Baykal: Bu Unakıtan kabinesi
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 'Bu kabine, Erdoğan değil Unakıtan kabinesi. Görülmeyen güç merkezi Unakıtan'dır. Başbakan'ın, Unakıtan'ı oradan almaya gücü yetmiyor'' dedi.
Baykal, TBMM'deki makamında, Edirne'deki sel felaketine ilişkin düzenlediği basın toplantısının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Salı günü yapılan gensoru görüşmelerine ilişkin soru üzerine Baykal, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, görüşmelerdeki konuşmasının, ''nasıl bir acz, çaresizlik ve perişanlık içinde bulunduğunu'' gösterdiğini savundu.
Ortada
somut iddia, soru ve belgelerin bulunduğunu, ancak Unakıtan'ın, bunlara tatmin edici bir cevap veremediğini belirten Baykal, ''Maliye Bakanı, kimseyi suçlama mevkiinde değildir, hesap verme mevkiindedir. Kendi hesabını verememiş bir Maliye Bakanı'nın, kimseye suçlama yöneltme hakkı yoktur'' diye konuştu. Verdikleri 3 gensorunun, konunun Maliye Bakanı'nı aştığını ortaya koyduğunu ifade eden Baykal, şöyle konuştu:
''Konu, Başbakan konusu... Başbakan'ın, Maliye Bakanı ile ilgili girişim yapma olanağının var olup olmadığı, tartışılması gereken bir konu haline geldi. Kabinenin, çok sağlam bir unsuru olduğu; Başbakan'ın Maliye Bakanı ile ilgili tasarruf yapamayacağı ortaya çıkmıştır. Bu noktada tasarruf yapılmazsa, ne zaman yapılacaktır; yapılamıyorsa niye yapılamıyor? Bu kabine, Tayyip Erdoğan kabinesi değil, Kemal Unakıtan kabinesi. Görülmeyen güç merkezi, Unakıtan'dır.
Çünkü bütün işlerin mihrakında o var. Özelleştirme ona verilmiştir, hükümetin önem verdiği projeler onun sorumluluğu altında şekillenmektedir. Bunlar, rastlantı değil. Orada tutulmaya devam ediyor. Öyle anlaşılıyor ki onu oradan almaya Başbakan'ın da gücü yetmiyor. Maliye Bakanı'nın ahlakı, icraatları ve değerleriyle, Başbakan'ın ahlakı, icraatı ve değerleri arasında bir çatışma olduğunudüşünmek mümkün değildir. Maliye Bakanı, artık Başbakan'ı ve kabineyi tanımlamaya yönelmiştir.''
Baykal, ''Maliye Bakanı yerinde durduğu sürece, 4. ve 5. gensorunun da olabileceğini'' ifade ederek, ''Parlamento çoğunluğu, somut iddialara değil de parti liderinin talimatına uygun olarak parmak kaldırma durumundaysa tekrar tekrar gensoru vermek kaçınılmaz olur'' diye konuştu.
'MECLİS'İN SIRTINDAN İFADE TOPLAMA'
Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nın, Meclis Şemdinli Komisyonu'ndan, Hakkari Belediye Başkanı'nın konuşmasına ilişkin tutanakları istediğinin ifade edilmesi üzerine Baykal, birilerinin, ''Meclis ve komisyonun adını kullanarak, belli kişilerin kendilerine özgü düşüncelerine resmi geçerlilik kazandırmaya çalıştıklarını'' söyledi. Baykal, Meclis'in buna alet olmaması gerektiğini vurguladı.
Baykal, istenen belgeler karşısında takınılması gereken tavrın tutarlı olması gerektiğini belirterek, Komisyon Başkanı'nın, Van Savcısı'na istediği belgeyi kimseye bilgi vermeden gönderdiğini, Ankara Savcısı istediğinde, diğer üyeleri bilgilendirdiğini söyledi.
Savcıların, doğrudan ifade alma imkanına sahip olduğuna işaret eden Baykal, ''Meclis'in sırtından ifade toplama yerine, doğrudan ilgili kişiden ifade alınabileceğini'' belirtti.
'TELEVİZYONDA ÇOK TARTIŞILAN PROGRAMLAR'
Deniz Baykal, Meclis'in, bundan sonra etkili çalışma yapma olanağının giderek azaldığını ifade etti.
Bir gazetecinin, ''Birileri Hakkari Belediye Başkanı'nın, burada konuşmasını mı istedi?'' sorusuna Baykal, ''Meclis, kamuoyunu sarsacakiddialar sergilemenin bir platformu haline dönüşüyor kaygısı kamuoyunda var. Televizyonlarda çok tartışılan programlarda, en sivri değerlendirmeleri ortaya koyup, çarpıcı etkiler yaratmak isteyenlerin sergilediği yaklaşımı Meclis'te sergilemelerine; Meclis'in, Biri Bizi Gözetliyor evi haline dönüşmemesine özen gösterme ihtiyacı var'' karşılığını verdi.
'VATANDAŞLIKTAN ATTIĞINIZDA İHANET KALKMIYOR'
Askerlik yapmayanların vatandaşlıktan çıkarılmamasını öngören taslak çalışması hakkındaki değerlendirmesinin sorulması üzerine Baykal, vatandaşlıktan çıkarılmanın, hiçbir şart altında düşünülmemesigerektiğini kaydetti.
Vatandaşlığın temel bir hak olduğuna dikkati çeken Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Hiçbir merciinin, bir insanı, bu temel hakkından yoksun bırakamaması gerekir. Vatana ihanetin dahi, vatandaşlıktan çıkarma sonucunu otomatik olarak doğurması, bence uygun değildir. Vatana ihanet elbette suçtur, en etkili şekilde yaptırıma kavuşturulmalıdır. Ama vatandaşlıktan attığınızda, o ihanet de ortadan kalkmıyor. Bu noktada yeni bir yaklaşım gerekli. Vergi vermeyeni vatandaşlıktan atıyor muyuz? Vatandaşlıktan atmayı, o kadar kolay düşünmeyelim. İdamı kaldırdık. En kabul edilemez suçları işlediğinde bile, bir insanın insan olarak yaşama hakkına müdahale etmemeyi kabul etmişiz. Bir vatandaş, yanlış iş yaptı diye, vatandaşlıktan atmak doğru değil.''
|