KKTC'de sayım yapılacak
KKTC Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) tarafından planlanan fiili nüfus sayımı 30 Nisan'da yapılacak.
Bu amaçla sayım günü 05.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Ülkede, o an var olan nüfusun sayısı 2-3 gün, ayrıntılı dökümü ise 6-8 ay içinde açıklanacak.
''30 Nisan 2006 Nüfus ve Konut Sayımı'' adıyla yapılacak sayımda,bundan sonra sokağa çıkma yasağı olmadan sayım yapılmasına olanak sağlayacak veriler de toplanacak. Bu amaçla gerekli teknik altyapının tamamlanmak üzere olduğu belirtildi.
KKTC Başbakanlık Müsteşarı Doğan Şahali ile DPÖ Müsteşarı Işılay Yılmaz, düzenledikleri ortak basın toplantısında konuyla ilgili bilgi verdi. Şahali, sayımın, açık şeffaf ve uluslararası normlara uygun yapılacağını söyledi. Bunun sayımın ikinci sayım olacağını belirten Şahali, ilk sayımın Aralık 1996'da yapıldığını hatırlattı. İlk sayımdafiili nüfusun 200 bin 581 olarak belirlendiğini anımsatan Şahali, 30 Nisan'daki nüfus ve konut sayımının da ülkede o an var olan tüm insanların sayıldığı fiili sayım yöntemiyle yapılacağını kaydetti.
Şahali, hazırlıkların daha iyi yapılması amacıyla 30 Nisan'a ertelenen sayımda 4 bin 500 sayım memurunun görev alacağını, 1 milyar 800 milyon YTL harcanacağını, bir tek bunun bile hükümetin sayıma verdiği önemi ortaya koyduğunu kaydetti.
''Sayımın açık, şeffaf ve uluslararası normlara uygun, bundan sonraki sayımların sokağa çıkma yasağı olmadan yapılmasına olanak sağlayacak şekilde yapılması için yoğun çalışma içinde olduklarını'' söyleyen Şahali, 30 Nisan'daki sayımın, geleceğin sağlıklı planlanmasıiçin önemli olduğunu belirtti.
Şahali, 1 Mayıs 2006 itibarıyla artık ülke genelinde doğum-ölüm, giren-çıkan kayıtlarının elektronik ortamda ve anında izlenebileceğiniifade etti.
DPÖ MÜSTEŞARI YILMAZ
DPÖ Müsteşarı Yılmaz ise, herhangi bir ekonomide insan gücü kaynağının niteliği ve büyüklüğünün önemli olduğuna işaret ederek, 30 Nisan'daki sayımın bu amaçla yapılacağını söyledi.
Yılmaz, sayımın vatandaşların sayısını belirlemek değil, o anda ülkedeki nüfusun sayısını, büyüklüğünü ve niteliğini tespite yönelik olduğunu anlatarak, burada nüfusun bölgelere, köylere dağılımının önemli olduğunu kaydetti.
Yılmaz, fiili sayımın, o an ülkede kim varsa sayılması anlamına geldiğini belirterek, bu tür sayımda yaş-cinsiyet, doğum yeri gibi demografik özellikler, sosyal yapı, ekonomik özellikler, doğum-ölüm oranları gibi unsurların araştırıldığını söyledi.
Bu kez birinci sayımda olmayan konut sayımının da yapılacağını kaydeden Işılay Yılmaz, bu amaçla tüm KKTC genelinde sokak ve mahalle isimlendirmeleri yapıldığını belirtti.
Yılmaz, 30 Nisan'da yapılacak sayımda 61 soru yöneltileceğini, bu soruların 14'ünün konut, 9'unun hane halkı, 38'inin ise fertlere yönelik sorular olduğunu ifade etti.
|