Vergi iadesiyle ilgili usulsüzlükler bitmiyor. Yapılan incelemelerde, boş zarf ya da fiş gibi zarflara konulan gazete parçalarıyla dahi devletten iade alındığı belirlendi.
Emekli Sandığı Genel Müdürü Mehmet Ali Özyer'den alınan bilgiye göre, kurum müfettişlerinin 2004 yılı ile 2005 yılının ilk 10 aylık döneminde gerçekleştirdiği vergi iadesi denetimlerinde, devletten çok çeşitli yollarla haksız iade alındığı ortaya çıkarıldı.
İncelemelerde, emeklilerin vergi iadesi zarflarında vergi iadesinde geçmeyen belgeler ve sahte fişlerin
yanı sıra fiş gibi küçük küçük kesilerek zarflara doldurulmuş gazete parçaları da bulundu. Bu şekilde devletten yüksek miktarlarda vergi iadesi alındığı belirlendi.
Bunlar da yetmezmiş gibi, kimlik bilgilerinin yer aldığı zarfın içine konulan boş zarfın dahi, vergi iadesine konu edildiği ve boş zarfa iade yapıldığı tespit edildi.
Kontrollerde, aynı vergi iadesi zarfıyla birden fazla kişiye işlem yapıldığı ve tek zarfla çok sayıda kişi adına vergi iadesi alındığı da anlaşıldı. Emekli Sandığı müfettişlerinin sadece Kayseri'deki bir incelemesinde, boş zarf ve gazete kağıdı parçalarıyla 5 kişiye 6 bin 525 YTL (6 milyar 525 milyon TL) vergi iadesi ödendiği saptandı.
Olayla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na da suç duyurusunda bulunuldu. Diğer haksız vergi iadeleriyle ilgili olarak da gerekli işlemler yapıldı. Emekli Sandığı Genel Müdürü Mehmet Ali Özyer, emeklilerin vergi iadesi zarflarına ilişkin incelemelerin devam edeceğini bildirdi. ÜCRETLİLER DE GÖZETİM ALTINDA
Öte yandan Gelir İdaresi Başkanlıkları ile 81 ilin Defterdarları da, işçi ve memurların vergi iadesi bildirimleri üzerinde ''örnekleme yoluyla'' taramalara başladı.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın geçersiz, sahte ve yanıltıcı belgelerle devletten haksız vergi iadesi alınmasını engellemek için Vergi Dairesi Başkanlıkları ve Defterdarlıklara gönderdiği Genelge uyarınca Maliye birimleri, işyerlerinden örnekleme usulü ile vergi iadesi bildirimleri alıyor. Bu bildirimler, ön taramanın ardından kapsamlı incelemeye tabi tutuluyor.
Vergi Dairesi Başkanlıkları ve Defterdarlıklar, vergi iadesi bildirimlerine yönelik denetim sonuçlarını, bir form halinde 14 Nisan tarihine kadar Gelir İdaresi Başkanlığı'na bildirecek.
Bu arada vergi indiriminde sahte fatura veya fiş kullanıldığına dair ihbarlar da, ivedi olarak değerlendirilecek. Yaygın ve yoğun vergi denetimlerinde ruhsatsız olarak kullanılan ödeme kaydedici cihazlarla, perakende satış fişi düzenleyenlerin belirlenmesi için de özel hassasiyet gösterilecek.