'Güneş tutulması deprem yaratmaz'
29 Mart günü ülkemizden de izlenecek olan tam güneş tutulması heyecanla beklenirken, Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Barbarosoğlu, bu olayın depremle ilişkilendirilemeyeceğini söyledi.
Türkiye'den de izlenecek olan 29 Mart'taki tam güneş tutulması 'Acaba sonrasında deprem olacak mı?" sorularını akla getirirken, bu sorulara en açıklayıcı cevabı Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu verdi. Barbarosoğlu, 29 Mart'taki güneş tutulmasını olası bir depremle ilişkilendirmenin yanlış olduğunu belirtti. Rasathane'de düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Barbarosoğlu gazetecilerin, "Güneş tutulmasından sonra Tokat-Erbaa'da deprem olacağına dair bir bilim adamının iddiaları var" demesi üzerine "Güneş tutulması ve deprem mekanizmalarını ilişkilendiren bilimsel olarak kabul edilmiş bir model yoktur. Ülkemiz deprem kuşağında yer almaktadır. Dolayısıyla da çok sık deprem yaşanmaktadır. Rastlantıları, bilimsel bir gerçekmiş gibi göstermek, olgunlaşmamış, zayıf bulguları toplumla paylaşma son derece yanlıştır." Prof. Dr. Barbarosoğlu, bu güneştutulmasının, 21. yüzyılın dördüncü, Türkiye'de ise izlenecek ilk tam güneş tutulması olduğunu belirterek, "Tam güneş tutulması Türkiye'ye saat 11.37 civarında Antalya kıyılarından girecek, Ordu'dan 15.25 civarında çıkacaktır. Bu olay yurdumuzda Antalya, Konya, Karaman, Aksaray, Nevşehir, Kırşehir, Kayseri, Yozgat, Sivas, Tokat, Amasya, Ordu ve Giresun illerinden geçen 183,5 km genişlikte bir şeritten tam tutulma olarak izlenebilecektir" dedi.
MANAVGAT'TAN GÖZLEM Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Astronomi Bölümü'nün bu tam güneş tutulması olayı ile ilgili hazırlıklarını, izlemek ve gerekli deneyleri yapmak için 3 yıldır sürdürdüğünü de belirten Barbarosoğlu, "Antalya Manavgat'ta yapacağımız gözlem çalışmasına Hindistan'dan, Japonya'ya ve ABD'den Fransa'ya kadar çok sayıda bilim adamı katılacaktır" diye konuştu.
Murat KEKLİKÇİ / MERKEZ
|