kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İstediği şarabı içebilen var mı?
İstediği şarabı içebilen var mı?


Yüksek vergiden kaynaklanan kayıtsız ve haksız rekabet, müşteriyi de zor durumda bırakıyor. Gittiğiniz lokantada "Sadece şu şarabı satıyoruz" denince, bu oldu bittiyi mecburen kabulleniyorsunuz.

Üç dört ay oldu mu? Çırağan Kempinski Oteli saray bloğu üst kat salonlarından birindeyiz. Artık daha çok eski yapılara mahsus bir keyfiyet: Küçük, doğru oranlı bir hacim. Elbette sarayın Boğaziçi ile içiçe pencerelerini de unutmamalıyız.

YILLIK ANLAŞMA
Yakamozlar ufak salonun tavanında. Bir şarap tadımı: Torres, İspanya'nın bilinen şarapçılarından. Güvendiği uzmanını, yöneticisini İstanbul'a yollamış. Akşam yemeğinde, şarap konuşuluyor. Masanın etrafında 7-8 kişi. Şarabın Türkiye temsilcisi Randolph ve eşi Figen Mays, ayrıca şaraba müşteri olabilecek iki üç lokanta sahibi de masada. Torres ekibiyle İspanya'da başlayıp Güney Amerika'ya uzanan bir sohbet başlıyor. Derken, nasıl o noktaya geldiğini hatırlayamadığım bir şekilde Figen masaya ama daha çok bana adresleyerek şunu soruveriyor:" İddialı lokantalarda sadece belli bir şarabın satıldığı mevcud düzen için ne düşünüyorsunuz?" Masadaki hava da, lisan da değişiyor. Türkçe konuşmaya başlıyoruz. Hazır bulunan lokanta sahiplerinden biri uzman ölçüsünde şaraptan anlıyor, meraklı bir kolleksiyoner. Diğeri sahip olduğu lokantalarda geniş bir şarap menüsü bulundurmakla tanınıyor. Gözler üçüncüye dönüyor. Bu genç, eğitimli, iddialı tanıdığımıza dönüp anlatıyorum:" İstanbul Hilton Oteli'nin görgüsüz İtalyan müdürü (çok şükür gitti) Sedad Hakkı Eldem'in binasına, otelin güzelim lobby terasına bir bar inşa etti, kolonları alüminyum köşebentlerle çevreledi. Üstüne de yıllık anlaşma yaptığı bira firmasının levhasını çiviledi. Uğraştım, oradan söktüremedim. Şimdi sormak istiyorum: İşletmeler için bu para önemli midir? Cevap net ve kısa idi: Evet, çok önemlidir! Masaya çöken sessizlik ve hayal kırıklığını bugün gibi hatırlıyorum.

FİYAT VE KALİTE DENGESİ
Derken, sene başında kıyamet koptu. Rekabet Kurulu duruma el koydu. Şarap Üreticileri Derneği karıştı. Küçükler büyükleri kartel oluşturmakla, büyükler ise küçükleri kaçak üretimle suçladı. Karşılıklı suçlamalar, son bir aydır tefrika halinde. Arkası yarın dizisi gibi hergün yayınlanıyor. Daha dün Kavaklıdere'nin sahibi Ali Başman arayarak konu ile ilgili görüşlerini yolladı: "Restaurant şarap satın alırken üreticinin hangi özelliklerine dikkat eder?

* Kalitesi müşterileri tarafından kabul edilen şarap olması,

* Firmanın kaliteli yeni ürünler sunabilmesi, geniş ürün yelpazesi olması,

* Dağıtım ve lojistik kolaylık (adrese teslim),

* Uzman kadrolarla bilgilendirme ve eğitim verebilme,

* Dekor ve tanıtım desteği verebilme,

* Fiyat kalite dengesinin olması,

* Fiyat avantajlarının yakalanabilmesi (iskonto, satış primi, kota primi, ön iskonto, dekor desteği gibi)

* Vade alarak stok maliyetlerini indirerek sermaye desteği alması.
1929 dan beri, kalitesini kanıtlamış olan Kavaklıdere Şarapları yatırım ve hizmetleri ile Türkiye'deki, diğer firmalara göre daha avantajlı duruma gelmektedir. Avrupa'da kaliteli şarap üretiminin önemli faktörü terroir uygulamasını (uygun toprak ve klimada, kaliteli üzüm bağı ve hemen yanında kaliteli şarap üretilebilecek tesis ve uzman kadro ile üretim) Türkiye'de üç ayrı bölgede uygulayan tek üretici olması, ürünlerinin beğenilmesi, müşteri talebi doğurmakta. Bu oluşumda zor kullanma, rakiple müşterek hareket etme yoktur. Müşteriler bizi tercih ettikleri gibi rakip ürünlerle beraber bizi tercih edebiliyorlar. Bu bir müşteri tercihidir. Serbest piyasada alıcı, özgür iradesi ile hareket etmektedir. Kartelleşme söz konusu değildir. Kapasite bildirimlerine bakıldığında kartelleşmenin imkansız olduğu görülmektedir. Türkiye'de yıllık 30 milyon litre satıldığı beyan ediliyor. Kayıtsız satışlarla bu rakam 60 milyon litreyi geçmektedir. Yıllanmış şaraplarıyla piyasada tanınmış olan Kavaklıdere, kapasitesinin yüzde 65'ini satışa sunmakta, kalan miktar yıllandırma için ayrılmaktadır. Sonuç olarak tümünü satışta kullansa bile pazarda kartelleşemez.

REKABET ZORLAŞIYOR
Sorun yüksek vergiden kaynaklanan kayıtsız ve haksız rekabetdir. Vergi kaçağı ve haksız rekabet çarptırılarak rekabeti engelleme sorunu halinde gösterilmek istenmektedir. Artan vergi maliyetleri sonucu düşen kar marjları ile birlikte kayıtsız satışla rekabet her geçen gün zorlaşmaktadır. Kayıtsız satışlardan kazanılan gelirler, pazardaki haksız rekabet boyutunu artırmıştır." Bu toz dumanın okuyucularımızı doğrudan ilgilendiren yönü şu: Bir lokantaya gidiyorsunuz ve size sadece "Şu şarabı satıyoruz" diyorlar. Siz de bu oldu bittiyi kabullenmek zorunda kalıyorsunuz. Şimdi umudumuz, bu garabetin tez zamanda değişmesi. Çünkü bu değişim sizin daha iyi şarap ve fiyatlara da ulaşmanızı sağlayacak.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Geleceğin şarap merkezi
 Cadde'de kahvaltı keyfi
 Polonya seferinde lohusa şerbeti
 Türkler evde en çok balkabaklı mantı istiyor
 Şili'de bağbozumu zamanı
 Soframızda nur kaza bela geri dur
 Küçük buluşlarıyla servet kazandılar
 Çikolatada kalite devrimi
 Öğle tatiliniz için yemek tarifleri
 Antalyalı aşçılar Avrupa yolcusu
 "İnek eti yemek niçin yasaktır?"
 Komşuların gözü Anadolu mutfağında
 Marakeş'ten maşa, meşe köşe ve Ayşe
 Çıralı bahçeleri portakal kokuyor
 Taşköprü yerine Çin sarımsağı almayın
 Anadolu'nun en şık tatlısı: Aşure
 Mutfak sanatı üniversiteye girdi
 Şarapçıların savaşı sektörü ikiye böldü
 Halk mutfağımızdan sapasağlam tavuk
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Abdi İpekçi Arena'yı hiç unutmayacaklar
Abdi İpekçi Arena'yı hiç unutmayacaklar
Üç hafta önce yayınladığımız bir haber Hakkarili gençlerin...
Futbol dünyasının ikinci davası: Sakat milliler
Futbol dünyasının ikinci davası: Sakat milliler
Faslı oyuncu Oulmers'in davası sonuçlandı. Milli takıma giden yabancı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.