| |
Mehmet Ağar "araziye" çıkarken...
Mehmet Ağar "araziye" çıkıyor... İlk miting cumartesi günü (8 Nisan) Muğla'nın Fethiye'sinde... Sırada "Karadeniz çıkarması" var... Sonra Trakya... Ardından Akdeniz. DYP Genel Başkanı, Fethiye'de "3 mesaj" verecek. "Bölgede" turizm de var, "tarım" da. Bu sektörlerin sorunları üzerinde duracak. İkinci mesaj "DYP'nin içine." Ve merkez sağa. "Kapımız da açık, gönlümüz de" diyecek. "Bir olalım, beraber olalım, birbirimizi hırpalamayalım" üslubunda konuşacak...
Mehmet Ağar'ın "üçüncü mesajına" gelince... Bu mesaj, Ağar'ın konuşmasının "en uzun, en ağırlıklı bölümü" olacak. Mesajın özü: *Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü. * 70 milyonun birlikte, kardeşçe yaşaması. * En zor zamanda anarşi ve terörün üstesinden nasıl gelindiyse, yine gelineceği. * Toplumun umutsuzluğa kapılmaması. * Demokrasi dışında bir önlemi kimsenin aklına getirmemesi.
Mehmet Ağar, sohbetimizin bir yerinde, Fethiye için "geleneksel yapının çok güçlü olduğu bir yer" dedi. Bu sözünün altını çizdik.
Fethiye'nin "tabela nüfusu" 51 bin 695. Yaz nüfusu 100 binin üzerinde. "Aynı Fethiye" 1983'te 10 bin nüfusluydu. Fethiye yoğun bir göç aldı. Özellikle Denizli, Kayseri, Konya, Çorum'dan. "Doğu, Güneydoğu göçü" çok az. "6-7 bin kadar da" yabancı yaşıyor. 3 bin İngiliz, Fethiye'de mülk sahibi. "Bir zamanlar" Fethiye Adalet Partisi'nin, DYP'nin kalesiydi.
1999'daki milletvekili seçimlerinde, Fethiye'de "birinci parti" DSP idi. Ama Belediye Başkanlığı seçimini MHP kazandı (Behçet Saatçi). 2002'deki milletvekili seçimlerinde "birincilik" CHP'ye geçti. 2004'teki yerel seçimde ise Belediye Başkanlığı'nı "yine" MHP, "yine" Behçet Saatçi aldı.
Fethiye'nin yerlisi "Yörük" tür. Yöre insanını Behçet Saatçi şöyle tanımlar: - Biz keçi eti yeriz, inatçı oluruz... Keçi sütü içeriz, ayranımız çabuk kabarır... Milliyetçilik duygularımız çok yüksektir. 1994'te Fethiye'ye, Güneydoğu'dan bir "şehit cenazesi" gelmişti. Ve Fethiye, Fethiye olalı "öyle bir gün" yaşamamıştı. Tepki, doruğa çıkmıştı.
Muğla'nın Bodrum'u Doğu'dan, Güneydoğu'dan yoğun göç aldı. Marmaris de öyle. Ama Fethiye "çok az." Belediye Başkanı Behçet Saatçi'nin söylemiyle: - Bize de Diyarbakır'dan, Kars'tan, Kağızman'dan gelenler oldu... Fazla değil... Kız aldık, kız verdik, kaynaştık... Burada yanlış bir şey olmaz.
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Sataçi'nin de "bir sözünün" altını çizdik: "Fethiye, geleneksel yapının çok güçlü olduğu bir yer." Söz, Mehmet Ağar'ın söylediği sözün "fotokopisi." Ağar'ın Fethiye mesajlarının "önünde, arkasında, satır aralarında" çok şey göreceksiniz.
|