olması gerekmektedir. Biz bu dengeyi kurarak bu çalışmayı yaptığımız kanaatindeyiz.''
Çiçek, terörün finansmanında kullanılan paranın yasadışı para olduğunu vurgulayarak, TBMM'de mali suçları araştırma ile ilgili bir kanun tasarısı bulunduğunu ifade etti.
''Toplantılar müsteşarın başkanlığında mı yapıldı?'' sorusuna Çiçek, ''Başbakanlık'ta yapıldı. Konunun sayın müsteşarla doğrudan alakası yok. Biliyorsunuz kanun tasarıları Başbakanlığa gönderildiğinde Kanunlar Kararlar Genel Müdürlüğü var. Bu genel müdürlük çerçevesinde hukukçular ve ilgili birimlerden katılanlarla birlikte yapılıyor. Başbakanlıkta makamı olan şahıslarla alakalı bir yasa değildir bu. Yani meseleye kurumsal açıdan bakmak lazım'' yanıtını verdi.
''TERÖR ÇOK YÖNLÜ BİR OLAY''
Çiçek, ''Bugün şehit cenazesinde vatandaşın biri Terörle Mücadele Yasası'nın değiştirilmesi yönünde talepte bulundu, bu Bakanlar Kurulu'nda değerlendirildi mi?'' sorusu üzerine şunları söyledi: ''Hayır bunu bugün değerlendirmedik. Daha evvel açıklamalar yaptık. Terör çok yönlü bir olay. Bunun dış boyutu var. Hiçbir terör örgütü destek olmadan varlığını sürdüremez. Bunu gözardı ederek terörist faaliyetleri değerlendirmek bence eksik bir değerlendirme olur.
Terörle Mücadele Yasası'nın sağlayabileceği bir kısım imkanlar, bir kısım tedbirler şüphesiz vardır ama salt 'Bir kanun çıkar bütün bunlar olup biter' tarzındaki bir değerlendirme, terörü yeteri kadar kavramamış olmak anlamına gelir. Bunun ne anlama geldiğini çok açık biliyoruz. Bunu en iyi bilen Türkiye'dir. Geriye dönüp baktığımızda yaşadığımız olaylarda terörün zaman zaman bir politik enstrüman olarak kullanıldığını biliyoruz, dış desteklerin ne olduğunu biliyoruz. Bunlara bilgi, lojistik destek sağlayarak, eğitim faaliyeti sağlayarak, ülkede suç işleyip dışarıya kaçtığında orada himaye sağlayarak, sığınma yoluyla kabul ederek, aklınıza gelebilecek bin türlü desteklerle terör örgütleri ayakta durmaktadır. Bunları yok farzederek bir terör değerlendirmesi tanımı yaparsak bu eksik olur. Ama tabiatıyla terörle mücadelenin birden fazla tedbir boyutu var. Bunların başında hiç şüphesiz ceza hukuku anlamında aldığınız tedbirler var. Bunlar yetmiyorsa bunları artırabilirsiniz. Bunun dış politika boyutu da var. Bunların hepsi birlikte değerlendirilmesi gereken bir konudur.''
''TERÖRLE MÜCADELE MEVSİMLİK BİR KONU DEĞİL''
''Terörle mücadelenin mevsimlik bir konu olmadığını'' vurgulayan Çiçek, ''Teröre karşı yüzde 100 muafiyeti olan dünyada hiçbir ülke de yoktur. Onun için uluslararası camianın bu noktadaki kararlılığı, işbirliği, samimiyeti son derece önemlidir'' diye konuştu.Konunun, Genelkurmay Başkanlığı'nın düzenlediği ve yerli yabancı uzmanların da katıldığı seminerde iki gün boyunca tartışıldığını anımsatan Çiçek, seminerde konuyla ilgili tedbirlerin de sunulduğunu anlattı.
Çiçek, şunları kaydetti: ''Bütün bunlara baktığımızda, vatandaş açısından böyle bir değerlendirme, kendi yönünden haklı olabilir, ama işin uzmanları açısından bakıldığında, terörün çok boyutlu olduğunu hepimizin görmesi lazım. Vatandaşa da meseleyi böyle anlatmamız lazım. Bir başka açıdan baktığımızda, son zamanlarda terör olayları değerlendirilirken, bana göre, geçmişte yaptığımız bir tespit yanlışını bir defa daha yapıyoruz. Türkiye terör olaylarıyla ilk defa karşı karşıya kalmıyor. Çeyrek yüzyılı aşan bir süreden beri bazen ikinci plana düşer gibi gözüken ama neticede Türkiye'nin gündeminde olmaya devam eden bir konudur. Geçmişte terör konusu siyaset malzemesi yapıldı. 'Bu hükümet gider biz gelirsek terör biter' söylemlerini bu ülke çok dinledi. Yani hükümetlerle ilişki kurularak terör konusu değerlendirildi. Halbuki terörün hedefi devlettir, devletin anayasal düzenidir. Devletin tüm kurumlarının büyük bir uyum içerisinde bu konuda vatandaşlarla el ele vererek bu çabayı sürdürmesi gerekmektedir.
Dolayısıyla eğer değerlendirmeyi hükümetle bağlantılı yaparsak 'işte hükümet yapamıyor, biz gelirsek bu iş hallolur' dersek, bunu söyleyenler geçmişte böyle söyleyerek geldiler, ondan sonra da terörün ne boyut kazandığının ve 12 Eylül'e de böyle geldiğimizin hafızalarda iyi canlandırılması lazım. Teşhisi doğru koyalım ki mücadelede birbirimizin işini zorlaştırmayalım.''
''Tasarıyı yarın imzaya açacak mısınız?'' sorusuna Çiçek, ''Evet büyük ihtimalle. Öyle düşünüyoruz. İmzaya açılır, hemen süratle gönderilir'' yanıtını verdi. TRT Genel Müdürü'nün kararnamesinin imzaya açılıp açılmadığına ilişkin soru üzerine Çiçek, ''İmzaya açıldı. İbrahim Şahin'' dedi.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|