İçerde de dışarda da piyasaların gözü yeni FED başkanına çevrili
Ocak ayı sonunda FED Başkanlığı'ndan ayrılan AlanGreenspan, iki paralı konuşma yaptı. Görevden yeni ayrılmış olarak en popüler olduğu dönem. Bu konuşmaları daha sürdürebilir. Greenspan kısaca dedi ki; "Kısavadelifaizleriartırdık.AmaFED'inekonomiyietkilemegücüsınırlıoldu.Buetkiyigösterenekadarakısavadelifaizleriartırmasıgerekebilir." Greenspan'in bu sözleri faizler ve doların değer kazanmasında bir ölçüde etkili oldu ve aslında devrettiği tablonun pek de iyi olmadığını kabullendi. İşler görüldüğü kadar iyi değil. Ama faturayı ödemek yeni başkana düşüyor.
Konuşmalarfaizietkiliyor Şimdi gözler FED'in yeni başkanı BenBernanke'nin yapacağı ilk konuşmalara çevrildi. Yarın ve ertesi gün Temsilciler Meclisi ve Senato'da FED adına iki ayrı konuşma yapacak olan Ben Bernanke'nin piyasalarınhassasiyetinidikkatealaraknormaldebirşeyaçıklamasıbeklenmiyor.Mümkünolduğuncakayığısallamamayaçalışacak. Çünkü, yılda iki kez yapılan bu konuşmaların 1993 sonrasındaki etkileri araştırılmış. Şu veya bu nedenle piyasaların ve faizlerin üzerinde etkili olduğu belirlenmiş. 10yıllıkHazinekağıtlarınınfaizi0.10puankadarartmışveyaazalmış. Bu etkinin görülmesi için Başkan'ın ille de bir şey söylemesi gerekmiyor. Sonuçta konuşma metni de FED'in görüşünü yansıtacak. Yeni başkanın kişisel görüşlerini değil. Ama analistler, konuşmada önce enflasyona mı yoksa büyümeye mi değinildiğinden bile bir sonuç çıkartabiliyor. Buna göre pozisyon alabiliyorlar. Kaldı ki, Başkan sorulacak sorulara da yanıt verecek. Greenspan'ın belirttiği gibi, faizlerin yükseltilmesinin gerektiği bir dönemde sorular ve yanıtları daha önemli hale geliyor.
Türkiyeiçinönemi Bu konuşmalar, yeni başkanın hem kamuoyuna yansıyacak ilk görüşleri hem de Temsilciler Meclisi ve Senato konuşmaları olacak. Piyasaları her iki durum da ayrı ayrı etkiliyor. Yani göreve yeni gelen başkanların ilk konuşmaları da, yılda iki kez yapılan Senato ve Temsilciler Meclisi konuşmaları da, faizi ayrı ayrı değiştirebiliyor. Bu anlamda Bernanke'ninkonuşmasıçiftetkiyibirdeniçindebarındırıyor. Bütün dikkatlerin, faizlerin daha ne kadar yükseleceğine odaklandığı bir dönemde yapılacak bu konuşmalar daha bir kritik önem arz ediyor. YurtiçipiyasayarınşimdiyekadarolmadıkşekildeküreselpiyasalarınetkisinegirdiğibirdönemdeABDMerkezBankası'nıntutumuTürkiyeiçindebelirleyiciolabilir.
Melezsenaryo Bernanke, eğer Greenspan'in işareti doğrultusunda faizleri artıracağı sinyalini verir ve artırırsa, bu TCMB'nin açıkladığı ilk çeyrekte durulmanın ardından kademeli faiz düşüşü ana senaryosunu bozabilir. Bu durum Merkez Bankası'nı, faizleri düşürüp enflasyon hedefinde hafif sapmayı göze aldığı baz senaryo yerine, faizi sene boyunca bugünkü seviyede sabit bırakan ancak yıl sonu yüzde 5'lik enflasyon hedefini tutturabildiği ikinci senaryoya doğru yaklaştırabilir. Bunun da adı, iki senaryo arası orta yol veya melez senaryo olabilir.