Belçika'da terörist davası
Brüksel Ceza Mahkemesi, ''Terör Örgütleri Yasası'' çerçevesinde, Belçika'da suç işledikleri kanıtlanmamış kişileri ''terörist'' olarak nitelendirerek hapis cezalarına çarptırırken, sanık avukatlarının tezlerini yasal gerekçelerle geri çevirdi.
Fas İslami Savaşçılar Grubu (GICM) isimli aşırı dinci terör örgütünün Belçika'da yaşayan bazı üyeleri geçen yıldan beri Brüksel Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyorlardı.
Mahkeme, 9 Arap asıllı sanığa, ''terör örgütü üyesi'' olmak ithamıyla 3 ila 7 yıl arasında değişen ağır hapis cezaları verdi.
Belçika'da sanıklar ilk defa ''terör örgütü üyesi'' oldukları içincezaya çarptırılıyor. GICM, Usame Bin Ladin ile ilişkisi olan, Afganistan ve Irak'taki terör eylemlerinde rol oynayan bir terör örgüt olarak nitelendiriliyor.
AVUKATLARIN GÖRÜŞLERİ
GICM üyesi sanıkların avuklatları, savunmalarında, terör örgütü DHKP-C üyesi Fehriye Erdal'ın avukatlarının yöntemlerini izlediler. Avukatlar, müvekkillerinin ''siyasi sanık'' olduklarını ve halk jürisi önünde, Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaları gerektiğini iddia ettikileri zaman, Mahkeme Başkanı Pierre Hendrickx, ''kör cinayetler işleyerek siyaset yapılamayacağını'' belirtti ve bu yaklaşımı reddetti.
Sanık avukatları, mahkemenin Fas'tan gelen kanıtları dikkate almasına karşı çıktılar ve sanıkların Fas'ta ''işkence gördüklerini'' iddia ettiler. Hakim, bu iddiaların kanıtlanmadığını ve dikkate alınamayacağını söyledi. Avukatlar, Belçika İstihbarat Servisi'nin sanıkların telefonlarınıdinleyerek özel yaşama karşı suç işlediğini, bu kurumun sunduğu delillerin dikkate alınmamasını savundular.
Hakim, İstihbarat Servisi'nin getirdiği verilerin ve sunduğu 9 raporun ''somut kanıt'' olarak değil ''bilgi'' olarak dikkate alındığını, bu raporlarda sanıkların cep telefonlarının numarasının bulunmasının, bu telefonların dinlendiğinin kanıtı olmadığını belirtti.
GICM üyesi sanıkların avukatları, terörist Erdal örneğinde olduğu gibi, Brüksel Ceza Mahkemesi'nin, sanıkları Belçika'da işlemedikleri suçlardan dolayı yargılayamayacağını, yetkisiz olduğunu da ileri sürdüler. Mahkeme, bu görüşü de reddetti ve uluslararası terörizmin Belçika'ya yönelttiği tehdit çerçevesinde kendini yetkili gördü. Brüksel Ceza Mahkemesi, geçen yıl, terörist Fehriye Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı Belçika'da yargılanabileceği kararı vermişti.
Sanık avukatları, temyize giderek yargının, ülkenin Flaman kesimindeki Bruges Ceza Mahkemesi'ne aktarılmasını sağlamışlar, buradaaksi yönde karar çıkartmışlardı.
Brüksel Ceza Mahkemesi'nin GICM üyelerine ilişkin, Terör ÖrgütleriYasası çerçevesinde verdiği ve bir ilk olan kararı yargı alanında örnek oluşturacak.
|