|
|
|
|
Fransa'da öfke yayılıyor
Fransa'da parlamentoda kabul edilen istihdamla ilgili yasayı protesto eden lise ve üniversite öğrencilerinin boykotu giderek yayılıyor.
Lise ve üniversite öğrencilerinin dün akşamki gösterilerinde 420 kişi gözaltına alınırken, olaylarda en az 60 kişi yaralandı.
Fransa'daki 84 üniversitenin 67'si istihdamla ilgili yasayı protesto için boykotta bulunuyor. İşçi sendikaları ve öğrenci dernekleri, yasayı protesto için 28 Mart Salı günü için genel grev çağrısı yapıldı.
Hükümetin sert bir şekilde protesto edilmesine neden
olan yasa, işverenlere 26 yaşından küçük çalışanlarını iki yıl içinde gerekçe göstermeden işten çıkarma hakkı tanıyor.
MULHOUSE ÜNİVERSİTESİ'NDE PATLAMA : 1 ÖLÜ
Fransa'nın doğusunda bulunan Mulhouse kentindekiüniversitede şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlama sonucu bir kişinin hayatını kaybetti.
İtfaiye, yaralı iki kişiden birinin durumunun ise ciddiyeti koruduğu bildirdi. Kimya fakültesindeki bir laboratuvarda meydana gelen patlamanın ardından çıkan yangına itfaiye müdahale ederken, binada önemli maddi hasar meydana geldi.
VİLLEPİN İLE GÖRÜŞMEDE SONUÇ YOK
Fransa Başbakanı Dominique de Villepin'in, parlamentoda kabul edilen istihdam yasasıyla ilgili krizi aşmak için bugün ülkenin önde gelen beş sendikasının temsilcisiyle yaptığı görüşmeden bir sonuç çıkmadı.
Toplantıya katılan sendika temsilcilerindenFrancois Chereque, ''Dominique de Villepin'in, yasanın geri çekilmesi yolundaki taleplerini reddettiğini'' söyledi. Chereque, basına yaptığı açıklamada, ''Taleplerimiz tamamen reddedildi'' dedi.
Sendika temsilcileri, görüşmeden önce yaptıkları açıklamada, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın Brüksel zirvesi sonunda, ''yasa mutlaka uygulanacak ancak uygulama biçimi müzakere edilebilir'' şeklindeki açıklamasına da sert eleştiriler yöneltti. Villepin, akşam saatlerinde yasayı savunan işveren temsilcileriyle görüşecek.
''YASA ÖLDÜ''
Le Parisien gazetesi, ''protestolar karşısında Villepin'in, artık geri adım atmak zorunda kaldığı'' yorumunu yaptı ve ''Protestolara yol açan yasa artık öldü'' ifadesini kullandı.
GAZETECİLER SAVAŞ MUHABİRLERİ GİBİ HABER İZLİYOR
Fransa'nın başkenti Paris'te istihdam yasasını protesto eden öğrencilerin gösterilerinde şiddet arttıkça, foto muhabirleri artık olayları ''savaş muhabiri'' gibi izlemeye başladı.
Öğrencilerin polisi taşlaması, polisin buna göz yaşartıcı bombaylakarşılık vermesi, otomobillerin yakılması, mağaza ve iş işyerleri cam ve vitrinlerinin tahrip edilmesi gibi olaylar nedeniyle, foto muhabirleri artık göreve giderken kask ve gaz maskeleri bulundurmaya başladı.
Zaman zaman göstericiler ile polis arasında kalan, göstericilerin saldırısına doğrudan hedef olabilen görüntü avcıları, artık savaş muhabiri refleksiyle görevegidiyor.
Fransa'da yeni istihdam yasasını protesto eden lise ve üniversite öğrencilerinin dün akşamki gösterilerinde 420 kişi gözaltına alınırken, olaylarda 60 dolayında kişi yaralanmıştı.
Polis, istihdam yasasını protesto gösterilerinin başlamasından bu yana en fazla gözaltının olduğu dünkü olaylar sırasında, başkentte anarşist gruplarla çevik kuvvet polisleri çatışmasının iki saat sürdüğünü ve 140 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı. Gösterilere dün 220 bin ila 450 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor.
Polis, istihdam yasasını protesto gösterilerinin başlamasından bu yana en fazla kişinin gözaltına alındığıolaylar sırasında, başkentte anarşist gruplarıyla çevik kuvvet polislerinin çatışmasının iki saat sürdüğünü ve 140 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı. Dünkü gösterilere 220 bin ila 450 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Fransa'da toplam 84 üniversiteden 67'si yasayı protesto için boykotta bulunuyor.
İşçi sendikaları ve öğrenci dernekleri, yasayı protesto için 28 Mart Salı günü için genel grev çağrısı yapmıştı.
Hükümetin sert protestolarla karşılaşmasına neden olan yasa, işverenlere 26 yaşından küçük çalışanlarını iki yıl içinde gerekçesiz işten çıkarma hakkı tanıyor.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|